Yoghurtijs met rode bessen

Omdat ik pitjes in mijn ijs niet lekker vindt, heb ik het sap uit de geplukte bessen gestoomd. Het bessenrestant verwerk ik later tot een puree, die gebruikt kan worden als basis voor taartvulling, jam, toetjes en ijs.

Voor 700 gram yoghurt-bessen ijs is nodig:

  • 300 gram rode bessensap
  • 1 eetlepel (40 gram) honing
  • 60 gram suiker
  • 300 gram volle yoghurt

Los eerst de honing, dan de suiker op in de bessensap.
Voeg de volle yoghurt toe, roer alles goed door.
Sluit de ijsmachine aan, steek de roerspaan in het deksel met aandrijving, let er op dat alles schoon is en goed kan sluiten.

Vul de ijsmachine met het ijsmengsel, sluit het apparaat, en start met de schepijs toets. Laat het apparaat draaien tot het stopt met roeren. Dat duurt met dit apparaat 3 uur ! De koeling blijft aan, tot met de stoptoets wordt uitgeschakeld.

Gebruik een siliconen lepel en spatel om het ijs uit d machine te scheppen, zodat de binnenwand niet beschadigd wordt. Schep het ijs in een diepvriesdoos, sluit die goed af en zet het in de vriezer. Of schep het voor directe consumptie in ijscoupes.

TIP:

Volgens de gebruiksaanwijzing zou bij een kamertemperatuur van 25 graden 700ml ijs in 70 minuten bereid zijn. Bij de machine die ik ontving van Lidl duurt het 3 uur! Mijn kookwekker kan tot maximaal 99 minuten tellen. Maar de machine stopt vanzelf met roeren als het ijs te veel weerstand gaat bieden. De koeling blijft dan doorwerken. Het lijkt mij veilig om het ijsmaken te starten voordat het eten wordt gemaakt. Het apparaat heeft dan zonder verder ingrijpen het ijs klaar voor het dessert.

Inventaris
grote maatbeker
weegschaal
eetlepel
maatschepje voor de suker
siliconenspatel
ijsmachine Silvercrest
diepvriesdoosje
ijsbolletjes lepel
sorbetglazen
dessertlepels