Snel en lekker
Varkenshaasje is een mals stukje varkensvlees dat een dikke en een dunne kant heeft. In een gewone pan wordt het dunne eind makkelijk te gaar terwijl het dikke stuk nog te rauw is. In de wok kan het dikke deel langer in het heetste deel van de pan gehouden, terwijl het dunne deel tegen de hoge kant van de pan aangelegd minder warm wordt. Zo kan in de wok het vlees makkelijker precies de goede gaarheid krijgen. Beter dan in een pan met platte bodem.
1 varkenshaasje
een flinke klont zoute boter
200 gram champignons
eventueel zout, peper, kerriepoeder, of kruidenmengsel
100 gram smeerbare roomkaas (Val Blanc van Aldi)
50 gram witte wijn of water
Verdubbel de hoeveelheden als je voor 2 personen kookt.
Aardappelen en groenten hebben langere kooktijd nodig, dus die kook ik eerst gaar in de magnetron. Vastkokende aardappeltjes vind ik hier het lekkerste bij. De keuze uit bijpassende groenten is groot.
Was de champignons en breek de grote exemplaren in stukken. Kruid het vlees naar smaak met zout en peper of een kruiden mengsel.
Smelt en verhit de boter, bak hierin de champignons, eventueel met een beetje kerriepoeder.
Voeg het vlees toe, bak het rondom lichtbruin.
Leg dan het dikke deel van het vlees op het onderste deel van de wok. Dat is meest in contact met de warmtebron. Leg het dunne deel tegen de opgaande wand van de wokpan. Zo wordt het minder warm en dus niet overgaar.
Toets de temperatuur tot de kookplaat 80°C aangeeft.
Voeg de roomkaas toe, roer de champignons er door, voeg water of wijn toe.
Toets de temperatuur tot de kookplaat 60°C aangeeft en sluit het deksel.
Blijf verwarmen tot het vlees voldoende gaar is. Gaartijd is smaak afhankelijk. Zelf kies ik voor zachtroze vlees, net niet meer rauw.
Keer het vlees af en toe en voel daarbij of het niet te gaar en hard wordt.
Leg eventueel de gare aardappelen nog even in de saus, of serveer aardappelen, groenten en vlees met saus apart.
Direct opeten, het wordt snel koud.
Als groente is rode kool, spinazie, asperges, sperzieboontjes, prei en heel veel anders geschikt.
Inventaris:
Mes voor de boter, vergiet voor het uitlekken van gewassen champignons
Wok of grote hapjespan met deksel en spatel
Inductiekookplaat (of andere temperatuur gecontroleerde onderwarmte)
Wijnglas of maatbekertje
De mogelijkheid om de temperatuur vast te zetten is een voordeel bij gebruik van de inductiekookplaat. Met een pan op het vuur lukt het ook, maar dan moet je steeds op de temperatuur letten en bijstellen.
De supermarkt verkoopt varkenshaasjes vaak per 2 stuks en de roomkaas per 200 gram. Omdat ik alleen eet heb ik het tweede stuk vlees en de overgebleven roomkaas ingevroren.