Patatje

Vanavond wil ik weer eens patatjes bakken. Meestal gebruik ik gewoon verse aardappelen. Wassen, door de patatsnijder, spoelen, drogen, en dan de frituur in. Een zak diepvries patat is makkelijker, maar minder smakelijk.

De aardappelen zijn duur op het moment. Een zakje naamloze aardappelen  kost per kilo €1,79 bij de Jumbo. Ondanks de zogenaamde laagste prijs garantie van Jumbo, kun je bij andere supermarkten een paar cent goedkoper terecht. Maar de aardappelprijs is nu overal extreem hoog.  In dit El Nino jaar hebben we een koud voorjaar gehad, droogte, een paar tropische dagen en nu weer kou en regen. Ondanks de zware regenval is mijn grond nu op 15 centimeter diepte nog steeds kurkdroog. Misschien is die hoge prijs te danken aan mislukte teelt?

Ik ben eens gaan onderzoeken en kom de aardappelprijs voor de boeren tegen: http://nos.nl/artikel/683014-100-kilo-aardappelen-voor-1-50-euro.html. De boer kreeg dus €1,50 voor 100 kilo?  Oké, dat was vorig jaar. Maar vorig jaar betaalde ik in de supermarkt 2 euro voor 5 kilo van de goedkoopste aardappelen. Daar zit meer verschil tussen, dan die plastic zak kan rechtvaardigen. Is er dit jaar een misoogst die de aardappelprijs omhoog deed schieten?  Nee, geen misoogst, lees ik. Wel langzame groei. En de prijzen?

Termijnmarkt sluit weer onder 20,0 euro 31 juli 2015

Goed, 20 tot 30 euro per 100 kilo is meer dan anderhalve euro voor 100 kilo. Ik gun de boeren die prijs. Maar 25 cent per kilo inkoop, verkopen voor €1,79 per kilo? Aardappelen zijn basisvoedsel met een goede omzet en weinig risico voor de supermarkt. Ook bij nieuwe aardappelen zit vaak een rot exemplaar in de zak. Bij los verkochte aardappelen zal de handelaar die er tussenuit halen. Maar de supermarkt geeft dat verlies door aan de klant. Goed en rot wordt door elkaar in plastic zakken verpakt en de consument kan thuis de rotte exemplaren weggooien. Doe je dat niet snel, dan rotten de andere aardappelen ook weg.

Meer info over de aardappel teelt en prijs: http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt

Aardappelen update http://www.agrifutures.nl/2/aardappelen/?p=archive

Toevallig kwam ik bij de slager een aanbieding tegen: 10 kilo aardappelen oude oogst, voor €1- en 20 kilo voor €1,75. Ik heb 1 zak van 10 kilo meegenomen. De kwaliteit viel me 100% mee. Rode stevige aardappelen, bijna geen uitlopers en blauwe plekken. Ik heb er wat door de schrapmachine gehaald en tot patatjes gesneden. Gewassen, laten drogen en gefrituurd. Prima patat.

Gekookt zijn ze ook goed. Door de schrapmachine, spoelen en pitten. Dan in de snelkookpan, 11 minuten onder druk en dan rustig laten afkoelen tot de druk is verdwenen. Oude aardappels hebben 11 minuten koken onder druk nodig en jonge aardappels 9 minuten. Wil je puree maken, dan kook je 3 minuten langer.

Twee maanden later zijn de winkelprijzen voor aardappelen nog steeds hoog. De oude aardappels zijn op. Prijsstijgingen gaan snel bij basisvoedsel, prijsdalingen zie je minder.  Bij een boer kon ik een zak grote ongewassen industrie aardappelen kopen. Twintig kilo voor zes en een halve euro. Ik heb er een paar gewassen, gehalveerd en 11 minuten onder druk gekookt. Dat gaf een uit elkaar gevallen korrelige aardappelprut. Ik heb er puree van gemaakt. Met zeezout, nootmuskaat, hete melk en een klontje boter in de mengkom van de Kenwood Chef, met de K-garde tot puree gedraaid. Lekker.

Wat ik te veel aan puree heb, kan een dag de koelkast in en de volgende avond even in de magnetron 3 minuten goed heet gemaakt. Opnieuw lekkere puree.

Korter koken levert geen stevige gekookte aardappel, maar een keiharde ongare aardappel. Dit blijkt een echte puree aardappel, ook geschikt voor stamppot en als soepbinder.

Patat snijden, spoelen, drogen, dubbel frituren en uitlekken op keukenpapier, levert droge harde frieten die goed voldoen. In de Actifry is het resultaat nog beter: Patat snijden, zo in de Actifry gooien, 20 gram roomboter erbij, timer instellen op 30 minuten. Prima patat die niet hoeft uit te lekken en geen oliestank.

3 gedachten over “Patatje”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s