Zelfgemaakte erwtensoep uit de snelkookpan.
Vaak hebben mensen een probleem met het koken van erwtensoep. Het wordt niet goed gaar, of het brandt aan, of de erwten zijn na 24 uur voorweken al bedorven. Dat voorweken komt uit kookboeken waarvan de kookboekenschrijver de soep nooit zelf gemaakt heeft en alleen een fout recept van een ander heeft overgeschreven.
Spliterwten moeten NIET worden geweekt, maar gewassen en in schoon water gekookt met de andere ingrediënten. Peulvruchten bevatten gifstoffen die onschadelijk gemaakt worden door een paar minuten op hoge temperatuur te koken. Daarna kan de temperatuur omlaag, zodat de soep niet aanbrandt. Een snelkookpan kan de erwten in korte tijd op hoge temperatuur gaar koken en is daarom erg goed voor een lekkere zelfgemaakte erwtensoep.
1 grote ui
2 winterwortelen
1/3 knolselderij
1/4 snijselderij
1 stengel prei
tijm, rozemarijn, lavas en oregano uit de tuin
1 bouillonblokje
1 eetlepel zoute ketjap
1 laurierblad
1 theelepel venkelzaad
500 gram spliterwten = 1 zakje
ca 2 liter water
Meestal wordt er een vette vleessoort meegekookt. Bijvoorbeeld varkensstaarten, varkenspootjes, varkenshiel of een gezouten en gerookte eisbein. Rookworst wordt niet meegekookt, omdat die zou openscheuren en smaak verliezen. Als de soep klaar is kan een rookworst tien minuten in de hete soep gelegd.
Verse kruiden plukken en wassen.
Ui pellen, wassen, in stukken snijden,
Knolselderie, selderijstengels, prei, wassen en in stukken snijden.
Alle groente en kruiden in de snelkookpan leggen.
Eventueel het vlees op de groenten leggen,
bouillonblokjes, venkelzaad en laurierblad erbij.
Spliterwten wassen en in een zeef onder de kraan goed schoon spoelen.
De erwten op de rest in de pan kiepen.
Opvullen met water, tot onder het streepje MAX.
Programmeer:
peulvruchten = 20 minuten druk.
–Wil je de soep wecken dan giet je het nu in de potten.–
Wordt de soep direct gegeten, programmeer dan:
vlees = 25 minuten druk.
Rustig wachten tot de druk er vanzelf af is. Dat duurt ongeveer 10 minuten.
Daarna kun je een eerste kop snert eten. De rest is voor de volgende dag, omdat het dan lekkerder is. Deksel sluiten en verder laten afkoelen. Volgende dag de soep overdoen in een grote ovenvaste soeppot en in de koelkast bewaren. Vóór het eten de hele pot soep of porties per soepkop goed doorwarmen in de magnetron.
kosten:
uien (2016 €4,50 per 5 kilo bij de boer. 2015 bij Lidl per 5 kilo €0,99)
winterwortelen (Aldi €0,39 €0,79 €0,59 per kilo)
knolselderij (Aldi €0,79 €0,89 per stuk)
snijselderij (Aldi €0,79 €0,89 per stuk)
kruiden uit de tuin
laurierblad (C1000 zakje €2 of een plant vol blaadjes, Aldi €2,95)
venkelzaad (?)
Gerookte Eisbein (Worstmakerij €2,75 €3,50)
bouillonblokjes (Aldi doos €2,99)
500 gram spliterwten (2019 €1,05 2016 Boni €0,89. 2015 €0,79. 2014 €0,69. 2013 €0,59)
water (€35- per kwartaal inclusief 36% belastingen)
prei (2016 Lidl €0,39 per stengel. 2015 €0,19)
Gewone groene spliterwten zijn duur geworden, of de euro is niks meer waard en ons inkomen blijft achter. Een goedkopere oplossing is gebruik van gele spliterwten.
Deze snert is lekker als het net klaar is, maar de volgende dag smaakt het nog beter. De soep is dan dikker en kan een beetje verdund met water, doorroeren en verwarmen.
Eén gedachte over “Snert”