Taarten en cupcakes

taarten en cupcakes

Voor
1 taartbodem voor vruchtenvulling
12 cupcakes of 24 woopies
1 ronde taart uit de springvorm
 
Beslag:
400 gram suiker
200 gram zonnebloemolie
300 gram volle yoghurt
6 eieren
500 gram patentbloem
120 gram boter
5 theelepels bakpoeder
5 theelepels zuiveringszout
 
Voor de vulling:
rabarbermoes of gekookte vruchten compôte,
of rozijnen en stukjes appel, kaneel.
Eventueel slagroom.

 

Gasoven voorverwarmen op 2.
Ovenrooster op richel 3 schuiven,
richel 2 vrijhouden,
20 gram boter in de oven zetten om zacht te worden.

Bakvormen met water afspoelen.
Siliconen cakevormpjes in de cupcakeplaat zetten.
Bakpapier op maat knippen, nat maken en verkreukelen.
Bakvormen bekleden,
boter smelten.
bakpapier en siliconen cakevormpjes invetten.

mix 400 gram suiker,
200 gram zonnebloemolie,
300 gram volle yoghurt,
3 eieren.

Voeg toe
300 gram gezeefde witte bloem en
100 gram boterklontjes.
Zeef en meng
200 gram bloem met
5 theelepels bakpoeder en
5 theelepels zuiveringszout.
mix dat door de rest en voeg 1 voor 1 nog
3 extra eieren toe.
Goed mixen tot luchtig beslag.

Vul de taartbodem vorm en de cake vormpjes met beslag,
giet de rest in de springvorm.

Schuif de cupcakeplaat op richel 2.
Zet de grote bakvormen op het rek op richel 3.
Bakken op stand 2 in 100 minuten.

Ondertussen de rabarber of vruchtenvulling koken
en af laten koelen.

Test of het gebak gaar is, met een houten saté prikker:
Steek de prikker in het gebak.
Blijft de prikker droog als je die eruit trekt, dan is het gaar.
Schakel dan de oven uit,
laat het gebak even afkoelen in gesloten oven.

Als alles zover afgekoeld is, dat het goed hanteerbaar is,
keer je de beide taarten om op een rooster.
Verder laten afkoelen.
Dan de taartbodem vullen,
de springvormtaart verder naar keuze opmaken.

INVENTARIS:
zeef
maatlepel
weegschaal
grote maatbeker
Kenwood Chef mixer met garde, kom en deksel
bakplaat voor 12 cupcakes
of 2 bakplaten voor elk 12 woopies
12 of 24 siliconen taartvormpjes
1 taartbodem vorm
1 ronde sprongvorm
bakpapier
schaar
ovenschaaltje om boter te smelten
kwastje om in te vetten
Gasoven
2 Afkoelroosters

=======================================================
variant:

Leg in de cakevormpjes 5 gewassen rozijnen en 1 stukje appel,
eventueel suiker en kaneel, giet er dan het beslag in.

Leg op de bodem van de springvorm gewassen rozijnen en stukjes appel,
eventueel suiker en kaneel, giet er dan het beslag in.

of:
Maak een appel-plaatkoek:
Bekleed een bakplaat met nat bakpapier.
Invetten met gesmolten boter.
Leg er gewassen rozijnen en stukjes appel op.
Eventueel wat suiker en kaneel sprenkelen,
dan het beslag erover gieten.

Bakplaat op richel 3 in de oven schuiven.
Bakken op stand 2 in 100 minuten.
Test of het gebak gaar is, met een houten saté prikker:
Steek de prikker in het gebak.
Blijft de prikker droog als je die eruit trekt, dan is het gaar.
Schakel dan de oven uit,
laat het gebak even afkoelen in gesloten oven.

TIP:

De rozijnen alleen wassen, niet laten wellen. Ze nemen dan tijdens het bakken vocht op dat uit de appel komt, zodat het gebak niet te nat wordt.