Bruin vruchten & noten brood

Robotbrood met volkorenmeel, vruchten en noten.

-met aangepast programma voor Breadman 12683

Dit is een klein brood met een verhouding brood/rozijnen die goed verwerkt kan worden met de broodmachine. Kaneel voorkomt het vastplakken van de rozijnen in het extra toevoegingen bakje. Het vocht van een kleine onrijpe appel compenseert de vochtopname door de rozijnen. Appel maakt brood luchtiger. Sesamolie en boter is voor de smaak en langer vers blijven van het brood.

EXTRA TOEVOEGING
Pel noten en rooster 10 minuten. Was 100 gram rozijnen, laten uitlekken in een zeef, daarna omschudden met sesamzaad, kaneelpoeder, gepelde walnoten en hazelnoten, eventueel gepelde zonnebloempitten, pijnboompitten en pompoenpitten.

Dit mengsel wordt later in het EXTRA bakje toegevoegd.

BROODDEEG
Verwijder het klokhuis van een appel.
Snij de appel in kleine stukjes.
Plaats de roervin in de bakvorm,
Vul de bakvorm met:
10 gram zonnebloem olie
10 gram (sesam) olie of boter
Vul de maatbeker met 1 ei + water tot 0,2 liter totaal. Giet dit in de broodvorm
100 gram volkoren meel
150 gram witte bloem
10 gram verse gist
1/2 gesnipperde appel of 1 klein appeltje of peer
8 theelepels (maatschepjes) rietsuiker
1 theelepel (2 maatschepjes) zout
10 gram boter
Plaats de bakvorm goed in de machine.

Programmeer:
Fruit & nuts (zie aangepast programma)
met EXTRA toevoeging,
Medium (korst)
START

Sluit het deksel, open het EXTRA bakje.
Plaats de verhoging van het EXTRA bakje.
Vul het nu met rozijnen, noten mengsel.

Verhoging van het EXTRA bakje is nodig om genoeg toevoegingen te kunnen gebruiken. Het karton van een pak cakemeel heeft de goede maat om hier in te passen. Knip de bodem uit het pak, plaats het en vul met het toevoegingen mengsel. Als verhoging kan ook een strip aluminiumfolie of een passend plastic bakje gebruikt.

Aangepast Breadman programma
Mengt, kneedt, rijst, bakt automatisch goed voor een 2Lb brood in een koude keuken. Zomers is voorverwarmen niet nodig. Timing voor kleinere broden wordt automatisch omgerekend door de machine.
Programma Fruit&Nuts
preheat = 30 minuten
(zomers 0 minuten)
knead1 = 5 minuten
knead2 = 30 minuten
rise1 = 40 minuten
punch = 10 sec
rise 2 = 100 min
shape = 5 sec
rise3 = 100 min
bake = 75 min
keep warm = 10 min
total=6:45 u.
aangepast zomer programma totaal 6.10 minuten.
Vergeet niet het programma op te slaan voor volgende keren.

Als het programma klaar is het brood uit de bakvorm schudden, afkoelen op laag rooster. Op een rekje laten uitwasemen vóór aansnijden. Eventueel afbakken met hete lucht 5 minuten 250 graden op laag rooster.

Dit levert automatisch een goed brood, waaraan noten en rozijnen automatisch worden toegevoegd. Voor een klein brood is de hoeveelheid rozijnen die in het extra bakje passen voldoende, als het deksel van het bakje open blijft en de rand van het bakje wordt verhoogd. Mengsel in het doosje moet kaneel, sesamzaad en noten bevatten omdat de rozijnen anders blijven plakken.

Inventaris:
weegschaal
maatschepjes,
maatbeker broodmachine Breadman 12683
fruitmesje
LePresse met appelschijf en minifriet schijf
op maat geknipte rand voor het EXTRA bakje
oven of combimagnetron met laag rek
broodplank broodmes

KOSTEN:
boter (Was per 250gr f0,99 daarna €0,99 nu €1,99)
zonnebloem olie (was per liter f0,36 nu €1,19)
sesamolie (AH €1,29 p kwart liter)
volkoren meel (Boni €0,85 p kilo)
witte tarwe bloem (was per kilo f0,35, €0,15 nu €0,39)
rietsuiker (was per kilo f0,99 werd €0,82, daarna per 750 gram €0,89, €0,67)
verse gist (was per 42 gram €0,35 nu €0,19)
zout (Boni €0,20 p kilo Salina) (goedkoop mijnzout omdat zeezout te duur is geworden.
Zeezout was in 2002 per kilo f0,11 cent bij C1000, kost nu €2,66 per kilo)
kaneel was f0,35 per busje is nu €0,79
rozijnen (was €0,33 p 400 gram C1000, nu Boni €0,89 p 350 gram, AH €0,99 p 500 gram, Jumbo €1- per 500 gram)
(rozijnen waren €0,33 p 400 gram C1000)
walnoten uit de tuin
appel uit de tuin
hazelnoten uit plantsoen
melk (Boni €0,75 p liter )
water (€35,- per maand incl. 36% heffingen en belastingen)
elektra (€0,17 per brood incl. 29% heffingen en belastingen)

Opmerking: Ik woon 7 meter onder zee niveau waar langere rijstijd nodig is dan gemiddeld. Kneed, rijs en baktijden zijn verlengd.

Bakken in een broodmachine gebruikt minder water dan bakken in een oven omdat het brood in een kleine afgesloten ruimte wordt gebakken. Er is dus minder verdamping. Bakken in een broodmachine gebruikt minder energie dan bakken in een oven omdat het brood in een kleine afgesloten ruimte wordt gebakken zodat geen grote ruimte verwarmd hoeft te worden.

energiekosten broodmachine 650 watt
Gebruikskosten broodmachine per uur op vol vermogen (roeren+bakken tegelijk) = €0.136 bij verbruik 650 watt per uur (programma jam) per keer (=50 minuten) = €0.11351666666666668 Kosten kneden en rijzen €0.035 Gemiddelde kosten bakken (50 minuten) = €0.11

Kosten energie verbruik warmhouden (per uur) €0.05 is per 10 minuten €0.01 per brood. Warmhouden voorkomt dat condens in de machine weer in het brood trekt, zodat het niet knapperig blijft. Haal je het brood direct uit de machine dan schael je de machine uit zodat warmhouden vervalt. Wacht je langere tijd met het uitnemen van het brood, dan is warmhouden ook zinloos, omdat na het warmhouden de condens in de machine toch weer in het brood trekt. Je kunt de warmhoudfase dus op nul zetten, het brood uit de machine halen als het je uitkomt en dan in de (combimagnetron)oven even afbakken voor een knapperige korst.

Meest gebruikte programma’s: volkoren brood, zoet brood.
Beide bakken op minder dan vol vermogen.
Per meest gebakken brood, inclusief voorverwartmen, rijzen, kneden, bakken en 10 minuten warm houden €0,17

Energie leveringskosten dagtarief 650 kWh x € 0,2289 = € 148,81 voor 1000 uur = € 0.14881 per uur. Leveringskosten nachttarief 650 kWh x € 0,2096 = € 136,22 voor 1000 uur = € 0.13622 per uur.

Eén gedachte over “Bruin vruchten & noten brood”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s