250 gram yoghurt
250 gram zonnebloem olie
500 gram suiker
750 gram witte tarwebloem
2 zakjes bakpoeder
6 grote eieren
mespuntje zout
voor het invetten van de bakvorm een klontje roomboter
400 gram vlierbessenpuree
2 pakjes slagroom
mespuntje zout
suiker of zoetstof naar smaak
1 chocoladereep
en voor een verjaardag ook taartkaarsjes
De vlierbessenpuree is van te voren gemaakt en staat klaar in weckpotjes.
Meng het bakpoeder door het meel, zeef het en zet het apart.
Mix eieren, suiker en zout met de ballongarde in de kom van de Kenwood Chef,
eerst langzaam, dan sneller, tot het schuimig wordt.
Roer er dan de yoghurt door op lage snelheid en vervolgens de olie.
Mix de inhoud van de kom nu met de ballongarde,
eerst langzaam, dan sneller, tot een luchtige massa.
Schep er voorzichtig de gezeefde bloem door
en meng tot je een kom vol luchtig beslag hebt.
Doe het beslag over in 2 beboterde bakvormen van gelijke diameter.
Zet de taartvormen in het midden van de oven die is voorverwarmd op 180 ℃
Bak gedurende 45 minuten.
Laat rustig afkoelen in de gesloten oven.
Rasp ondertussen 1 reep chocolade
met de groenterasp van de Kenwood Chef.
Zet dit apart voor de garnering.
Klop de slagroom op
met een mespuntje zout en suiker of zoetstof naar smaak
in de kom met ballongarde.
Keer 1 van de 2 afgekoelde taartbodems om op een taartschaal.
Bestrijk met vlierbessenpuree.
Keer de volgende taartvorm om, bovenop de eerste taartbodem.
Bestrijk met vlierbessenpuree en een laag slagroom,
strooi er geraspte chocolade op.
Garneer de taart verder met toefjes slagroom,
zet de kaarsjes in de kaarshoudertjes op de taart.
Tips:
Kaarsjes pas aansteken als de taart op tafel staat om gegeten te worden.
Controleren of de taartbodem gaar is, doe je met een sateprikker. Steek die tot in het midden van de taartbodem. Blijft het deeg plakken aan de prikker, dan moet de taart nog langer bakken. Komt de prikker droog uit de taart, dan is het deeg gaar en kan de oven uitgezet. Sluit de oven zodat de taart niet te snel afkoelt.
Door het rijzen van het deeg kan de bovenkant van de cake te bol worden. Snij dan de bolle bovenkant af, voordat je de taart omkeert. De taart is dan mooi recht en het bolle stuk cake eet je lekker op bij de koffie.