Twijfel

Hij bleef tot op het laatste moment twijfelen. Was zelfs bang dat de duivel hem te pakken zou krijgen voordat hij werd gedoopt. Ik vroeg hem “Hoe en waarom?”

“Nou, de duivel wil niet dat je voor god kiest. Als je ongelovig bent laat hij je met rust. Maar ga je voor god dan komt hij op je af.”

Ik geloof dat het universum bestaat, wij zijn er een heel klein onderdeeltje van. Als god het universum is, dan geloof ik in god. Een kwestie van definitie. Maar bij de duivel kan ik me niks voorstellen. De speler voelt zich er voortdurend door bedreigd. Alles wat tegenzit is naar zijn idee veroorzaakt door die duivel. Dat is een persoonlijkheid, die zich in van alles kan manifesteren en mensen kan aansturen om slechte dingen te doen. Alles wat goed ging kwam van god, alles wat fout ging kwam van de duivel. Hij gelooft in andere dingen dan ik.

Het is al weer even geleden dat ik hem geld leende, omdat hij in financiële problemen raakte. Hij had een lening lopen bij een woekeraar. Een bedrijf betaalde maandenlang geen loon, overtrad arbeidswetgeving en wilde hem ook nog duizenden euro’s boete in rekening brengen. Hij kreeg nog een heleboel andere problemen op zich af en had hulp nodig. Ik heb de geldende wetgeving uitgezocht en geholpen met de correspondentie waarmee hij aanspraak deed op zijn rechten. Ondertussen had hij geen inkomen en ik leende hem wat nodig was om escalatie van problemen te voorkomen.

Hij loste de lening af en na elke betaling stuurde ik hem per e-mail een ontvangstbevestiging met overzicht van geleende, afgeloste en openstaande bedragen. Zijn e-mail bekeek hij bijna niet. Alle communicatie ging via zijn telefoon, whatsapp en dat soort services. De overzichten zag hij kennelijk niet eens, tot hij pas na lange tijd een overzicht opmerkte. Hij reageerde op een oude e-mail met:
“Wat is dat? We hebben hierover toch afspraken?” Zijn reactie had ik nog niet gelezen, want ik was al gaan slapen. Het was laat. Hij belde me.

“Wat is dat? Waarom stuur je mij een overzicht.”
“Dat was om je te herinneren, zodat je weet je hoe ver je bent met aflossen.”
“Je kent mijn situatie. Ik betaal je alles. Waarom stuur je mij die mail? Ik wil je niet meer spreken. Nu zie ik hoe je bent.”
En hij hing op.

Voor de eerstvolgende bijbelles werd ik weer afgehaald door de sjamaan, de vrouw voor het eten en haar man. De vrouw vond mijn tuin niet netjes. “Al die grote bladeren, die moet je uittrekken.” Ik legde uit dat het rabarberblad was, dat moest blijven groeien om volgend jaar weer rabarberstengels te kunnen oogsten. De rest van de ‘rommel’ bestond uit bessenstruiken, aardbeien en kruiden. Ik maakte duidelijk dat ik niet van plan was dat weg te halen. Ik plukte wat blaadjes van de kruiden en nam dat mee in de auto. Onderweg liet ik het haar ruiken en vertelde naam en werking van die kruiden.

Aangekomen bij het huis van de saxofoonspeler, bleek hij niet thuis te zijn. We bleven even wachten. De sjamaan besloot hem te bellen. Ik zag dat het telefoonnummer van de speler was opgeslagen onder zijn naam in combinatie met een vrouwen naam. Kennelijk was er al een huwelijkskandidate voor hem gevonden. Misschien was dat de reden, dat hij ineens een aanleiding zocht om alle contact met mij te verbreken?

De speler was onderweg en het zou nog een half uur duren voordat hij thuis kon zijn. De sjamaan liet hem weten, dat we naar mijn huis zouden gaan om de tuin te bekijken. En dat deden we.

Ik deelde rabarber en kruidentakjes uit. Gaf de vrouw een stek van de Aloë vera plant en groef uitlopers van de Rozemarijn en Oregano voor haar op. Na een half uur vertrokken we weer richting saxofoonspeler, maar die was nog steeds niet thuis. We wachtten. De telefoon van de sjamaan meldde een beller.

De speler bleek nu bij mijn huis te zijn waar hij tevergeefs had aangebeld en geklopt. “We staan nu weer bij jouw huis.” maakte de sjamaan duidelijk. De speler vroeg geïrriteerd waarom ze niet bij mij waren gebleven. Waarom had ik ze niet in mijn huis binnengelaten?
“Daar kwamen ze niet voor. Ze kwamen bij mij voor de kruiden, in afwachting van jouw komst. We hadden bij jouw huis afgesproken.”

Hij wilde de bijbellessen niet meer in zijn huis. Er werd met eten geknoeid en na afloop moest hij alles schoonmaken. Ik herinnerde hem er aan, dat de lessen bij hem werden gegeven, zodat hij er niet voor hoefde te reizen. Dat het eten er was, zodat hij niet hoefde te koken. Dat de lessen waren gestart vanwege zijn voorgenomen doop. Hij ontdooide. Zei dat hij honger had.

Eerst werd er gegeten. De speler zei dat alles erg lekker was. Dat alle Indonesische vrouwen goed konden koken. Hij hoopte dat god hem een Indonesische vrouw zou geven, zodat hij altijd lekker zou eten.
“Niet alle Indonesische vrouwen koken lekker. Je moet je complimenten geven aan degene die de moeite heeft genomen voor ons te koken.”
“Indonesische vrouwen willen geen donkere man.” fluisterde ze in mijn oor, “Maar als jij meegaat naar Indonesia, dan heb ik zo een Indonesische man voor je.”
Ik hoefde geen man, heb ik haar gezegd.

Het eten maakte slaperig. Tijdens de les had ik moeite mijn ogen open te houden. De vrouw viel in slaap en snurkte. Het ging me opvallen dat ik de sjamaan niet met zijn ogen zag knipperen. Zijn ogen waren donker, door sterk vergrootte pupillen. Ik keek met opzet recht in zijn ogen en het leek een spel zoals we op het schoolplein wel deden: Kijken zonder knipperen. Een wedstrijd wie dat het langste volhield.

Na afloop zei de saxofonist dat hij alles al eerder had gehoord. Hij wilde geen lessen meer. Ik bedankte de sjamaan voor de voorstelling en de moeite die hij had genomen. De vrouw werd wakker en zei dat we allemaal aan tafel moesten gaan zitten. Er was nog een toetje.

https://youtu.be/3HVS1itGSqc

Ze plaatste de speler aan het hoofd van de tafel en mij aan het andere eind. Tegenover elkaar zaten we elkaar aan te kijken. Achter mij scheen de zon door het raam, zodat de saxofonist tegen het licht in keek.
“Ik wil die vrouw niet meer in huis.”
“Waarom?”, vroeg ik. Hij had het over mij.
Hij zei dat hij geen bijbellessen meer wilde en niet ging dopen, dus er hoefde geen doopkleding gepast. Niet door hem en niet door mij.
Ik moest weg, vond hij: “Mijn huis uit!”
Weer vroeg ik hem waarom dat was. “Waarom doe je zo tegen me?”
“Dat ga ik niet zeggen.” sprak hij, gevolgd door “Nederlanders zijn verschrikkelijk.”
De vrouw zong een liedje, ‘God houdt van alle kinderen.’

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Diswalla)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

24 gedachten over “Twijfel”

  1. Hoe meer ik lees , hoe naarder het voelt. Hoe triest het ook is als iemand zo in angst lijkt te leven , ik zou me op een gegeven moment toch af gaan vragen, wil ik dit nog wel? Want het lijkt er niet erg op alsof hij zich ook maar iets van jouw gevoelens aantrekt. Het gaat alleen maar over wat hij voelt. Als hij ook maar iets zou doen met wat jij hem aanreikt dan snap ik dat je er investeert, maar dat zie ik niet echt gebeuren aangezien je al veel over hem hebt gedeeld. Johmar

    Geliked door 1 persoon

    1. Dit schrijf ik in de verleden tijd, omdat het allemaal al achter de rug is.
      Hij is niet de makkelijkste en ik ben geen psychopeut. Iedereen loopt littekens op, maar ik denk ook dat hij flink beschadigd is. Toch denk ik dat hij inmiddels een aantal van zijn problemen heeft kunnen verwerken en zich heeft kunnen verbeteren en ontwikkelen. Nu meer in staat is zichzelf en de religie te zien voor wat het waard is.

      Ondertussen heb ik ook meer inzicht in dat religieuze wereldje. We moesten daarvoor ieder apart en gedeeltelijk ook samen een ontwikkeling doormaken. Die beschrijf ik hier. Je kunt het allemaal lezen.

      Like

  2. En toch denk ik nog steeds een simpele logica in zijn beleving te zien. Op het gevaar af te stigmatiseren, in zo veel culturen moet het kwaad nog ergens buiten zich geadresseerd worden . Ook in de onze . Bijna in al al de reacties op kranten artikelen .zijn het niet de bakfietsen of die lui van de regering of de gelukszoekers of de lhbt of de of de wel niet. Ik ben zo benieuwd of je er nog hoogte van gaat krijgen waarin of waarom jij nu dat kwaad bent .

    Geliked door 1 persoon

  3. Wat naar allemaal, wat een vervelende dommige mensen. Die sjamaan lijkt ook niet helemaal jofel. Drugs? Zware medicijnen?
    De speler weet kennelijk niet wat hij wil, het is hem teveel, en reageert dat af op jou, zo lijkt het.
    Je kent hem goed en misschien geneert hij zich.
    Ik vind ze en beetje griezelig, dat groepje gelovigen.
    Maria

    Geliked door 1 persoon

    1. Die ogen vielen me toen op. Bij mensen met een donkere kleur ogen is niet altijd goed te zien hoe groot de pupil is. Ik dacht daarom eerst dat hij donkerbruine ogen had. Maar hij heeft blauwe ogen met een sterk vergrootte pupil. Later vertelde hij dat het na een oogoperatie zo is geworden. Zijn pupillen worden niet meer groot en klein onder invloed van licht. Ze blijven altijd groot.

      Like

  4. Ik begin ook medelijden met hem te krijgen. Er wordt aan alle kanten aan hem getrokken en is erg in de war. Het zijn ook echt wel rare mensen die meteen oordelen dat er rommel in je tuin staat. Bij ons is het een georganiseerd oerwoud, mooi en goed voor de bloemetjes en bijtjes. Er zijn er echt meer dan de afgelopen 2 jaar

    Geliked door 2 people

    1. Hun oordeel over de rommel was in een uurtje herzien, na de uitleg over wat er groeide. Voor die mensen betekent hun kerk zo veel, dat sommigen nauwelijks een idee hebben van andere aspecten van hun wereld.

      Like

    1. Er gaat veel mis. Ik ben geen psychopeut, maar ik denk dat ik wel een ontnuchterende werking op hem heb. Wat ik hier schrijf is allemaal nog verleden tijd. Als ik hem nu hoor praten, is het soms of ik mijn eigen simpele beschouwingen terug hoor.

      Like

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.