Tongensoep

Soep van tongen gekookt in de 4 liter elektronische snelkookpan

3 grote uien
3 grote wortels
2 kilo tongen van lam, kalf, geit of varken
1 halve prei
1 bleekselderij stengel
300 gram selderijknol
eventueel knoflook
vers blad van tijm, oregano, lavas, salie
of 1 eetlepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
3 bouillonblokjes
laurierblad
peperkorrels
2 takjes verse rozemarijn
water

Open de 4 liter snelkookpan,
plaats de afdichtingsring in het deksel.
Plaats het condensopvangbakje.

Ui en knoflook pellen, in stukken snijden, in de pan leggen.
Varkenstongen wassen, er bovenop stapelen.
Wortels en knolselderij wassen, snijden, op de tongen leggen.
Verse kruiden knippen, wassen, in de pan doen.
Het groen van de prei snijden, wassen, in stukken snijden.
Gedroogde kruiden, peperkorrels, laurierblad en bouillonblok toevoegen.
Rozemarijn bovenop leggen.
Snelkookpan afvullen met water tot het streepje MAX en sluiten.
Draai het ventiel in druk positie,
Programmeer:
vlees/kip = 25 minuten druk

Open de pan pas als de druk ervan af is.
Neem harde kruidentakjes weg.
Soep laten afkoelen, dan de binnenpan in de koelkast zetten.
Schep de volgende dag het vet van de koude soep en bewaar dat in de koelkast.

Het witte deel van de prei in dunne ringen snijden en wassen.
Haal tongen, wortels en knolselderij uit de soep.
Schraap met een mes het vel van de tongen
(en snij dat klein om aan de kat te voeren).
Snij per soepkom 100 gram tongenvlees in stukjes.
Gekookte wortel knolselderij klein snijden.
Groenten en vlees over soepkommen verdelen, bouillon toevoegen.
In de magnetron plaatsen en kort aan de kook brengen.

Tip:
Voor gebonden soep het vlees uit de pan nemen en de rest pureren in de blender, doorroeren en verwarmen.

Tip:
Het vet dat van de soep is afgeschept kan gebruikt worden als braadvet en als ingrediënt in pasteideeg. Tongenvlees is goed om te verwerken in ragout, vulling voor pasteitjes, kroketten en bitterballen.

Tip:
Overgebleven soep kan in de koelkast bewaard
of geweckt om het langere tijd te kunnen bewaren.
Volg dan de aanwijzing SOEP WECKEN.

Tip:
Wordt alle soep direct opgegeten, dan alles in de snelkookpan nog
15 minuten doorkoken = Programma Soep.
De tongen onvellen, alles in stukken snijden, soepkoppen vullen.

Tip:
Voorbereiding van de soep kan op elk moment gedaan worden, als de pan wordt geprogrammeerd om later te gaan koken.
De pan blijft de soep dan warm houden tot je het uit zet.

Tip:
Met een externe mechanische schakelklok kan de pan automatisch op gewenst tijdstip helemaal uitgezet. Gaat de stroom daarna weer aan, dan doet de pan niets, totdat die opnieuw wordt ingesteld.

Tijd:
Op druk komen van een tot max gevulde pan duurt 25 minuten.
Programma vlees houdt de inhoud 25 minuten op druk.
Programma soep houdt de inhoud 15 minuten op druk.
Na afloop van een ingesteld programma blijft de pan de inhoud warm houden, tot het wordt uitgezet.

Kosten:
varkenstongen (Worstmakerij €2,75 per kilo)
uien (boer €4,50 per 10 kilo) (Worstmakerij €3 per 5 kilo)
prei (Lidl €0,39 per stuk)
selderijknol
selderij stengel
knoflook
kruiden uit de tuin
bouillonblok
water
elektra

Inventaris:
schaar, mes, snijplank,
kom, vergiet,
elektronische 4 liter snelkookpan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s