Voor dit recept worden geen boeren vermalen. Het is een paté van grof gemalen ingrediënten, waarin de stukjes lever en vlees nog herkenbaar zijn. Hou je daar niet van, dan maak je fijne paté door alles zo fijn te malen dat de paté een homogene massa wordt, waarin alleen de smaak nog iets van de ingrediënten laat herkennen.
Deze paté is lekker als broodbeleg.
Als voorgerecht kun je het ook bakken in bakvormpjes voor kleine cakejes.
Voor 1 kilo paté:
300 gram rauwe lever (van kip, varken of rund)
300 gram vet vlees (van kip, varken of geit)
350 gram kruimig kokende aardappelen
6 teentjes knoflook (weglaten als je er niet van houdt)
10 gram vers salieblad
10 gram vers rozemarijnblad
3 gram verse oregano blaadjes
2 grote uien
Zeezout naar smaak
2 druppels olijfolie (voor de gehaktmolen)
Een aardewerken patépot moet ingevet of bekleed met spek.
Voor een silicone bakvorm hoeft dat niet.
Een dag tevoren:
Aardappelen schoonwassen of schillen.
Gaar koken en af laten koelen.
– Electrische snelkookpan: Met 200 gram water, programma Rijst.
Laten afkoelen en bewaren in de koelkast.
Uien pellen en in kwarten snijden.
Knoflook pellen en het harde stukje wegsnijden.
Alle kruiden plukken, afspoelen onder de kraan.
Blaadjes van de takjes ritsen,
groot blad klein knippen.
Zet de Kenwood Chef keukenmachine klaar,
spoel de schone gehaktmolen onderdelen met vers water,
kwast het binnenwerk en de onderdelen in met olijfolie,
zet het gehakthulpstuk in elkaar en monteer op de machine.
Plaats de mengkom onder de gehakmolen.
Maal alle ingrediënten met het groffe mes in de gehaktmolen.
Daarna kan alles met het fijne mes nog kleiner gemalen.
Neem het gehakt hulpstuk van de machine,
Plaats de mengkom en de kneedhaak,
strooi wat zout bij het vleesmengsel,
meng alles goed door elkaar.
Proef het mengsel niet rauw, maar schep wat in een cupcake vormpje of op een ovenvaste schotel,
bak het in de combimagnetron:
15 minuten
combi 1 = hetelucht + microgolf
temperatuur 220 ℃
magnetron sterkte 2 tikken terug zetten.
Proef als het voldoende is afgekoeld.
Meng zo nodig nog wat zout door het vleesmengsel.
Een aardewerken patépot moet ingevet of bekleed met spek.
Voor een silicone bakvorm hoeft dat niet.
Schep alles in de bakvorm.
Plaats de gevulde vorm op laag rooster in de combimagnetron.
Programmeer:
20 minuten
combi 1 = hetelucht + microgolf
temperatuur 220 ℃
magnetron sterkte 2 tikken terug zetten.
Rustig in de oven laten afkoelen. Dan in de koelkast zetten.
Voor de dubbele hoeveelheid
gebruik je 2 bakvormen en is de baktijd 22 minuten
Bij het klaar zetten van alle spullen liet ik mijn dure Stoneware patépot vallen. Daarom kocht ik twee silicone cakevormen die toevallig bij de Action in de aanbieding waren voor €1,79 per stuk. Hierin kun je een kilo paté bakken die na afkoelen makkelijk loskomt. Een schaal op de cakevorm leggen, alles omkeren en de paté op de schaal serveren. Het blijft een paar dagen goed in de koelkast. Een silicone bakkwastje en spatel kosten ongeveer 80 cent per stuk.
De silicone bakvorm verdraagt maximaal 220 ℃ en kan volgens de tekst op de verpakking niet in de afwasmachine. Ik deed het toch in de machine en het ging prima op 65 ℃ met een afwasblokje in de bestek korf, een schepje soda in het waspoederbakje en schoonmaak azijn in het spoelmiddel reservoir. Zonder soda en azijn blijft aan silicone keukenhulpjes soms een vettige aanslag achter. Niet snijden in de bakvorm.
Inventaris:
Kenwood Chef keukenmachine
gehaktmolen hulpstuk
kwastje voor het invetten
mengkom
deeghaak
keukenlepel en silicone spatel
cupcake bakvormpje of ovenvaste schotel
Stoneware patépot of silicone cakevorm
combimagnetron Sharp R10R50
laag rooster
mes en snijplank
schaar voor de kruiden