Boerenpaté

Voor dit recept worden geen boeren vermalen. Het is een paté van grof gemalen ingrediënten, waarin de stukjes lever en vlees nog herkenbaar zijn. Hou je daar niet van, dan maak je fijne paté door alles zo fijn te malen dat de paté een homogene massa wordt, waarin alleen de smaak nog iets van de ingrediënten laat herkennen.

Deze paté is lekker als broodbeleg.
Als voorgerecht kun je het ook bakken in bakvormpjes voor kleine cakejes.

Voor 1 kilo paté:

300 gram rauwe lever (van kip, varken of rund)
300 gram vet vlees (van kip, varken of geit)
350 gram kruimig kokende aardappelen
6 teentjes knoflook (weglaten als je er niet van houdt)
10 gram vers salieblad
10 gram vers rozemarijnblad
3 gram verse oregano blaadjes
2 grote uien
Zeezout naar smaak
2 druppels olijfolie (voor de gehaktmolen)

Een aardewerken patépot moet ingevet of bekleed met spek.
Voor een silicone bakvorm hoeft dat niet.

Een dag tevoren:
Aardappelen schoonwassen of schillen.
Gaar koken en af laten koelen.
– Electrische snelkookpan: Met 200 gram water, programma Rijst.
Laten afkoelen en bewaren in de koelkast.

Uien pellen en in kwarten snijden.
Knoflook pellen en het harde stukje wegsnijden.
Alle kruiden plukken, afspoelen onder de kraan.
Blaadjes van de takjes ritsen,
groot blad klein knippen.

Zet de Kenwood Chef keukenmachine klaar,
spoel de schone gehaktmolen onderdelen met vers water,
kwast het binnenwerk en de onderdelen in met olijfolie,
zet het gehakthulpstuk in elkaar en monteer op de machine.
Plaats de mengkom onder de gehakmolen.

Maal alle ingrediënten met het groffe mes in de gehaktmolen.
Daarna kan alles met het fijne mes nog kleiner gemalen.
Neem het gehakt hulpstuk van de machine,
Plaats de mengkom en de kneedhaak,
strooi wat zout bij het vleesmengsel,
meng alles goed door elkaar.

Proef het mengsel niet rauw, maar schep wat in een cupcake vormpje of op een ovenvaste schotel,
bak het in de combimagnetron:
15 minuten
combi 1 = hetelucht + microgolf
temperatuur 220 ℃
magnetron sterkte 2 tikken terug zetten.
Proef als het voldoende is afgekoeld.
Meng zo nodig nog wat zout door het vleesmengsel.

Een aardewerken patépot moet ingevet of bekleed met spek.
Voor een silicone bakvorm hoeft dat niet.

Schep alles in de bakvorm.
Plaats de gevulde vorm op laag rooster in de combimagnetron.
Programmeer:
20 minuten
combi 1 = hetelucht + microgolf
temperatuur 220 ℃
magnetron sterkte 2 tikken terug zetten.

Rustig in de oven laten afkoelen. Dan in de koelkast zetten.

Voor de dubbele hoeveelheid
gebruik je 2 bakvormen en is de baktijd 22 minuten

Bij het klaar zetten van alle spullen liet ik mijn dure Stoneware patépot vallen. Daarom kocht ik twee silicone cakevormen die toevallig bij de Action in de aanbieding waren voor €1,79 per stuk. Hierin kun je een kilo paté bakken die na afkoelen makkelijk loskomt. Een schaal op de cakevorm leggen, alles omkeren en de paté op de schaal serveren. Het blijft een paar dagen goed in de koelkast. Een silicone bakkwastje en spatel kosten ongeveer 80 cent per stuk.

De silicone bakvorm verdraagt maximaal 220 ℃ en kan volgens de tekst op de verpakking niet in de afwasmachine. Ik deed het toch in de machine en het ging prima op 65 ℃ met een afwasblokje in de bestek korf, een schepje soda in het waspoederbakje en schoonmaak azijn in het spoelmiddel reservoir. Zonder soda en azijn blijft aan silicone keukenhulpjes soms een vettige aanslag achter. Niet snijden in de bakvorm.

Inventaris:
Kenwood Chef keukenmachine
gehaktmolen hulpstuk
kwastje voor het invetten
mengkom
deeghaak
keukenlepel en silicone spatel
cupcake bakvormpje of ovenvaste schotel
Stoneware patépot of silicone cakevorm
combimagnetron Sharp R10R50
laag rooster
mes en snijplank
schaar voor de kruiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Simpel en Minimalistisch Leven

een blog over besparen, minimalisme, eenvoudig leven en het plezier daarin

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

Thailand travel expert / broad interest in current social developments / annozijlstra@gmail.com

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Maak-Je-Eigen-Moestuintafel-gezonde lifestyle

Hier vind je tips hoe jij je eigen moestuintafel gaat starten! Wat heb je nodig? Hoe begin je met het zaaien van plantjes en het overpoten en wanneer zet ik ze in mijn moestuintafel? Hier vind je alle info die je nodig bent. Ik geef je goede tips met voorbeelden van mijn eigen moestuintafel.

%d bloggers liken dit: