Bessen

Een paar laatste rode bessen hangen nog in de struiken. Ze zijn zoetzuur, zacht en vol sap. Kleine zure bommetjes. Ik pluk nog wat voor in de sla.

De rest zit in potjes en flessen. Zware oude takken vol bessen heb ik in juni afgeknipt, de trosjes met rijpe bessen in emmers verzameld. Gewassen, uitgelekt in een groot vergiet, dan in de sapstomer gekiept en daaruit de flessen gevuld met helder bessensap.

De pan was tweedehands een tientje en ik kreeg er een paar zakjes rubber flesdoppen bij. Flesjes waren gratis, van mijn buurman die ze koopt met chocoladesaus voor op zijn ijscoupes. De 10 liter emmers komen van de patatwinkel, die ze met mayonaise koopt en leeg in de vuilcontainer gooit. Als je erom vraagt, mag je ze meenemen. Even uitwassen en je hebt emmers met deksel, van plastic dat is goedgekeurd voor voedsel. Beter dan de emmers die verkocht worden om te soppen en te dweilen, of de stinkende zwarte plastic emmers van de bouwmarkt.

De sappan doet het prima op de inductie kookplaat, die de Aldi ooit voor 25 euro in de afprijs deed. Ik leg op het gladde kookoppervlak een siliconen bakmat, zodat de pan niet gaat schuiven. De flessen gaan na afkoelen voorlopig in een koel-vries combinatie. Als zeker is dat alles goed vacuum is afgesloten, kunnen ze bij temperatuur onder 20 graden ook ongekoeld bewaard worden. In feite weet ik dat ook hogere temperatuur geen probleem is, want de laatste potten met compôte van vorig jaar staan me toe te lachen in de keuken waar het nu boven de 30 graden is.

Die koel-vriezer is een oude Electrolux uit 1978. In die tijd extreem energiezuinig, maar wel met een hoge aanschafprijs. Twaalfhonderd gulden was veel in die tijd, terwijl de prijs voor electra aanzienlijk lager lag dan nu. Gevuld met koude flesjes hoeft het ding ook na 33 jaar nog maar nauwelijks te draaien. Het vriesgedeelte heeft een eigen compressor en staat uit. De manden worden gevuld met ongekoelde waar.

Vlierbessen

In de laatste zomerdagen van dit jaar kon ik de eerste rijpe vlierbessen plukken. Veel was het niet. Een 2,5 liter emmertje vol, inclusief alle steeltjes. Blad heb ik weggeplukt, beestjes laten wegkruipen, daarna de bessen gewassen en laten uitlekken. Voor het maken van sap zijn verschillende methoden. Ik koos eerst voor de sappan:

Het onderste deel vulde ik met gewoon water. Daarop de sapopvang met slang, de fruitbak en het deksel. Een siliconen bakmat op de inductiekookplaat, zodat de pan niet gaat schuiven. Instelling 100 graden. Als het sap gaat komen, kun je het direct opvangen in schone flessen of potten, maar ik liet het in een tweede pan lopen. Gifstoffen in de vlier verdwijnen alleen na voldoende koken. Onrijpe val appeltjes en peertjes heb ik geschild en gesnipperd in het sap, een scheut suiker erbij, goed doorkoken en dan in potten en flessen gegoten. Direct luchtdicht afsluiten en rustig laten afkoelen.

De prut die in de sappan achterblijft is misschien goed om door kippenvoer te mengen, of aan de wilde vogels te schenken. Maar er zit nog veel sap en smaak in en ik heb nog maar weinig bessen. In een spaghetti kookpan kan de bessenprut nog verder uitgekookt.in schoon water. De pitten, vellen en steeltjes blijven grotendeels achter in de zeef inzet. Til je die er uit, dan blijft een diep paarse drank, met een sterke smaak. Anders dan het pure gestoomde sap, maar nog steeds lekker als je voldoende suiker meekookt.

Natuurlijk heb ik van het resultaat geproefd. De smaak is goed, maar niet zo intens als het resultaat in eerdere jaren. De vroege kleine bessen zullen minder op smaak zijn dan volrijpe grote sappige vlierbessen. Maar dat komt later deze maand. Er hangen nog veel trossen groene bessen te rijpen.

Nu kan ik uittesten of vlierbessensap echt zo goed werkt tegen griep en verkoudheid als wordt beweerd. De besmettingshaard was al in mijn omgeving, terwijl ik met het sap bezig was. De vlier kon niet voorkomen dat ik al snel ziek werd. Het vocht stroomt mijn ogen en neus uit. Hoesten en proesten, zoals ik in jaren niet meer deed. De verse sapjes gaan nu meteen allemaal op. Maar of het me ook helpt?

Al na het eerste glas voelde ik me lekkerder. Ik weet niet welke stof dat effect heeft, maar het werkt. Vlierbessensap is dus goed als je verkouden of grieperig bent. Niet dat ik meteen weer beter werd, dat zeker niet. Ik voelde me gewoon een stuk beter.

Advertentie

Eén gedachte over “Bessen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: