Robotbrood

Tweedehands kostte mijn broodrobot maar €12,50. Het ding moest eerst leren hoe ik mijn broodjes wil hebben, maar nu werkt het perfect. Zelf moet ik meel afwegen en alles in de  broodvorm kiepen. Het maatbekertje van de rijstkoker is precies de goede maat voor het vocht dat er bij moet. Voor zout en suiker heb ik maatschepjes.

Bruin robotbrood

BROODDEEG
Neem de bakvorm uit de machine.
Druppel 10 gram zonnebloem olie op de kneedhaak.
Vul de bakvorm met:
180 ml water (maatbekertje)
1 eetlepel suiker (2 maatschepjes)
6-10 gram verse gist
100 gram volkoren meel
150 gram witte bloem
1 theelepel zout (2 maatlepeltjes)
20 gram roomboter

Plaats de bakvorm goed in de machine, kies programma Volkoren.
(=Wholeweat, No extra, 2Lb, Medium)
Kies wanneer het brood klaar moet zijn.
START

Nu wordt het programma gestart voor mengen, kneden, rijzen, rusten en bakken.
preheat = 30 minuten
knead1 = 5 minuten
knead2 = 20 minuten (?)
rise 1 = 50 minuten (?)
punch = 10 sec
rise 2 = 100 min
shape = 10 sec
rise3 = 100 min
bake = 55 min
keep warm = 30 min
total=6:10 u.

—————————

Bruin robotbrood met vruchten & noten

BROODDEEG
Neem de bakvorm uit de machine, plaats de kneedhaak.
Druppel 20 gram zonnebloemolie op de kneedhaak in de bakvorm.
Schil en snipper 1 appel in de maatbeker en  vul aan met water tot 180 cl totaal
giet dit in de bakvorm
voeg toe:
1 eetlepel rietsuiker
10 gram verse gist
100 gram volkoren meel
150 gram wit meel
1 ei
1 theelepel zout
klontje boter 20 gram

EXTRA TOEVOEGING
Was 150 gram rozijnen, laten uitlekken in een zeef
omschudden met sesamzaad en 2 eetlepels kaneel,
gepelde walnoot,
gepelde hazelnoot,
gepelde pompoenpitten,
gepelde zonnebloem pitten.

Plaats de bakvorm goed in de machine, sluit het deksel.
Het bakje voor toevoegingen moet hiervoor worden verhoogd.
Daarvoor gebruik ik het doosje van een pak cake mix.
Zet de verhoging in het extra bakje, lepel daarin het rozijnenmengsel met noten.

Kies het programma Notenbrood (=Fruit & nuts, extra, 2lb, medium)
Kies wanneer het brood klaar moet zijn.
START

Rozijnen en noten worden automatisch op het goede moment toegevoegd. Het programma is afgestemd op een middelmatig groot broodje met middelbruine korst, gebakken bij zomerse temperatuur. De robot is dan ongeveer 6 uur bezig met zo’n broodje. Ik laat het daarom ’s nachts doen, om ’s morgens versgebakken brood te hebben. In een koude onverwarmde winterkeuken heeft de robot 8 uur nodig. Je kunt ook nog instellen of je een groot of klein brood bakt, met een lichte of donkere korst. Dan rekent de robot zelf alles om.