Getest: Moulinex Charlotte

De Moulinex Charlotte kocht ik in 1978.  Het leek de kleine en goedkope uitvoering van de Kenwood Chef A701, die voor 700 gulden in de aanbieding stond. Voor mij was dat in 1978 te veel geld, dus koos ik de Charlotte die in die tijd voor 27 gulden te koop was. De Charlotte 308 had geen deegkom en garden, maar wel een aantal belangrijke bijgeleverde hulpstukken.

  • Het groentemolentje met messen om grof en fijn te raspen en plakjes te snijden. De messen waren niet erg scherp en veel kracht had het machientje ook niet. Toch heb ik daarmee veel groenten geraspt en tot plakjes verwerkt voor salades.
  • Een sinaasappelpers, die werkte, maar ook hierbij was het tekort aan kracht merkbaar.
  • Een gehaktmolen met grof en fijn mes. Daarmee maakte ik gehakt, maar echt makkelijk was het niet. Ook weer, door te weinig kracht. Het motortje liep te warm, het molentje liep wel eens vast.
  • Een sleutel die echt nodig was voor het afschroeven van het gehaktmolen mes.
  • Een persje om hamburgertjes of tartaartjes te vormen.
  • Bij de gehaktmolen hoorde een schuifje dat je er voor kon plaatsen om deegvormpjes te persen. Dat werkte voor geen meter.

Na 5 jaar dagelijks gebruik was er nog niets aan kapot. Een beveiliging schakelt de motor uit als die oververhit raakt. Toch heb ik de Charlotte vervangen, omdat het apparaat niet goed genoeg was. Ik raad aanschaf van dit apparaat dan ook niet aan. Uiteindelijk heb ik toch de Kenwood Chef gekocht, die nu ook tweedehands voor een paar tientjes te koop is.

De Moulinex Jeanette en de Moulinex Charlotte zijn gelijke apparaten met verschil in bijgeleverde hulpstukken.

Moulinex verkoopt nog steeds het zelfde machientje met een gemoderniseerd uiterlijk. Soms geeft Moulinex de nieuwe Charlotte of Jeanette een andere naam.

Moulinex Charlotte 308 van 1978

Handleiding nieuwe versie Charlotte HV8