Getest: Broodmachines

Test en recepten

Ik heb verschillende broodmachines gebruikt en ontdekt dat je er niet alleen maar brood mee kunt bakken. Brooddeeg, pizzadeeg, pastadeeg, vruchtenbrood, cake, jam, appelmoes, antipasta en yoghurt zijn ook vaak mogelijk. Broodmachines zijn voorgeprogrammeerde kookrobots. Elke machine heeft eigenaardigheden, handigheidjes en onhandigheidjes. Ik heb er verschillende gebruikt.

 • Panasonic Huisbakker SD BT2 P
 • LeCAF BGB404 = Inventum BM18
 • Inventum BM48
 • Inventum BM86
 • Severin BM 3991
 • Russell Hobbs 12683 Breadman.

Het was één van de eerste broodbakmachines. Duur, goed werkend, met beperkte mogelijkheden. Een 12 uurs timer, om de machine vooraf te vullen en uren later aan het werk te laten gaan. Een programma voor deeg en een programma voor brood. Meer keuze was er niet. Een apart bakje voor droge gist dat tijdens het mengen automatisch gist toegevoegt. Kneden werd afwisselend linksom en rechtsom gedaan. Later leerde ik dat andere machines dat niet doen. De Huisbakker heeft me geleerd hoe goed brooddeeg eruit moet zien. Ik heb er veel brood mee gebakken, deeg voor broodjes en pizza mee gemaakt.

Na 5 jaar werkte de Panasonic broodmachine steeds nog goed, maar het bakblik ging lekken en een vervangend exemplaar bleek niet te koop. Ik kocht voor 100 gulden een tweedehandse vervanger, met bakblik. Dat lekte een paar jaar later ook.

 • LeCAF BGB404 die gelijk is aan de Inventum BM18 kon ik voor 2 euro op de koninginnedagmarkt kopen. Moderner dan de Panasonic, maar inmiddels ook al een oude machine. Groot en zwaar, hoog en rond, met hoog bakblik en krachtige motor. Keuze in de bruiningsgraad van volkoren, witbrood en frans witbrood. Gistdeeg zonder bakken en bakken zonder deeg maken was ook mogelijk. Met de sterke motor was pastadeeg in 2 minuten klaar. Moderne machines hebben daar meer moeite mee. Wafeldeeg liet ik in de nacht mengen en rijzen, om in de ochtend verse wafels te bakken. De LeCaf was vooral voor brooddeeg, pizzadeeg, pastadeeg en wafeldeeg een fijne machine, maar de verwarming begon te haperen en uiteindelijk ging ook dit bakblik lekken.
 • Inventum BM48 kreeg ik cadeau van iemand die hem bij de vuilnisbak had gevonden. Deze had een rechthoekig bakblik waarin de roervin het deeg niet allemaal kon bereiken. Broodjes hadden in de hoeken ongebakken meel, dus je moest de machine helpen met kneden. Behalve het broodblik hoorden er ook 2 kleine cakeblikken bij, om met de bakfunctie cake te bakken. Vanwege de ontwerpfout deed ik de machine weg. Er ging niets aan kapot.
 • Inventum BM86 kocht ik tweedehands voor 20 euro, in de hoop dat deze beter zou kneden. Maar ook deze kreeg het meel in de hoeken van het rechthoekige bakblik niet goed gekneed. Jam, appelmoes en confiture, compote en pastasaus, lukten wel goed.  De bakvorm verschoof bij gebruik door de machine. Bijbuigen van de bevestigingsclips loste dit probleem op.  Buitenwand is roestvrij staal. Binnenwand kreeg roestvlekjes. Met timer en warmhoudfunctie. Instelbaar voor lichte, middelbruine of donkere korst, grote en kleine broden, 400 tot 1400 gram deeg.
Menu van Inventum BM 86
1: Normaal. Dit is het meest gebruikte programma voor het maken van wit brood.
2: Normaal vlug. Alleen voor wit brood met korte rijstijd.
3: Volkoren. Voor brood van zwaar meel, zoals volkoren-, tarwe- en meergranenbrood. Met langere kneed- en rijstijd. Begint met 30 minuten op kamertemperatuur brengen om het rijsproces te bevorden, of 30 minuten rusten als alles al op kamertemperatuur is.
4: Volkoren vlug. Voor volkorenbrood met korte rijstijd. Geeft een klein compact brood. Begint met 5 minuten alles op kamer temperatuur te brengen.
5: Frans. Voor witbrood met knapperige kost door langere baktijd.
6: Frans vlug. Voor witbrood met korte rijstijd en knapperige kost door langere baktijd. Geeft een klein brood.
7: Zoet. Voor zoet brood en gebak, zoals rozijnen-notenbrood. Piept als noten, rozijnen toegevoegd kunnen worden.
8: Zoet vlug. Maakt een klein zoet brood door kortere rijstijd.
9: Supersnel. Voor het bakken van een broodje in minder dan 1 uur, met dubbele hoeveelheid gist en verdrievoudigde hoeveelheid suiker.
10: Gistvrij brood en cake. Geeft snel een klein compact brood of cake met bakpoeder als rijsmiddel in plaats van gist. Vertraagde start is hierbij niet mogelijk, omdat bakpoeder niet meer werkt na vertraging.
11: Deeg. Gistdeeg voor broodjes en gistbeslag voor donuts, wafels, bagels en ander gist gebak. Mengen, kneden en rijzen van deeg, zonder te bakken. Piept als het deeg klaar is.
12: Pizzadeeg. Maakt deeg voor een pizzabodem, met kortere rijstijd dan het programma “deeg”.
13: Jam. Maakt jam, confiture, compote, pastasaus en appelmoes van vruchten zonder pit. Pitjes beschadigen de anti-aanbaklaag . Het gevulde bakblik afdekken met alufolie en dan in de machine plaatsen. Begint met voorverwarmen, dan mengen, roeren en koken zonder aanbranden, warmhouden en daarna afkoelen. Maakt verse pastasaus, die na het koken wordt warm gehouden terwijl de spaghetti wordt gekookt. Piept als het klaar is.
14: pastadeeg Kneedt deeg voor verse spaghetti, tagliatelli, lasagne en ravioli zonder kunstmatige toevoegingen. Per persoon  1 ei en 100 gram meel van harde tarwe in het bakblik. De machine mengt en kneedt een bal deeg, die met een deegroller of pastamolen gevormd kan worden tot de spaghetti, tagliatelli, lasagne en ravioli.
 

Met de jamfunctie was de machine bruikbaar als kookrobot, maar ik deed de machine weg omdat deeg en beslag niet goed gemengd werd.

 
 • Severin BM 3991 kocht ik tweedehands voor 20 euro, in de hoop dat de kleine vierkante bakvorm beter geschikt was voor deeg en kleine broden. Uit een extra bakje worden automatisch rozijnen en noten toegevoegd. Op de machine staan geen functies vermeld, alleen programma nummers. Dit is de betekenis van die nummers:
   

  Severin 3991 menu

  • 1 = witbrood
  • 2 = Frans witbrood
  • 3 = volkoren brood
  • 4 = zoet brood
  • 5 = extra snel brood
  • 6 = glutenvrij brood
  • 7 = pizzadeeg
  • 8 = pastadeeg (2x draaien voor bruikbare deegbal)
  • 9 = jam en appelmoes (bakblik max 2/3 vullen, afdekken met alufolie tegen spatten en overlopen)
  • 10= alleen bakken
  • 11= cake (bakpoeder in plaats van gist)

Eindelijk weer een machine die alle meel meeneemt bij het mengen en kneden van deeg.  Voor een kleine hoeveelheid gistdeeg (7) of pastadeeg (8) is dit een prima machine. Het pastadeeg programma (8)  is te kort voor een goed gekneed balletje deeg, dus dat programma moet 2x lopen. Cake (11) bakken lukt ook goed. Door de hogere luchtdruk in een laaggelegen polder, is voor gistdeeg een langere rijstijd noodzakelijk. De rijstijden voor brood kunnen bij deze machine niet aangepast worden. Door eerst het programma voor gistdeeg (7) te gebruiken en daarna één van de broodprogramma´s, kan de rijstijd toch verlengd en lukt brood ook in de polder. Programma Zoet (4 ) voegt rozijnen en noten later in het programma toe, zodat de vruchten niet tot moes gekneed worden.

  • Machine loopt door bij openen van het deksel.
  • Start/stop knop 3 seconden vasthouden = pauze.
  • Daarna kan eventueel van programma gewisseld worden. Opnieuw starten met de startknop.
  • Notenbakje opent tijdens elk broodprogramma. Bakje kan verwijderd door het omhoog te trekken.
 • Russell Hobbs 12683 Breadman, ook tweedehands gekocht,  voor 12 euro.
   

  Deze laat geen meel in de hoeken liggen, heeft standaard programma’s voor verschillende broodsoorten, deeg,  jam en cake, die allemaal aangepast kunnen worden. Temperaturen, rijs-, kneed- en baktijden, kunnen allemaal aangepast. Ook kunnen  eigen programma’s opgeslagen worden. De machine onthoudt dat ook vrij lang na uitschakelen van de elektra. Gaat de machine echt lange tijd uit, dan zijn alle aanpassingen en eigen programma’s vergeten. Op schrift bewaren en opnieuw invoeren en opslaan is dan de oplossing.

   

  Direct na ontvangst bleek de elektra niet in orde. De stoppen sloegen weg zodra de machine ging verwarmen. Maar als ik het aansloot op een niet geaard stroompunt, werkte alles weer goed. Waarschijnlijk had de machine lang in een vochtige ruimte gestaan. Een half jaar later probeerde ik het nog eens op een geaard stopcontact en het probleem was verdwenen. Het vocht was verdampt, vermoed ik.

   

  Zodra ik wist dat dit eindelijk weer een broodmachine is, die kan wat ik ervan verlang, ben ik gaan zoeken naar een vervangend bakblik. Want dit blijkt een zwak punt van alle broodmachines. Ik heb er geen gevonden, maar wel een complete tweedehands machine, die ik voor 20 euro kon overnemen. De bakvorm huppelde bij gebruik door de machine, misschien de reden waarom de vorige eigenaar er vanaf wilde. Door bijbuigen van de bevestigingsclips was het probleem opgelost. Ik gebruik ze om en om, want van stilstaan worden apparaten helaas ook niet beter.

   

  Na 2 jaar gebruik is het enige mankement de kneedhaak van de Breadman die geen goede coating heeft, waardoor aluminium oxidatie in het brood terechtkomt. De kneedhaak van de Inventum BM86 heeft de zelfde vorm en een goede coating. Inventum kneedhaken zijn bij de onderdelenhandel voor weinig geld te koop. De kneedhaken heb ik dus vervangen.

   

  Na 4 jaar gebruik mankeert er verder nog niets aan beide machines. Ze worden dagelijks, om en om, gebruikt.

   
  menu: volgt

BROOD BAKKEN IN NEDERLAND

Nederlanders hebben vaak een probleem om goed gerezen brood uit de broodbakmachine te krijgen. De naam zegt het al: Nederland is een laag gelegen land. In dat land hebben we ook nog extra laag gelegen polders. Dat heeft effect op het bakken van brood. In een laag gelegen gebied is de luchtdruk hoger dan in een hoog gelegen gebied. Het rijzen van gistdeeg gaat moeilijker als de luchtdruk hoog is. In de bergen is de luchtdruk laag en daar rijst het deeg vaak de pan uit.

Veel broodbakmachines hebben wel een broodbak programma met extra korte rijstijd, dat bergbewoners kunnen toepassen. Maar extra lange rijstijd om het brood ook in laagland goed te doen rijzen, die heeft de machine dan weer niet.

Dat manko kan verholpen:

Zelfs de simpelste broodmachine heeft een programma voor gistdeeg en een programma voor brood. Door eerst het programma voor gistdeeg te gebruiken en daarna de machine met het deeg het complete broodprogramma te laten doen, krijg je ook in de polder goed gerezen brood uit de machine.

Advertentie
Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: