Getest: Philips HR2881 Storemaster

test / recepten
Philips Storemaster HR2881 is een foodprocessor op basis van het principe:
Motorblok met mengkom en deksel, en een as waarop verschillende hulpstukken geplaatst worden:
Een opzet citruspers.
Een sapcentrifuge opzetstuk.
Een sikkelmes om te hakken.
Een roervin voor mengen en roeren.
Een snijschijf voor dikke en dunne plakken.
Een raspschijf voor grof en fijn raspen.
Een schijf voor het snijden van reepjes en frietjes.
Voor de Philips Storemaster Electronic HR2881/A 450W betaalde ik 150 gulden in 1988.   Een extra kom met deksel kostte 30 gulden bij de winkel waar ik de machine kocht.

Echte patat kun je met de reepjes schijf niet snijden, maar voor wortel, komkommer, bietjes en andere salade componenten gebruik ik het bijna net zo vaak als de rasp en plakjes snij schijven. De snelheid is regelbaar en er is een momentschakeling. De machine kan doorwerken zonder dat een knop ingedrukt moet blijven. Het staat stabiel op zuignap voetjes. In de achterwand zijn uitsparingen om hulpstukken op te bergen, voor de snijschijven is een opbergbakje bijgeleverd. De citruspers en sapcentrifuge werken maar matig. Die gebruik ik niet vaak. De machine is handig in gebruik, maar heeft twee vervelende zwakheden:

Na 2 jaar brak het lipje van het deksel. Dat lipje bedient een veiligheidsschakelaar, die er voor zorgt dat de machine alleen met gesloten kom werkt. Kom en deksel zijn van breekbaar plastic. Een vervangend deksel heb ik bij Philips besteld.
Na 5 jaar liep ik tegen een andere beveiliging aan, die zorgt dat de as doorslipt zodra die te veel weerstand ontmoet. De as neemt de messen dan niet meer mee en moet vervangen. Ook die kon ik bij Philips bestellen.
Na 15 jaar was de as opnieuw kapot. Inmiddels werden deze machines tweedehands steeds goedkoper aangeboden. Oorspronkelijk betaalde ik 150 gulden voor de nieuwe machine, maar na 15 jaar kon ik een tweedehands exemplaar kopen voor 10 euro. Sindsdien heb ik veel messen en hulpstukken dubbel. Dat is erg handig en een groot voordeel van tweedehands aanvullingen bij oudere apparaten.
Na 30 jaar gebruik ik die tweedehands gekochte Philips Storemaster nog steeds bijna dagelijks.

De regelbare snelheid maakt de machine handig om kruidenmengsels te maken. Met de roervin, de kom en de laagste snelheid, meng ik bijvoorbeeld eigen carbonara mix uit knoflookpoeder, droge gemalen kruiden en sausbinder. Net zo makkelijk in gebruik als een zakje uit de fabriek, maar voor een fractie van de prijs en ik weet wat er in zit.