Bolognese saus met de kookrobots van Lidl en Aldi

Waar voor de Lidl robot de REVERSE instelling wordt gebruikt, heeft de Aldi robot de instelling SLOW. Sneltoets Roast van de Lidl robot verwarmt met gelijktijdige interval beweging. De Aldi robot geeft het zelfde eindresultaat met de temperatuur instelling en snelheid SLOW.

Bolognese saus met Monsieur cuisine plus
Het recept in het kookboek kun je beter vergeten, maar met dit recept is de robot handig:

Voor 4 maaltijden gebruik ik :
1 tot 4 uien,
1 tot 4 tenen knoflook,
140 gram tomatenpuree,
400 gram tomaten, (blik of vers)
1 tot 4 paprika’s,
200 gram chinese kool
of 400 gram savooye kool
of spitskool of groene kool
of 600 gram bloemkool,
400 gram (kip)gehakt,
0.5 glas rode wijn,
1 eetlepel griesmeel,
1 kopje gesneden verse tuinkruiden,
1 eetlepel zoute sojasaus.
1 eetlepel wijnazijn (Balsamico)
of een handvol Turkse olijven,
soms champignons of andere paddestoelen,
eventueel een restje gekookte groenten.

plus per maaltijd 35 gram droge spaghetti
gekookt in de pastamore
of vers gedraaide pasta van 0,25 ei met 25 gram harde tarwe per maaltijd.

Pluk en was de kruiden,
Pel ui en knoflook, snij in stukjes.
Was en snij de chinese kool.
Verwijder steel en zaden van de paprika en snij in stukjes.
Was, pel en ontvel verse tomaten.
Open de blikjes tomaten en tomatenpuree.
Zet wijn azijn en sojasaus klaar.

Mengkom vullen met een bodempje olijfolie,
gesneden knoflook en ui,
aanbraden op de instelling,
ROAST (=130°C)
snelheid 3
10 minuten
start.

Voeg de kruidenblaadjes, gesneden kool, wijn en tomatenpuree bij,
mengen in reverse,
snelheid 3
5 minuten temperatuur 100°C
start.

Voeg paprika, azijn, sojasaus en gepelde tomaten, wijn bij,
verwarmen op 90°C
10 minuten REVERSE
snelheid 3
start

eventueel nog water en/of tarwegries toevoegen
en laten doorkoken op 100°C
5 minuten REVERSE
snelheid 3
start.

Proeven en op smaak brengen,
stel in: temperatuur 80°C
20 minuten REVERSE
snelheid 3
start.

Gelijk de Pastamore met spaghetti starten, zodat het tegelijkertijd klaar is.

Hier kan strooikaas bij gegeven worden, of Parmezaan met een handraspje. Elke keukenmachine met snij en rasp schijven maakt ook goede geraspte Parmezaan. Het is echt onzin om de kookrobot een goed stuk Parmezaanse kaas tot pulp te laten vermalen en dan de keuken machine weer af te moeten wassen om de spaghettisaus te gaan maken. Het kookboek bij het apparaat zit vol met dit soort onhandigheden. Maar het apparaat zelf is handig in gebruik.