Getest: Moulinex Maxima = Reactor Maxima

Moulinex Maxima is een keukenmachine van het type foodprocessor.
Er zijn verschillende uitvoeringen. Die van mij had maar 1 snelheid en een aan/uit knop. Een motorblok met sterke motor, een mengkom met deksel, een as waarop verschillende hulpstukken geplaatst worden:
Een snijschijf voor dikke en dunne plakken.
Een raspschijf voor grof en fijn raspen.
Een sikkelmes om te hakken.
Een roervin voor mengen en kneden.
Een kloppertje voor slagroom.

De Hema gaf betere garantievoorwaarden dan Blokker, dus kocht ik in 1980 mijn Moulinex Maxima met de Hema merknaam Reactor voor 35 gulden. De motor was sterk genoeg voor alle functies. Het slagroomkloppertje werkte, maar was niet goed schoon te maken. De rest gebruikte ik 10 jaar lang dagelijks, totdat ik de kom liet vallen en een lipje van de kom afbrak. Een vervangende kom was nergens te koop en mijn Maxima heeft een jaar stil gestaan. In die tijd kocht ik een Philips Storemaster als vervanger. Op de Koninginnedagmarkt kwam ik een vervangende kom voor de Maxima tegen. Daarna gebruikte ik beide machines afwisselend, want de ene kon net weer wat anders dan de andere.

Na 20 jaar intensief gebruik zag ik haarscheurtjes in de as van mijn Reactor Maxima. Ik wilde mijn machientje niet missen en kocht daarom voor 10 gulden een tweedehands exemplaar. Helaas brandde direct bij eerste gebruik een diode door. Onderdelen waren niet te koop. Ik zette de goede diode uit mijn oude Reactor over, maar kreeg beide machientjes met geen mogelijkheid meer goed in elkaar. Later kocht ik een even oud derde exemplaar, tweedehands voor 5 gulden. Die doet het nu nog steeds. Kommen en raspen heb ik nu in veelvoud, wat handig is. De Moulinex Maxima heeft een sterke motor en kan alles aan. Toch gebruik ik inmiddels andere machines die een ruimere keuze in hulpstukken hebben.