Naaivoetjes voor Vendomatic

Vendomatic maakte zelf geen naaimachines, die werden bij bekende merken besteld met een eigen naamplaatje. De Nederlandse Vendomatic naaimachines met een B in het typenummer, zijn gemaakt door Brother, die ook Privileg, Ideal en Topstar naaimachines maakte voor de Duitse markt. De Vendomatic machines met andere type aanduidingen komen van andere fabrikanten.

De oudere metalen machines zijn erg degelijk en betrouwbaar, zoals de oude Singer naaimachines die al meer dan honderd jaren zijn blijven werken. Je moet ze af en toe schoonmaken en een paar druppels naaimachine olie geven op de bewegende metalen delen die in contact komen met andere metalen delen. Geen siliconenspray, geen smeervet, geen vaseline, alleen naaimachine olie gebruiken. Kunststof delen mogen nooit geolied worden, dat tast het materiaal aan.

Aanschaf van spoeltjes en naaivoeten kan lastig zijn, omdat niet elke naaimachinewinkel de merken kent. En niet elk dorp heeft nog zo’n winkel, dus moet je op het internet zoeken en op goed geluk bestellen.

De voetjes voor de oude metalen Vendomatic naaimachines zijn helemaal niet zo afwijkend als vele naaimachinehandelaren me jarenlang hebben verteld. Het zijn standaard Singer voeten met korte enkel (Low shank foot), die ook voor andere merken worden gebruikt. Alles wat op opoes oude Singer paste is goed. Voeten met hoge enkels (High shank foot) en schuine enkels (Slant shank) passen niet op mijn Vendomatic en ook niet op de meeste andere naaimachines, maar weer wel op een aantal nieuwere Vendomatic machines.

Klikvoetjes voor moderne computer naaimachines lijken niet te passen op de metalen naaimachines van enkele tientallen jaren geleden.  Dat lijkt maar zo. Er is een simpele aanpassing voor te koop, zodat je ook die klikvoetjes kunt gebruiken op de oudere Vendomatic en zelfs nog op Opoe’s oude Singer trap naaimachine.

Naaimachinevoetjes voor Singer en heel veel andere merken zijn uitwisselbaar. Je hoeft geen dure merk exemplaren te kopen, want alle Singer patenten zijn verkocht aan Chinese fabrikanten die ze voor betaalbare prijzen aanbieden.

Singer verkoopt natuurlijk nog steeds naaimachine voetjes. Hier een voorbeeld van een mooie set nuttige voeten die op bijna alle machines passen:

https://www.singer.com/singer-sewing-machine-presser-foot-kit

Bij Singer USA kunnen wij vanuit Nederland niet bestellen. Het is ook niet aan te raden, want met de invoerrechten, BTW en inklaringskosten zou deze toch al niet goedkope aanschaf erg kostbaar worden.

Een deel van de voetjes uit die set wordt standaard bij elke nieuwe naaimachine geleverd. Het is handiger en goedkoper om zelf een selectie maken uit het enorme grote aanbod. Zonder dat mooie Singer doosje is het voor een fractie van de prijs te bestellen in het land waar de voetjes geproduceerd worden. Eventueel met een zelfde doosje zonder merk opdruk.

Zelf heb ik in China een uitgebreide set voetjes met doosje en klikvoet adapter besteld. Daarna bestelde ik toch nog losse voetjes, want het setje bevat exemplaren die ik niet gebruik en andere die ik wel wilde ontbraken me nog.

Een betere keuze blijkt om de voetjes verzameling zelf samen te stellen en ze per stuk te bestellen. De meeste voetjes kosten nog geen euro per stuk. Het beste opbergdoosje koop je bij Action op de gereedschapsafdeling voor 79 euro cent.

Advertentie

3 gedachten over “Naaivoetjes voor Vendomatic”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: