Snert

Zelfgemaakte erwtensoep uit de snelkookpan.

Vaak hebben mensen een probleem met het koken van erwtensoep. Het wordt niet goed gaar, of het brandt aan, of de erwten zijn na 24 uur voorweken al bedorven. Dat voorweken komt uit kookboeken waarvan de kookboekenschrijver de soep nooit zelf gemaakt heeft en alleen een fout recept van een ander heeft overgeschreven.

Spliterwten moeten NIET worden geweekt, maar gewassen en in schoon water gekookt met de andere ingrediënten. Peulvruchten bevatten gifstoffen die onschadelijk gemaakt worden door een paar minuten op hoge temperatuur te koken. Daarna kan de temperatuur omlaag, zodat de soep niet aanbrandt. Een snelkookpan kan de erwten in korte tijd op hoge temperatuur gaar koken en is daarom erg goed voor een lekkere zelfgemaakte erwtensoep.

1 grote ui
2 winterwortelen
1/3 knolselderij
1/4 snijselderij
1 stengel prei
tijm, rozemarijn, lavas en oregano uit de tuin
1 bouillonblokje
1 eetlepel zoute ketjap
1 laurierblad
1 theelepel venkelzaad
500 gram spliterwten = 1 zakje
ca 2 liter water

Meestal wordt er een vette vleessoort meegekookt. Bijvoorbeeld varkensstaarten, varkenspootjes, varkenshiel of een gezouten en gerookte eisbein. Rookworst wordt niet meegekookt, omdat die zou openscheuren en smaak verliezen. Als de soep klaar is kan een rookworst tien minuten in de hete soep gelegd.

Verse kruiden plukken en wassen.
Ui pellen, wassen, in stukken snijden,
Knolselderie, selderijstengels, prei, wassen en in stukken snijden.
Alle groente en kruiden in de snelkookpan leggen.
Eventueel het vlees op de groenten leggen,
bouillonblokjes, venkelzaad en laurierblad erbij.
Spliterwten wassen en in een zeef onder de kraan goed schoon spoelen.
De erwten op de rest in de pan kiepen.
Opvullen met water, tot onder het streepje MAX.

Programmeer:
peulvruchten = 20 minuten druk.
–Wil je de soep wecken dan giet je het nu in de potten.–
Wordt de soep direct gegeten, programmeer dan:
vlees = 25 minuten druk.

Rustig wachten tot de druk er vanzelf af is. Dat duurt ongeveer 10 minuten.

Daarna kun je een eerste kop snert eten. De rest is voor de volgende dag, omdat het dan lekkerder is. Deksel sluiten en verder laten afkoelen. Volgende dag de soep overdoen in een grote ovenvaste soeppot en in de koelkast bewaren. Vóór het eten de hele pot soep of porties per soepkop goed doorwarmen in de magnetron.

kosten:
uien (2016 €4,50 per 5 kilo bij de boer. 2015 bij Lidl per 5 kilo €0,99)
winterwortelen (Aldi €0,39 €0,79 €0,59 per kilo)
knolselderij (Aldi €0,79 €0,89 per stuk)
snijselderij (Aldi €0,79 €0,89 per stuk)
kruiden uit de tuin
laurierblad (C1000 zakje €2 of een plant vol blaadjes, Aldi €2,95)
venkelzaad (?)
Gerookte Eisbein (Worstmakerij €2,75 €3,50)
bouillonblokjes (Aldi doos €2,99)
500 gram spliterwten (2019 €1,05 2016 Boni €0,89. 2015 €0,79. 2014 €0,69. 2013 €0,59)
water (€35- per kwartaal inclusief 36% belastingen)
prei (2016 Lidl €0,39 per stengel. 2015 €0,19)

Gewone groene spliterwten zijn duur geworden, of de euro is niks meer waard en ons inkomen blijft achter. Een goedkopere oplossing is gebruik van gele spliterwten.

Deze snert is lekker als het net klaar is, maar de volgende dag smaakt het nog beter. De soep is dan dikker en kan een beetje verdund met water, doorroeren en verwarmen.

Advertentie

Eén gedachte over “Snert”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: