Tjap Tjoy

Tjaptjoy met de Multichef Multicooker kookrobot

Tjaptjoy kennen we van de Chinese restaurants in Nederland. In China zelf wordt zo niet gekookt. Dit recept is ook niet precies gelijk aan wat de Nederlandse afhaal chinees maakt. Het is een soort van: Geinspireerd op Tjap Tjoy. Lekker en met veel groenten.

Hiervoor gebruikte ik de Multichef kookrobot met het programma Fry.
 
Begin met het wassen en snijden van alle groenten:
1 grote of 2 kleine uien, pellen en snijden
5 tenen knoflook, pellen en snijden
1 stronk paksoy, haal er zo veel van af als je denkt te eten, snijden en wassen
1 rode paprika, ontkronen, wassen en in reepjes snijden
3 verse rijpe tomaten, ontkronen, wassen en in partjes snijden
1 theelepel azijn of ongezoete rode bessensap
1 eetlepel ketjap
2 eetlepels oestersaus
1 courgette, wassen en in stukjes snijden
2 eetlepels bamboescheuten uit een potje
een handvol verse taugé, afspoelen onder de kraan en de worteltjes wegknippen
Zet alles klaar in een bakje, naast de multichef.
 
Doe de binnenpan:
1 eetlepel zonnebloem olie
de uisnippers en knoflook
4 kipdrumsticks, of andere kipstukken met vel.

Toets de ‘Menu’ knop tot het programma Fry.
  • Fry                              (Tijd:                         Minutes 42)
Deksel sluiten vanwege de vetspatten.
Met START knop activeren.
  • Start                              (Activeert het programma)
 
De teller begint te lopen zodra de braad temperatuur is bereikt. De ui is dan al gefruit. Deksel openen, even doorroeren, kipstukken omdraaien. Dan de courgette stukjes toevoegen, omscheppen met een houten of bamboe of hittebestendige kunststof lepel.
Sluit het deksel.
 
Na 5 minuten de rest van de groenten toevoegen, behalve de tomaat en tougé.
Omscheppen en het deksel sluiten.
 
Ondertussen de rijst wassen en in een andere pan of rijstkoker doen.
 
Voeg dan toe in de Multichef:
3 verse rijpe tomaten, ontkroond, gewassen en in partjes gesneden
1 theelepel azijn, of witte wijn of ongezoet rode bessensap
1 eetlepel ketjap
2 eetlepels oestersaus
eventueel 2 eetlepels bamboescheuten uit een potje
Sluit het deksel.
 
 
Als de rijstpan klaar is met koken, nog 5 minuten gesloten laten staan.
Voeg intussen in de Multichef een handvol verse taugé toe, omscheppen met een spatel en het deksel sluiten. Beide pannen blijven nog 30 minuten warm houden, maar direct opgegeten is het lekkerder.
 
Stop de rijstkoker en de Multicooker.
  • Stop/Cancel      (Stopt het ingestelde programma)

Maak de rijst los, sluit het deksel en houdt rijstkoker en Multichef gesloten tot het wordt gegeten.

Telkens als de Multichef geopend moet worden om iets toe te voegen en om te scheppen, kan het programma onderbroken worden, weer te starten zodra het deksel weer is gesloten. ik vond het makkelijker om het programma door te laten lopen.

Keukenbestek is tegenwoordig te koop van bamboe, hout en hittebestendig kunststof. Daarmee wordt de afwerking van deze pannen niet beschadigd.

Natuurlijk kan deze TjapTjoy ook in een wok gemaakt. Hou dan rekening met meer verdamping. 

Rijst koken kan op vele manieren met diverse keukenspullen. Ik gebruikte een kleine gesloten rijstkoker.


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s