Snijden, raspen, spiraliseren

TEST / RECEPTEN

Snijden doe je met een mes, raspen met een rasp, vond mijn moeder. Vaak at ik haar bloederige salades. Mijn vingers houd ik liever heel. Daarom zocht ik handige apparaatjes.

Het nieuwste op dit gebied is de spiralizer. Een komkommer, courgette of winterwortel kun je daarmee tot lange slierten snijden. Ik zag een ingewikkeld systeem met scherpe mesjes waar met de hand een wortel in rondgedraaid moet worden. Het ding leek me gevaarlijk, niet zonder snijwonden te gebruiken en moeilijk schoon te maken.  Er zijn veel veiliger  hand aangedreven molentjes, maar daar heb je eigenlijk 3 handen voor nodig. De elektrische Kenwood Spiralizer vond ik wel aantrekkelijk.

Apparaten getest:

Kenwood FPG203WG/WH spiralizer en de Silvercrest SSE 80 A1

Moulinex Charlotte 308

Philips HR2694 keukenrobot

Kenwood Chef met snij en rasp hulpstuk

Moulinex 588 Maxima en Reactor Maxima

Philips HR2881 Storemaster

Recepten:

Rijst en knolletjesrasp

Gemengde groenteschotel

Bietensalade

Salade van wortels en knollen

Keukenmachines met snijschijven en raspen kunnen een friet snijschijf hebben, maar echte patatfriet kun je hier niet mee maken. Mooie frieten zijn mogelijk met een mes en veel geduld, maar beter en makkelijker gaat dat met frietsnijders.