Patatje

Vanavond wil ik weer eens patatjes bakken. Meestal gebruik ik gewoon verse aardappelen. Wassen, door de patatsnijder, spoelen, drogen, en dan de frituur in. Een zak diepvries patat is makkelijker, maar minder smakelijk.

De aardappelen zijn duur op het moment. Een zakje naamloze aardappelen  kost per kilo €1,79 bij de Jumbo. Ondanks de zogenaamde laagste prijs garantie van Jumbo, kun je bij andere supermarkten een paar cent goedkoper terecht. Maar de aardappelprijs is nu overal extreem hoog.  In dit El Nino jaar hebben we een koud voorjaar gehad, droogte, een paar tropische dagen en nu weer kou en regen. Ondanks de zware regenval is mijn grond nu op 15 centimeter diepte nog steeds kurkdroog. Misschien is die hoge prijs te danken aan mislukte teelt?

Ik ben eens gaan onderzoeken en kom de aardappelprijs voor de boeren tegen: http://nos.nl/artikel/683014-100-kilo-aardappelen-voor-1-50-euro.html. De boer kreeg dus €1,50 voor 100 kilo?  Oké, dat was vorig jaar. Maar vorig jaar betaalde ik in de supermarkt 2 euro voor 5 kilo van de goedkoopste aardappelen. Daar zit meer verschil tussen, dan die plastic zak kan rechtvaardigen. Is er dit jaar een misoogst die de aardappelprijs omhoog deed schieten?  Nee, geen misoogst, lees ik. Wel langzame groei. En de prijzen?

Termijnmarkt sluit weer onder 20,0 euro 31 juli 2015

Goed, 20 tot 30 euro per 100 kilo is meer dan anderhalve euro voor 100 kilo. Ik gun de boeren die prijs. Maar 25 cent per kilo inkoop, verkopen voor €1,79 per kilo? Aardappelen zijn basisvoedsel met een goede omzet en weinig risico voor de supermarkt. Ook bij nieuwe aardappelen zit vaak een rot exemplaar in de zak. Bij los verkochte aardappelen zal de handelaar die er tussenuit halen. Maar de supermarkt geeft dat verlies door aan de klant. Goed en rot wordt door elkaar in plastic zakken verpakt en de consument kan thuis de rotte exemplaren weggooien. Doe je dat niet snel, dan rotten de andere aardappelen ook weg.

Meer info over de aardappel teelt en prijs: http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt

Aardappelen update http://www.agrifutures.nl/2/aardappelen/?p=archive

Toevallig kwam ik bij de slager een aanbieding tegen: 10 kilo aardappelen oude oogst, voor €1- en 20 kilo voor €1,75. Ik heb 1 zak van 10 kilo meegenomen. De kwaliteit viel me 100% mee. Rode stevige aardappelen, bijna geen uitlopers en blauwe plekken. Ik heb er wat door de schrapmachine gehaald en tot patatjes gesneden. Gewassen, laten drogen en gefrituurd. Prima patat.

Gekookt zijn ze ook goed. Door de schrapmachine, spoelen en pitten. Dan in de snelkookpan, 11 minuten onder druk en dan rustig laten afkoelen tot de druk is verdwenen. Oude aardappels hebben 11 minuten koken onder druk nodig en jonge aardappels 9 minuten. Wil je puree maken, dan kook je 3 minuten langer.

Twee maanden later zijn de winkelprijzen voor aardappelen nog steeds hoog. De oude aardappels zijn op. Prijsstijgingen gaan snel bij basisvoedsel, prijsdalingen zie je minder.  Bij een boer kon ik een zak grote ongewassen industrie aardappelen kopen. Twintig kilo voor zes en een halve euro. Ik heb er een paar gewassen, gehalveerd en 11 minuten onder druk gekookt. Dat gaf een uit elkaar gevallen korrelige aardappelprut. Ik heb er puree van gemaakt. Met zeezout, nootmuskaat, hete melk en een klontje boter in de mengkom van de Kenwood Chef, met de K-garde tot puree gedraaid. Lekker.

Wat ik te veel aan puree heb, kan een dag de koelkast in en de volgende avond even in de magnetron 3 minuten goed heet gemaakt. Opnieuw lekkere puree.

Korter koken levert geen stevige gekookte aardappel, maar een keiharde ongare aardappel. Dit blijkt een echte puree aardappel, ook geschikt voor stamppot en als soepbinder.

Patat snijden, spoelen, drogen, dubbel frituren en uitlekken op keukenpapier, levert droge harde frieten die goed voldoen. In de Actifry is het resultaat nog beter: Patat snijden, zo in de Actifry gooien, 20 gram roomboter erbij, timer instellen op 30 minuten. Prima patat die niet hoeft uit te lekken en geen oliestank.

3 gedachten over “Patatje”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: