Sleutel

Collega’s van de nachtploeg hadden een inlogcode op het computersysteem. Van iedereen werd een verslag in het logboek verwacht, waarvoor hij een eigen code zou moeten krijgen, maar daar moest hij lang op wachten.

Hij zag hoe iemand met een lege tas binnenkwam en met een volle tas naar buiten liep, de buitendeur op een kier liet staan om onaangemeld heen en weer te kunnen gaan, steeds met zware volle tassen naar buiten lopend.

Verslagen hoe de nachten waren verlopen schreef hij voorlopig in een boekje. Nog steeds had hij geen toegang tot het systeem waarin dat eigenlijk zou moeten. Een collega schreef zijn tekst in dat systeem. Het viel hem op dat die collega een andere naam gebruikte dan waarmee hij werd aangesproken.
“Ben je familie van mij?” had hij de collega gevraagd, die snel het scherm sloot. Die collega had de inlogcode gebruikt waar hij al zo lang op zat te wachten en schreef nu een verslag in naam van de speler.

Dat was in opdracht, beweerde hij. Voorlopig zou hij het verslag van de speler moeten schrijven, zolang die nog niet met de computer kon omgaan. Speler maakte bezwaar, wilde zijn toegangscode om zelf zijn verslag te schrijven, maar kreeg die niet. De collega zette het scherm op zwart en liep van de computer weg. Het bestand bleek nog open te staan, zodat de speler zijn eigen verslag kon schrijven, maar de collega wiste dat weer.

Hij vertelde het mij en wist niet wat hij moest doen.
“Melden.” zei ik. Maar de leiding was slecht bereikbaar. Meldingen moesten via het computersysteem waar hij geen toegangscode voor had. “Stuur thuis een e-mail met je eigen computer. Die mail zien ze als ze gaan werken. Meld kort en zakelijk wat er aan de hand is. Dat je al lange tijd wacht op je inlog code en nu hebt gezien dat een collega die gebruikt. Dat verslagen die tot nu toe namens jou zijn ingediend niet door jou zijn geschreven, maar zonder jouw medeweten door een ander. En dat je nog steeds zelf geen code hebt om je verslag te kunnen schrijven.”

De coördinator organiseerde een gesprek met alle collega’s. De speler werd er van beschuldigd elke nacht veel lawaai te maken en niet met het computer systeem om te kunnen gaan. Anderen moesten noodgedwongen zijn verslag invullen. De collega’s vormden een goed team, maar hij paste daar niet in.
“Ik geloof dat ik de verkeerde afslag heb gekozen.” reageerde hij. “Ik had beter niet hier kunnen gaan werken. Ik heb beter betaald werk laten lopen voor deze baan.”
Hij voelde zich ziek van teleurstelling en zoveel aversie tegen hem. Meldde dat hij met het werk wilde stoppen.
De coördinator belde hem thuis. Probeerde hem er van te overtuigen om te blijven.
“Als je vertrekt heb je verloren.”
Hij had een reeks vrije dagen.
Neem nu je rust, maar kom daarna gewoon op het werk. Het komt wel goed, geloof me.”

https://youtu.be/QOvguTQTrHU?si=aNA38zSD-rdLYl-Q

“Ik heb het verpest. Als ik het niet had afgezegd, zou ik vandaag die test hebben gedaan. Op een vrije dag. Dan had ik beter betaald werk kunnen krijgen. Ik heb ze gebeld, dat ik het toch wilde gaan doen, maar ze willen me niet meer.”
“Dan hadden ze je nog steeds laten wachten zonder inkomen. Bij het snelste bedrijf gaan werken was een goede beslissing, maar je had dat andere gewoon door kunnen laten lopen. Dan hoefde je pas definitief te beslissen als zij eindelijk klaar waren, want in je proeftijd kun je nog elke dag vertrekken.”
“Ik had naar je moeten luisteren.”
“Het bedrijf waar je solliciteerde is niet het bedrijf waar je zou gaan werken. Ze doen alleen de werving. Waarschijnlijk zijn er meer bedrijven die voor de zelfde baan iemand zoeken. Kijk wie er nog meer met dat werk adverteert.”
Hij zocht en vond. Er was nog een wervingsbedrijf dat voor de zelfde baan iemand zocht en de instelling waar het werk gedaan zou moeten worden, adverteerde ook zelf. Hij kon er rechtstreeks solliciteren.
“Dat is beter. Je kunt beter rechtstreeks bij de overheid werken dan via een bedrijf dat nog een provisie wil van jouw salaris.”
We lazen alles goed door en schreven samen de sollicitatie.
Daarna was het weer afwachten, welke reactie zou volgen.
Ik heb hem aangeraden niet zelf ontslag te nemen bij de instelling waar hij nu werkte.
“Ontslag nemen betekent alle rechten op een uitkering kwijtraken. Laten zij maar het initiatief nemen om je te ontslaan. Als je daarna niet snel werk kan vinden, heb je in ieder geval na 3 maanden recht op een uitkering. Zonder inkomen kun je niet leven. En vraag die zoon van je om zijn bijdrage te betalen aan de extra heffingen die je weer moet betalen omdat hij zich niet op zijn eigen adres wil inschrijven.”

De volgende dag verwachtte ik dat hij thuis zou zijn, maar ik kreeg geen contact met hem. Hij nam de telefoon niet op en reageerde niet op de deurbel. Ik stuurde een tekstbericht.
“Nog steeds in diepe slaap? Als je nog leeft dan hoor ik wel van je.”
Ik deed verder geen moeite meer toen er geen reactie kwam.
Na drie dagen stuurde ik een kort bericht.
?”

Hij belde me. Verontschuldigde zich. Hij was down door de tegenvallers op zijn werk. In zijn proeftijd zouden ze hem elke dag kunnen ontslaan en dan was er weer geen inkomen. Maar er lagen wel aanslagen voor de gemeentelijke en waterschaps heffingen.
Hij was naar zijn zoon gegaan om hem de afgesproken bijdrage te vragen. Die stond nog steeds ingeschreven op het adres van zijn vader. Zijn zoon had gezegd hem niet te kunnen betalen, maar gaf hem wel tabak en wiet.
Hij had het aangenomen en was weer dagenlang gaan liggen suffen in bed.
Ik vroeg of hij besefte waarom hij die wiet gekregen had. Eigenlijk zag hij ook wel dat zijn zoon hem in de maling nam en van zijn zwakte gebruik maakte.

Voor iedereen had hij zich afgesloten. Voor mij en ook voor de groep waarmee hij zou spelen. Hij verontschuldigde zich, had ze laten zitten, was niet komen opdagen en had op geen enkel bericht gereageerd. Zijn telefoon stond uit omdat hij niemand wilde spreken.
Nu vroeg hij mij of ik kwam eten. Dan zou hij gaan koken van wat er nog in de vriezer was.
Daar was hij al mee bezig toen ik aan de deur stond.

Ik hoorde zijn gesprek met de manager van de groep. Die was al bekend met zijn contact mijdende perioden.
“Ik weet dat het fout is. Ik moet sterker worden. Maar als ik mijn afspraken niet hou dan schaam ik me en dan kan ik het contact niet aan. Ik heb geen excuus toch? Ik schaam me.”
Tijdens het eten kwam hij met een oplossing: “Als jij er bent krijg ik weer energie. Nu voel ik me meteen een stuk beter. Ik ga je een sleutel van het huis geven. Dan kun je naar binnen als ik weer zo doe. Jij maakt dat ik meteen wakker ben. Voor mijzelf kook ik niet, voor jou wel. Jij brengt positiviteit.

Het eten was goed. We bleven nog wat praten tot ik naar huis wilde gaan. Hij vroeg hij me langer te blijven.
“Heb je haast? Of kun je wachten tot we samen vertrekken?”
Ik bleef, tot we ieder in onze eigen auto stapten. We moesten de zelfde richting uit. Ik naar huis, waar mijn kat stond te wachten. Hij naar zijn werk, met tegenzin.
“Ik moet. Ik vind geen ander werk. Ze vinden me overal te oud en dat andere bedrijf wil me niet meer. Omdat ik ze heb afgezegd vinden ze me nu onbetrouwbaar.”

(tekst © Vlierbloesem)
(Muziek © Seal)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

BLOG 57

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels