Test en recepten
Ik heb verschillende broodmachines gebruikt en ontdekt dat je er niet alleen maar brood mee kunt bakken. Brooddeeg, pizzadeeg, pastadeeg, vruchtenbrood, cake, jam, appelmoes, antipasta en yoghurt zijn ook vaak mogelijk. Broodmachines zijn voorgeprogrammeerde kookrobots. Elke machine heeft eigenaardigheden, handigheidjes en onhandigheidjes. Ik heb er verschillende gebruikt.
- Panasonic Huisbakker SD BT2 P
- LeCAF BGB404 = Inventum BM18
- Inventum BM48
- Inventum BM86
- Severin BM 3991
- Russell Hobbs 12683 Breadman.
- Panasonic Huisbakker SD BT2 P was in 1987 een dure noviteit.
Het was één van de eerste broodbakmachines. Duur, goed werkend, met beperkte mogelijkheden. Een 12 uurs timer, om de machine vooraf te vullen en uren later aan het werk te laten gaan. Een programma voor deeg en een programma voor brood. Meer keuze was er niet. Een apart bakje voor droge gist dat tijdens het mengen automatisch gist toegevoegt. Kneden werd afwisselend linksom en rechtsom gedaan. Later leerde ik dat andere machines dat niet doen. De Huisbakker heeft me geleerd hoe goed brooddeeg eruit moet zien. Ik heb er veel brood mee gebakken, deeg voor broodjes en pizza mee gemaakt.
Na 5 jaar werkte de Panasonic broodmachine steeds nog goed, maar het bakblik ging lekken en een vervangend exemplaar bleek niet te koop. Ik kocht voor 100 gulden een tweedehandse vervanger, met bakblik. Dat lekte een paar jaar later ook.
- LeCAF BGB404 die gelijk is aan de Inventum BM18 kon ik voor 2 euro op de koninginnedagmarkt kopen. Moderner dan de Panasonic, maar inmiddels ook al een oude machine. Groot en zwaar, hoog en rond, met hoog bakblik en krachtige motor. Keuze in de bruiningsgraad van volkoren, witbrood en frans witbrood. Gistdeeg zonder bakken en bakken zonder deeg maken was ook mogelijk. Met de sterke motor was pastadeeg in 2 minuten klaar. Moderne machines hebben daar meer moeite mee. Wafeldeeg liet ik in de nacht mengen en rijzen, om in de ochtend verse wafels te bakken. De LeCaf was vooral voor brooddeeg, pizzadeeg, pastadeeg en wafeldeeg een fijne machine, maar de verwarming begon te haperen en uiteindelijk ging ook dit bakblik lekken.
- Inventum BM48 kreeg ik cadeau van iemand die hem bij de vuilnisbak had gevonden. Deze had een rechthoekig bakblik waarin de roervin het deeg niet allemaal kon bereiken. Broodjes hadden in de hoeken ongebakken meel, dus je moest de machine helpen met kneden. Behalve het broodblik hoorden er ook 2 kleine cakeblikken bij, om met de bakfunctie cake te bakken. Vanwege de ontwerpfout deed ik de machine weg. Er ging niets aan kapot.
- Inventum BM86 kocht ik tweedehands voor 20 euro, in de hoop dat deze beter zou kneden. Maar ook deze kreeg het meel in de hoeken van het rechthoekige bakblik niet goed gekneed. Jam, appelmoes en confiture, compote en pastasaus, lukten wel goed. De bakvorm verschoof bij gebruik door de machine. Bijbuigen van de bevestigingsclips loste dit probleem op. Buitenwand is roestvrij staal. Binnenwand kreeg roestvlekjes. Met timer en warmhoudfunctie. Instelbaar voor lichte, middelbruine of donkere korst, grote en kleine broden, 400 tot 1400 gram deeg.
Met de jamfunctie was de machine bruikbaar als kookrobot, maar ik deed de machine weg omdat deeg en beslag niet goed gemengd werd.
- Severin BM 3991 kocht ik tweedehands voor 20 euro, in de hoop dat de kleine vierkante bakvorm beter geschikt was voor deeg en kleine broden. Uit een extra bakje worden automatisch rozijnen en noten toegevoegd. Op de machine staan geen functies vermeld, alleen programma nummers. Dit is de betekenis van die nummers:
Severin 3991 menu
-
- 1 = witbrood
- 2 = Frans witbrood
- 3 = volkoren brood
- 4 = zoet brood
- 5 = extra snel brood
- 6 = glutenvrij brood
- 7 = pizzadeeg
- 8 = pastadeeg (2x draaien voor bruikbare deegbal)
- 9 = jam en appelmoes (bakblik max 2/3 vullen, afdekken met alufolie tegen spatten en overlopen)
- 10= alleen bakken
- 11= cake (bakpoeder in plaats van gist)
Eindelijk weer een machine die alle meel meeneemt bij het mengen en kneden van deeg. Voor een kleine hoeveelheid gistdeeg (7) of pastadeeg (8) is dit een prima machine. Het pastadeeg programma (8) is te kort voor een goed gekneed balletje deeg, dus dat programma moet 2x lopen. Cake (11) bakken lukt ook goed. Door de hogere luchtdruk in een laaggelegen polder, is voor gistdeeg een langere rijstijd noodzakelijk. De rijstijden voor brood kunnen bij deze machine niet aangepast worden. Door eerst het programma voor gistdeeg (7) te gebruiken en daarna één van de broodprogramma´s, kan de rijstijd toch verlengd en lukt brood ook in de polder. Programma Zoet (4 ) voegt rozijnen en noten later in het programma toe, zodat de vruchten niet tot moes gekneed worden.
-
- Machine loopt door bij openen van het deksel.
- Start/stop knop 3 seconden vasthouden = pauze.
- Daarna kan eventueel van programma gewisseld worden. Opnieuw starten met de startknop.
- Notenbakje opent tijdens elk broodprogramma. Bakje kan verwijderd door het omhoog te trekken.
- Russell Hobbs 12683 Breadman, ook tweedehands gekocht, voor 12 euro.
Deze laat geen meel in de hoeken liggen, heeft standaard programma’s voor verschillende broodsoorten, deeg, jam en cake, die allemaal aangepast kunnen worden. Temperaturen, rijs-, kneed- en baktijden, kunnen allemaal aangepast. Ook kunnen eigen programma’s opgeslagen worden. De machine onthoudt dat ook vrij lang na uitschakelen van de elektra. Gaat de machine echt lange tijd uit, dan zijn alle aanpassingen en eigen programma’s vergeten. Op schrift bewaren en opnieuw invoeren en opslaan is dan de oplossing.
Direct na ontvangst bleek de elektra niet in orde. De stoppen sloegen weg zodra de machine ging verwarmen. Maar als ik het aansloot op een niet geaard stroompunt, werkte alles weer goed. Waarschijnlijk had de machine lang in een vochtige ruimte gestaan. Een half jaar later probeerde ik het nog eens op een geaard stopcontact en het probleem was verdwenen. Het vocht was verdampt, vermoed ik.
Zodra ik wist dat dit eindelijk weer een broodmachine is, die kan wat ik ervan verlang, ben ik gaan zoeken naar een vervangend bakblik. Want dit blijkt een zwak punt van alle broodmachines. Ik heb er geen gevonden, maar wel een complete tweedehands machine, die ik voor 20 euro kon overnemen. De bakvorm huppelde bij gebruik door de machine, misschien de reden waarom de vorige eigenaar er vanaf wilde. Door bijbuigen van de bevestigingsclips was het probleem opgelost. Ik gebruik ze om en om, want van stilstaan worden apparaten helaas ook niet beter.
Na 2 jaar gebruik is het enige mankement de kneedhaak van de Breadman die geen goede coating heeft, waardoor aluminium oxidatie in het brood terechtkomt. De kneedhaak van de Inventum BM86 heeft de zelfde vorm en een goede coating. Inventum kneedhaken zijn bij de onderdelenhandel voor weinig geld te koop. De kneedhaken heb ik dus vervangen.
Na 4 jaar gebruik mankeert er verder nog niets aan beide machines. Ze worden dagelijks, om en om, gebruikt.
menu: volgt
BROOD BAKKEN IN NEDERLAND
Nederlanders hebben vaak een probleem om goed gerezen brood uit de broodbakmachine te krijgen. De naam zegt het al: Nederland is een laag gelegen land. In dat land hebben we ook nog extra laag gelegen polders. Dat heeft effect op het bakken van brood. In een laag gelegen gebied is de luchtdruk hoger dan in een hoog gelegen gebied. Het rijzen van gistdeeg gaat moeilijker als de luchtdruk hoog is. In de bergen is de luchtdruk laag en daar rijst het deeg vaak de pan uit.
Veel broodbakmachines hebben wel een broodbak programma met extra korte rijstijd, dat bergbewoners kunnen toepassen. Maar extra lange rijstijd om het brood ook in laagland goed te doen rijzen, die heeft de machine dan weer niet.
Dat manko kan verholpen:
Zelfs de simpelste broodmachine heeft een programma voor gistdeeg en een programma voor brood. Door eerst het programma voor gistdeeg te gebruiken en daarna de machine met het deeg het complete broodprogramma te laten doen, krijg je ook in de polder goed gerezen brood uit de machine.