Zeker

De logica van extra geld vragen voor minder service wanneer mensen moeite hebben hun betalingen te voldoen, is in Nederland ver doorgevoerd.

De Nederlandse overheid verhoogt boetes wanneer iemand die niet kan betalen. Kostenverdubbeling en meer wordt door de overheid toegepast, hoewel bekend is dat het onoverkomelijke schulden kan veroorzaken. Dat principe wordt ook toegepast op de verplichte ziektekostenverzekering.

Het is alweer lang geleden dat de saxofonist te laat was met betalen van zijn vaste lasten. Ik heb hem die kosten voorgeschoten, hij heeft de betalingen voldaan en mij het geld terug betaald.

De ziektekosten verzekering bleef na betaling melden dat er een achterstand was. Hij is naar het kantoor van Univé gegaan om dat recht te zetten. Daar werd hem mondeling verzekerd, dat nu alles was voldaan en er geen achterstand meer was. Hij bood ze contante betaling aan van een maand premie, maar dat was niet nodig, werd hem verteld.

Ze inden daarna nog steeds elke maand een termijn, maar bleven die betalingen boeken als vooruitbetaling van de nog niet verschuldigde maand. De oude premieachterstand bleef op die manier in de boeken staan. Een administratieve fout van het bedrijf, dat hun een voordeel opleverde, want de merkwaardige regels voor de in Nederland verplichte ziektekosten verzekering bepaalden dat bij een betalingsachterstand de aanvullende verzekeringen geschrapt werden en de premie verhoogd werd.

De speler was zich hier niet van bewust. Stapte in december niet over naar een ander bedrijf. Ging vorig jaar nog naar de tandarts voor controle en merkte er niets van dat hij daarvoor niet meer verzekerd was. Tot hij dit jaar een late factuur over vorig jaar te betalen kreeg. De tandarts was laat met zijn administratie. De verzekering had niet betaald en de rekening bereikte de speler pas dit jaar. Hij belde. Na ruim 30 minuten in de wacht en dan een receptioniste die moest doorverbinden, van de ene naar de andere afdeling in duur betaalde telefoontijd, werd hem verteld dat alle aanvullende verzekeringen werden stop gezet bij een betalingsachterstand. Dat was niet speciaal bij hem gedaan, beweerde iemand aan de andere kant van de lijn, zo werd dat standaard gedaan door Univé.

Naast hem zittend volgde ik het gesprek en liet me een opmerking ontvallen, die ik hier niet zal herhalen. Zelf stapte ik al jaren geleden over naar een ander bedrijf, omdat de administratie van Univé zo slecht was. Altijd fouten in de premie inning, gezeur over de dekking en achterstallige betaling aan de tandarts, waardoor ik voor verzekerde kosten aanmaningen ontving van het incassobedrijf van zorgverleners.

Zelf had ik sinds de overstap naar een ander verzekeringsbedrijf geen problemen meer met de ziektekosten verzekering, dus raadde ik de saxofonist aan ook naar dat bedrijf te gaan. Voor de ziektekosten verzekering mag overstappen naar een ander bedrijf alleen in december, helaas. Zo is dat wettelijk geregeld. De Nederlandse overheid denkt goed aan het belang van grote bedrijven en minder aan het belang van de burger.

https://youtu.be/0bYUd854mvE?si=FtgwE_3eq6us0YrU

Mijn autoverzekering is aanzienlijk goedkoper dan die van hem. Hij veroorzaakte ooit een ernstig ongeluk waarvoor de verzekering flink heeft moeten betalen. Ik heb nog nooit schade hoeven claimen, dus de premiekorting voor schadevrije jaren is voor mij maximaal. Ik reed ook al vele jaren in de zelfde auto, maar dit keer kwam daar die nieuwe auto bij. Zolang beide auto’s op de openbare weg staan, moeten ze beide verzekerd zijn. Ik gaf het nieuwe kenteken al door aan de tussenpersoon, die voor mij jaarlijks uitzoekt of ik nog steeds de goedkoopste verzekering heb. Ik kreeg een email met bevestiging van voorlopige dekking.

De old-timer moest weg van het adres waar die gestrand was.
De garageman verzorgde het transport en keek de auto na. Bestelde een koppelstang en bouwde die in. De old-timer kwam de straat in rijden op het moment dat ik mijn tuin uit liep.
“Wat een fijne auto is dat.” vond de old-timer specialist, “Je zit lekker hoog op de weg en rondom grote ruiten, je hebt goed overzicht. Geen wonder dat jij zo veel schadevrije jaren hebt gereden met die auto.”
De kosten waren hoger dan 30 euro voor de koppelstang. Kosten van vervoer van de auto en het werk moesten ook betaald. Ik had op dat moment niet genoeg geld bij me en beloofde hem dat later te komen brengen. We kennen elkaar al lang en dat was geen probleem. Hij raadde me aan de auto meteen te laten keuren. Dat moest als ik er in wilde blijven rijden en verkoop zou ook beter gaan met een geldige APK keuring.
“Anders kopen ze deze alleen maar voor de sloop en dat is zonde.”

De auto verzekering heeft voor mij nog nooit schade moeten vergoeden, toch bleek dat bedrijf een probleem te hebben met de korting voor schadevrij rijden. De tussenpersoon waarschuwde dat er geen dekking was. Het bedrijf dat de oude auto had verzekerd, gaf de maximale korting niet voor de nieuwe auto. Ik moest beide auto’s laten staan, totdat de tussenpersoon de overstap naar een ander verzekeringsbedrijf had geregeld. Zo had ik 2 auto’s, maar geen vervoer. Rare wereld, die verzekeringen.

De tussenpersoon vond een oplossing. De nieuwe auto kon ergens anders ondergebracht met de maximale korting voor schadevrije jaren en de old-timer kon als tweede auto voor 5 euro per maand meeverzekerd met een speciale old-timer verzekering. De verzekering was weer geregeld. Goedkoper dan eerder. Maar eerst moesten er formulieren voor ingevuld en opgestuurd.

Op dat moment had ik de stroomstoring, die ik jullie eerder meldde. In een deel van mijn huis viel de elektra uit, dus ook verwarming, verlichting, computer, internet.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © The Souljazz Orchestra)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

12 gedachten over “Zeker”

  1. Ik schrik ervan dat mijn opmerkingen en vragen soms als naar worden omschreven.. Is nooit mijn bedoeling dat te doen of zijn, ik kan wel eens direct en kritisch reageren maar nooit met nare bedoelingen.
    Vlierbloesem ervaar jij mij opmerkingen als naar?

    Geliked door 1 persoon

      1. Jouw mening is gewoon jouw mening.
        Anders dan sommige bloggers, die alleen ja knikkers toelaten, laat ik alle reacties toe.
        Soms merk ik dat er te snelle conclusies worden getrokken en daar is ook niks mis mee, want als lezer kun je niet weten wat er verder nog gaat gebeuren. Ik vind het leuk om uit de reacties te lezen want er wordt gedacht en verwacht wat er komen gaat. Ik waardeer alle reacties.

        Geliked door 2 people

        1. Waarom mijn reactie anoniem geplaatst is weet ik niet, in ieder geval niet omdat ik dat wilde. Zal voor de zekerheid mijn naam altijd aan het slot zetten.
          Ben blij dat Vlierbloesem zelf niet oordeelt dat ik nare reacties geef. En inderdaad het verhaal is zo lang en gecompliceerd dat we soms verkeerde richting denken.
          Lot

          Geliked door 1 persoon

  2. De overheid zou juist contact moeten opnemen met deze mensen om een betalingsregeling af te spreken. Zo simpel is het. Dan komt niemand in de problemen. De overheid gedraagt zich als een vijand van de bevolking, terwijl ze er juist zijn om die te dienen.

    Geliked door 1 persoon

  3. We zijn niet allemaal even bedreven in financiele zaken, niks mis mee. Beetje vreemd om daar zo op te reageren. Ik lees juist mee op allerlei blogs om af en toe eens een goede tip tegen te komen. Fijn voor de speler dat hij iemand heeft die hem op dit soort dingen wijst. Johmar

    Geliked door 1 persoon

    1. Wat kun jij toch vaak nare opmerkingen over anderen maken Lot. Dat verbaasd mij telkens weer. Als je hier een tijdje leest is het bekend dat de speler niet echt bedreven is in een financiële boekhouding. Hij heeft door dat ongeluk NAH op gelopen . Daar om helpt ze hem ook vaak.
      Daar valt niet zo veel of zo weinig aan te snappen. Wat jij nu doet heet Vitalisme
      .

      Geliked door 2 people

    2. @ Lot,
      Het was ook mij niet opgevallen, omdat de kosten voor de basisverzekering waren verhoogd. Het wegvallen van de dekking bij een betalingsachterstand was als dreigement gebruikt in de communicatie over de betalingsachterstand. Ook ik veronderstelde dat de dekking weer volledig zou zijn hersteld na voldoen van alle verschuldigde premie. Dat het niet werd hersteld, was door het bedrijf niet bekend gemaakt.

      Like

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.