Tante Trudel bakte apfelstrudel, waarvoor ze het bladerdeeg zelf maakte. Ze zette de oven in haar kleine keukentje aan en schoof de keukentafel van de wand, want voor de bewerkelijke deeglap moest ze rondom de tafel lopen in een warme keuken.
Tijdens het voorverwarmen van de oven stond bovenop het fornuis een grote wasketel water warm te worden. Want als de strudel op de bakplaat de oven in ging, dan waste Trudel het zweet weg in een warm bad. In het hele trappenhuis was haar gebak te ruiken. Oma stuurde me wel eens naar boven om een stukje van haar taart te vragen. “Ik ben aan het badderen”, riep ze als ik aan de deur klopte. Van taart of plaatkoek gaf ze wel eens wat weg, maar van de strudel niet. Die maakte ze alleen om bij speciale gelegenheden mee te nemen als ze op visite ging.
Bladerdeeg kan kant en klaar gekocht om een minder bewerkelijke variant te maken. Ook lekker, maar niet het zelfde.
Tante Trudel bakte apfelstrudel, maar ik bak krokant appelgebak:
appel in bladerdeeg (appelgebakjes)
1 of 2 appels
3 theelepels rietsuiker
1/2 theelepel kaneel
40 rozijnen
4 plakjes diepvries bladerdeeg
bakpapier
bakplaat
Oven voorverwarmen op 250 graden.
programmeer:
hete lucht 250 graden
START
Knip 1 vel bakpapier op maat voor het bakplaatje.
Maak het nat, verkreukel het en vouw het uit over de bakplaat.
Leg daarop 4 plakjes bladerdeeg,
verwijder de plastic scheidingsvellen,
ontdooien duurt ca 10 minuten.op kamertemperatuur.
Was ondertussen 2 eetlepels rozijnen,
laten uitlekken en omschudden met kaneel.
Schil 1 of 2 appels,
haal het klokhuis weg,
snij in partjes, of ringen of snippers,
Leg op elk deegplakje
ongeveer 10 rozijnen met kaneel,
stukjes appel,
strooi eventueel nog wat suiker en kaneel op de appel.
Pak de deegplakjes bij de 4 hoeken,
knijp de deegpunten samen tot ze goed aan elkaar plakken.
Laat de randen open.
Strooi wat suiker (GEEN poedersuiker) op een schotel,
doop de bovenkant van het deegpakketje in de suiker,
klop los suiker af,
zorg dat er op de onderkant geen suiker komt.
Leg de pakketjes op de bakplaat met bakpapier,
op hoog rooster in de voorverwarmde oven.
programmeer:
20 minuten
250 graden
START
Even laten afkoelen om je mond niet te branden.
De appelgebakjes kunnen dan warm gegeten.
Zijn de gebakjes koud, dan kun je er slagroom in spuiten.
Omdat het leuk is de traditionele manier te zien, hier nog een filmpje: