Tante Trudel

Tante Trudel bakte apfelstrudel, waarvoor ze het bladerdeeg zelf maakte. Ze zette de oven in haar kleine keukentje aan en schoof de keukentafel van de wand, want voor de bewerkelijke deeglap moest ze rondom de tafel lopen in een warme keuken.

Tijdens het voorverwarmen van de oven stond bovenop het fornuis een grote wasketel water warm te worden. Want als de strudel op de bakplaat de oven in ging, dan waste Trudel het zweet weg in een warm bad. In het hele trappenhuis was haar gebak te ruiken. Oma stuurde me wel eens naar boven om een stukje van haar taart te vragen. “Ik ben aan het badderen”, riep ze als ik aan de deur klopte. Van taart of plaatkoek gaf ze wel eens wat weg, maar van de strudel niet. Die maakte ze alleen om bij speciale gelegenheden mee te nemen als ze op visite ging.

Bladerdeeg kan kant en klaar gekocht om een minder bewerkelijke variant te maken. Ook lekker, maar niet het zelfde.

Tante Trudel bakte apfelstrudel, maar ik bak krokant appelgebak:

appel in bladerdeeg (appelgebakjes)

1 of 2 appels
3 theelepels rietsuiker
1/2 theelepel kaneel
40 rozijnen
4 plakjes diepvries bladerdeeg
bakpapier
bakplaat

Oven voorverwarmen op 250 graden.
programmeer:
hete lucht 250 graden
START

Knip 1 vel bakpapier op maat voor het bakplaatje.
Maak het nat, verkreukel het en vouw het uit over de bakplaat.
Leg daarop 4 plakjes bladerdeeg,
verwijder de plastic scheidingsvellen,
ontdooien duurt ca 10 minuten.op kamertemperatuur.

Was ondertussen 2 eetlepels rozijnen,
laten uitlekken en omschudden met kaneel.

Schil 1 of 2 appels,
haal het klokhuis weg,
snij in partjes, of ringen of snippers,

Leg op elk deegplakje
ongeveer 10 rozijnen met kaneel,
stukjes appel,
strooi eventueel nog wat suiker en kaneel op de appel.
Pak de deegplakjes bij de 4 hoeken,
knijp de deegpunten samen tot ze goed aan elkaar plakken.
Laat de randen open.

Strooi wat suiker (GEEN poedersuiker) op een schotel,
doop de bovenkant van het deegpakketje in de suiker,
klop los suiker af,
zorg dat er op de onderkant geen suiker komt.
Leg de pakketjes op de bakplaat met bakpapier,
op hoog rooster in de voorverwarmde oven.

programmeer:
20 minuten
250 graden
START

Even laten afkoelen om je mond niet te branden.
De appelgebakjes kunnen dan warm gegeten.

Zijn de gebakjes koud, dan kun je er  slagroom in spuiten.

Omdat het leuk is de traditionele manier te zien, hier nog een filmpje:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: