Thee

Zelf had ik nog nooit vlierbloesemthee gemaakt of zelfs maar gedronken. Ik heb er van gehoord. Ik heb ernaar gezocht. Dit kwam ik tegen: vlierbloesemthee

Erg makkelijk, maar het trok me niet aan. Munt thee is wel lekker. Watermunt ontdekte ik in de sloot voor mijn huis. Een paar takjes in een theepot, water erbij, 3 minuten in de magnetron en je hebt een lekkere frisse zomerdrank. Je kunt er suiker, honing of zoetstof  bij doen. De plantjes wortelen in de zachte natte kleibodem van de sloot en komen langs de oever boven water. Bij het plukken raakten er vaak takjes los, die verder met de stroom mee dreven en daar doorgroeiden. Zo vermeerderde de munt zich snel. Het kan gaan woekeren als je het in de tuin zet, maar na een droge zomer is het ineens verdwenen. Ik heb geen munt meer in de tuin, niet in de sloot, en nergens waar ik het heb uitgezaaid en aan de waterstroom heb meegegeven.

Vlierbloesem ben ik nu ook maar gaan proberen. Bloemschermen geplukt, heet water opgegoten, even laten trekken en dan in een kopje gieten. Water met een mooi lichtgroen kleurtje en een vage bittere smaak. Ik vond het niks. Dan maar eens de hele theepot in de magnetron en een paar minuten koken. Het kleurtje werd donkerder, maar verder… Nee, die thee is niks voor mij.

Hier las ik nog meer vlierbloesem recepten: http://www.vlierbessen.nl/recepten/vlierbloesemsiroop/

Dat heb ik ook geprobeerd. Maar dan zonder citroen. In de recepten wordt aan de bloemen schijfjes citroen toegevoegd, met schil. Dat geeft smaak en samen met de bloemengeur krijg je een bijzondere limonade. Vanwege de kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen op de schillen van citroenen wil ik die niet gebruiken.

Om de smaak van de vlierbloesem zelf te ontdekken heb ik een 10 liter emmer vol verse gave schone vlierbloesem geplukt. Beestjes er uit laten kruipen en de groene steeltjes weg geknipt. De bloemen in een 2 1/2 liter pot met deksel gepropt en daar water van 60 graden op gegoten. Na 24 uur koel wegzetten de pot geopend en de geur was licht, maar goed. Het water door een zeef in een pan gegoten en dat gekookt. Veel smaak zat er niet aan. Inkoken versterkt de smaak en het moest siroop worden, dus ik heb er 100 gram suiker in gekieperd. Na 20 minuten had ik een pan met bitter suikerwater. Echt niet lekker. Alleen de geur was aantrekkelijk.

Mijn eigen mandarijn plantjes maken sterk geurende en gemeen zure vruchten, waarvan ik niet goed wist wat ik er mee moest. Vorig jaar heb ik die maar in de vriezer gedaan, in afwachting van een lumineus idee. Die mandarijntjes zijn schoon en kunnen zonder bezwaar met schil en al in het vlierwater gekookt om extra smaak en geur te geven. Na 20 minuten roeren en koken vond ik het allemaal wel genoeg werk. Gezeefd en in flesjes gegoten, had ik totaal 1 liter van dit vreemde sap.

Een week later pakte ik een flesje uit de koelkast en het was een wonderlijk lekker drankje geworden. Iets te zoet naar mijn smaak, maar wel lekker. Geurig door de bloesem en de sterk geurende mandarijntjes. De bittere ondertoon doet het prima bij het zuur van de vruchtjes en het zoet van de suiker.

Zoals alle vruchtensapjes uit de winkel, is dit natuurlijk gewoon suikerwater met geur en smaak. Je kunt niet verwachten dat dit erg gezond is. Maar wel lekker en niet giftig. Goed genoeg om het volgend jaar nog eens te proberen, maar dan met minder suiker. Vlierbloesem oogsttijd is weersafhankelijk, dus niet precies te voorspellen. Begin is ergens in juni, 1 á 2 weken lang, en in juli is het alweer voorbij. Ik zet het in de agenda.

 

Advertentie
Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: