Kenwood FPG203WG/WH en Silvercrest SSE 80 A1 Elektrische Spiraalsnijder
Er is een Kenwood Spiralizer in 50 watt en een 70 watt uitvoering, die beide ook onder andere merknamen worden verkocht. De prijs is ongeveer 60 euro. Kenwood heeft gekozen voor een wit plastic behuizing met lentegroene accenten. Andere merken kozen voor wit met een andere contrastkleur. Lidl verkocht de Silvercrest Elektrische Spiraalsnijder voor € 24,99. Een bijna gelijk apparaat, met een grotere opvangbak en als extra een handig opbergvak voor de messen en een sterkere 80 watt motor. De Silvercrest SSE 80 A1 heeft het lentegroen van Kenwood als hoofdkleur, met witte accenten.
Je kunt er staafvormige groenten mee versnijden tot lange dunne linten en slierten. Er zijn 3 messen bijgeleverd voor verschillend resultaat. De groente moet met een stamper door het draaiende mechanisme geduwd, de slierten komen in een opvangbakje terecht. Het werkt. Langzaam, maar dat is misschien nodig om de goede vorm te produceren.
Een lange dunne sliert gekookte biet kan decoratief staan op een salade of een mooi opgemaakte schotel. Slierten komkommer zijn te gebruiken in salades en slierten courgette zouden als koolhydraat arme spaghetti gekookt kunnen worden.
Ik heb het geprobeerd. Het snijden ging goed, maar langzaam. Gekookt of gestoomd mist de groentespaghetti de stevigheid van gewone pasta. Lange slierten zijn in een salade niet erg handig. Je kunt ze in stukken snijden of knippen. Maar waarom zou je dan eerst lange slierten snijden? Lange slierten aardappel kun je tot een nestje vormen en frituren. Daarvoor is een speciaal vormpje nodig. Voor decoratie kunnen gefrituurde aardappelspiraaltjes en sliertjes kleurige groenten gebruikt worden. De Silvercrest Elektrische Spiraalsnijder SSE 80 A1 is de betere keuze als je een spiraalsnijder zoekt.
Voor het raspen en snijden van verse groenten heb je meer aan een gewone foodprocessor. Zelfs mijn oudste snij en rasp apparaatjes waren handiger in gebruik. Ik laat de spiralizer hype aan mij voorbij gaan.