Naaivoetjes voor Vendomatic

Vendomatic maakte zelf geen naaimachines, die werden bij bekende merken besteld met een eigen naamplaatje. De Nederlandse Vendomatic naaimachines met een B in het typenummer, zijn gemaakt door Brother, die ook Privileg, Ideal en Topstar naaimachines maakte voor de Duitse markt. De Vendomatic machines met andere type aanduidingen komen van andere fabrikanten.

De oudere metalen machines zijn erg degelijk en betrouwbaar, zoals de oude Singer naaimachines die al meer dan honderd jaren zijn blijven werken. Je moet ze af en toe schoonmaken en een paar druppels naaimachine olie geven op de bewegende metalen delen die in contact komen met andere metalen delen. Geen siliconenspray, geen smeervet, geen vaseline, alleen naaimachine olie gebruiken. Kunststof delen mogen nooit geolied worden, dat tast het materiaal aan.

Aanschaf van spoeltjes en naaivoeten kan lastig zijn, omdat niet elke naaimachinewinkel de merken kent. En niet elk dorp heeft nog zo’n winkel, dus moet je op het internet zoeken en op goed geluk bestellen.

De voetjes voor de oude metalen Vendomatic naaimachines zijn helemaal niet zo afwijkend als vele naaimachinehandelaren me jarenlang hebben verteld. Het zijn standaard Singer voeten met korte enkel (Low shank foot), die ook voor andere merken worden gebruikt. Alles wat op opoes oude Singer paste is goed. Voeten met hoge enkels (High shank foot) en schuine enkels (Slant shank) passen niet op mijn Vendomatic en ook niet op de meeste andere naaimachines, maar weer wel op een aantal nieuwere Vendomatic machines.

Klikvoetjes voor moderne computer naaimachines lijken niet te passen op de metalen naaimachines van enkele tientallen jaren geleden.  Dat lijkt maar zo. Er is een simpele aanpassing voor te koop, zodat je ook die klikvoetjes kunt gebruiken op de oudere Vendomatic en zelfs nog op Opoe’s oude Singer trap naaimachine.

Naaimachinevoetjes voor Singer en heel veel andere merken zijn uitwisselbaar. Je hoeft geen dure merk exemplaren te kopen, want alle Singer patenten zijn verkocht aan Chinese fabrikanten die ze voor betaalbare prijzen aanbieden.

Singer verkoopt natuurlijk nog steeds naaimachine voetjes. Hier een voorbeeld van een mooie set nuttige voeten die op bijna alle machines passen:

https://www.singer.com/singer-sewing-machine-presser-foot-kit

Bij Singer USA kunnen wij vanuit Nederland niet bestellen. Het is ook niet aan te raden, want met de invoerrechten, BTW en inklaringskosten zou deze toch al niet goedkope aanschaf erg kostbaar worden.

Een deel van de voetjes uit die set wordt standaard bij elke nieuwe naaimachine geleverd. Het is handiger en goedkoper om zelf een selectie maken uit het enorme grote aanbod. Zonder dat mooie Singer doosje is het voor een fractie van de prijs te bestellen in het land waar de voetjes geproduceerd worden. Eventueel met een zelfde doosje zonder merk opdruk.

Zelf heb ik in China een uitgebreide set voetjes met doosje en klikvoet adapter besteld. Daarna bestelde ik toch nog losse voetjes, want het setje bevat exemplaren die ik niet gebruik en andere die ik wel wilde ontbraken me nog.

Een betere keuze blijkt om de voetjes verzameling zelf samen te stellen en ze per stuk te bestellen. De meeste voetjes kosten nog geen euro per stuk. Het beste opbergdoosje koop je bij Action op de gereedschapsafdeling voor 79 euro cent.

3 gedachten over “Naaivoetjes voor Vendomatic”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s