Naalden

Naaimachine naalden kocht ik vroeger meestal bij V&D of de Hema. Maar in een dorp is de aanschaf van zoiets simpels een stuk moeilijker, V&D bestaat niet meer en de Hema is ook niet meer wat het was. Mijn laatste gewone naainaald zat in de machine. In een doosje had ik nog 1 enkele tweelingnaald. Dat moest ik nodig aanvullen. Gelukkig is er tegenwoordig internet.

Schmetz tweelingnaalden zag ik te koop in 3 maten: Naaldafstand 2.5 en 4.0 mm met naalddikte no.80 en afstand 6.0 mm met naalddikte no.100. Ze kosten €3.95 per stuk en daar komt nog een postzegel van €2,95 bij. Zeven euro voor een naald?

Na wat zoeken blijkt het aanbod in tweelingnaalden groter. Andere tweelingnaalden vond ik voor €1- per stuk, ook in 3 maten: Naaldafstand 5.0 en 6.0 en 7.0 mm met naalddikte no.90. Die worden verkocht per 3 in een setje genummerd als No.2, 3 en 4. Voor zeven euro heb ik nu 6 tweelingnaalden, inclusief verzending.

Naalddikte 90 is vaker toepasbaar dan 70 en 100. Nummer 2 maakt dunne naaldplooitjes, waarvoor ik inmiddels ook een speciaal naaivoetje heb aangeschaft. Nummer 2 en 3 zijn in mijn machines nog niet te breed voor een smalle zigzag en siernaadjes. Nummer 4 is met mijn Vendomatic en Pfaff machines vooral goed voor doorstikken van rechte naden, elastische naden in jersey en het innaaien van elastiek. De kwaliteit van de naalden is goed en de prijs is veel beter. Ik ga dus aan de gang met die te lange mouwen die ik steeds maar oprolde.

Ik heb nu weer dubbele naalden, jeans naalden, jersey naalden en gewone universele naalden in alle maten. De meeste zitten luchtdicht verpakt in gesealde plastic zakjes of hersluitbare gripzakjes. Een aantal in de bekende sorteerdoosjes, die vooral handig zijn bij de naaimachines met opbergvakjes, zodat altijd reservenaalden bij de hand zijn. Ze kwamen van ver en waren lang onderweg. Maar in grotere aantallen ingekocht heel goedkoop. Gewone universele naainaalden heb ik nu weer in alle maten van 60 tot 120. Singer ballpoint naalden voor jersey en stretch stoffen in maat 90. Jeansnaalden in maat 90 en 100. Er zijn zo veel soorten.

4 gedachten over “Naalden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s