Grijze vlekken

Het werk van de speler was zwaar, door de onregelmatige werktijden en het grote aantal uren dat hij beschikbaar moest zijn. Regelmaat in werk, slaap, eten en vrije tijd was er niet.

Het werk werd ook nog belemmerd door slecht materieel. De ‘auto van de zaak’ moest gedeeld met anderen. Als zijn werk was gedaan, moest hij de auto naar een collega rijden die hem er weer mee thuis bracht. Zo wisselde het personeel elkaar af. Die auto’s stonden nooit stil. Personeel en auto’s werden intensief benut. Gevolg was ziekteverzuim en autoschade.

Ze gebruikten om beurten auto’s met steeds meer mankementen. Een defecte versnelling, een klemmende deur, defecte verlichting. De baas van het kleine bedrijf vroeg begrip, want klanten betaalden te laat. Daardoor moest onderhoud en reparatie uitgesteld, maar ook was er vertraging bij uitbetaling van de lonen. Nieuwe klanten zouden binnenkort voor hogere bedrijfsinkomsten zorgen, dan werden de lonen met een bonus uitbetaald. Er zouden nieuwe auto’s worden aangeschaft.

Een collega nam ontslag omdat beloften waren gebroken en niet alle uren werden uitbetaald. Op het werkrooster stonden de consignatiediensten niet vermeld. In het contract stond nergens hoeveel de toeslagen waren voor die onregelmatige en nachtelijke werkuren.
Ik zocht er de wetgeving op na en schrok.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werktijden/vraag-en-antwoord/welke-regels-gelden-bij-oproepdiensten-consignatie

Consignatiediensten, onregelmatige werkuren waarvoor iemand buiten normale werktijden kon worden opgeroepen, hoefden anno 2023 volgens de Nederlandse wetgeving helemaal NIET te worden betaald. Al die extra uren konden dus voor niets gewerkt zijn. Ik adviseerde om direct de baas aan te spreken over de betaling. Ze spraken, maar er werd geen concrete toezegging gedaan.

De auto die werd meegegeven na een late dienst was in zo’n slechte staat, dat hij bij het huis van de speler moest blijven staan. Er mee rijden was onverantwoord. “Ik stop er mee. Dit is gevaarlijk werk. Er moeten kantoorpanden en winkels in de gaten gehouden, maar ik moet ook een gebouw in aanbouw inspecteren, waar geen verlichting is. Een bouwterrein waar van alles rondslingert. Een kraakpand waar mensen slapen en rondlopen. Allemaal moet ik dat alleen doen in de nachtelijke uren. Ik kan er nauwelijks iets zien. Het is gevaarlijk en het moet nog snel gedaan ook. Op hoge snelheid van het ene adres naar het andere met een auto in slechte staat.”

De ondernemer en hij gingen zonder ruzie uit elkaar. Ze spraken af, dat hij incidenteel nog wel eens te hulp zou schieten, maar dan wel tegen een redelijke betaling. De defecte dienstauto bleef voorlopig bij zijn huis geparkeerd, de werkkleding en het pasje bleven ook bij hem thuis, zodat hij in een noodgeval nog een keer kon inspringen. Hij kreeg ook betaald over de voorbije dagen, maar of het overeenkwam met het aantal gewerkte uren, was niet meer te controleren. Het was in ieder geval iets.

Gelukkig werd hij weer vaker gevraagd om te komen spelen. Zo kwam er nog wat geld binnen.

https://youtu.be/zmONODnZnEY?si=McBoowUCUM9zfa_k

Ondertussen had hij vrije tijd om bij te komen van het hectische werk en opnieuw werd er gesolliciteerd. Ook naar werk dat hij nog nooit had gedaan.

Er was veel vraag naar personeel, maar vaak boden verschillende bedrijven de zelfde baan aan. Het waren allemaal uitzendbureaus en detacheringsbedrijven die mensen zochten om te kunnen aanbieden bij bedrijven die het personeel werkelijk wilden inzetten. Hij was genezen van het idee, dat hij in vaste dienst zou komen als hij erg zijn best deed. Het bemiddelingsbedrijf inde het verschil tussen betaalde lonen en ontvangen lonen, plus een bonus. Op die basis werkte hij al jaren, maar ik kon hem nu pas duidelijk maken, wat het verdienmodel van de bemiddelingsbedrijven was.

Er werden ook veel ZZP-ers gevraagd. Dan moest hij ingeschreven staan als zelfstandig ondernemer en zelf alle lasten over zijn loon afdragen. Hij kende mensen die op die basis werkten en veel beter verdienden dan wat het zelfde werk voor een uitzendbureau opleverde. We bespraken de voor- en nadelen van het werken als zelfstandig ondernemer.

Hij reageerde op verschillende banen, in loondienst, via een uitzendbureau en als zelfstandige. Hij selecteerde het werk dat hem wat leek. Schreef een paar trefwoorden voor zijn motivatie brief, op basis waarvan we samen een goed klinkende sollicitatie schreven. Daarna was het afwachten, welk bedrijf met het beste aanbod zou komen. Een baan als nachtwaker bij een religieuze instelling leek hem wel wat. Rustig werk, alleen in de nacht, dus overdag vrij en geen wisseldiensten.

Terwijl we zaten te praten, viel me op, dat hij overal jeuk had. Ik vroeg hem er naar. Hij liet zien dat hij vreemde grijze vlekken op zijn huid had, op zijn armen en buik.
“Ik ben te lang niet meer naar dokter Vlierbloesem geweest.”
Ik onderzocht zijn huid, zag dat hij het ook op zijn rug had. Deze huidaandoening kende ik niet en vond dat er iets aan gedaan moest worden.
“Moet ik naar de dokter? Naar de echte dokter?”
“Ja, doe dat maar. Ik ken dit niet. Het ziet er niet goed uit.”

Zelf dacht hij aan een huidaandoening die hij veel in Suriname had gezien. Hij kende er een naam voor. Pakte zijn mobieltje en zocht op internet.
“Een schimmel infectie. Niet besmettelijk.”
“Vreemd, want schimmel is altijd besmettelijk en een infectie volgt na besmetting.”
“Ik ben niet met een andere vrouw geweest hoor. Echt niet.”
“Met een man?”
“Nee, zo ben ik. Echt met niemand hoor, ik weet niet hoe ik hier aan kom.”.
“Tegen de jeuk kun je een watje met mondwater gebruiken. Een beetje van dat menthol water waarmee je je mond kunt spoelen op een watje en je huid er mee afnemen. Dan heb je er niet meer zo’n last van. Misschien gaat het er zelfs van over, want dat spul is licht desinfecterend. Maar ik denk wel dat het een besmetting is.”
“Eerlijk, ik ben met niemand geweest. Zolang ik jou ken heb ik met niemand anders seks gehad hoor. Je moet me geloven.”

“Ik geloof je. Maar iets of iemand heeft je besmet.”
Hij bedacht dat hij zijn handdoeken misschien te lang gebruikte zonder te wassen.
“Ja, dat kan. Hoe heet was jij je handdoeken?”
“30 graden.”
“Was alle handdoeken maar een keer op 95 graden.”
“Vijfennegentig? Wil je me arm hebben?”
“Je moet niet overdrijven. Was gewoon een keer alle handdoeken op 95 graden. Daarna kan je ze op 60 graden gaan wassen. Dertig is een te lage temperatuur voor handdoeken.”

Een washandje gebruikte hij nooit, daarmee kon hij niet de volle breedte van zijn rug bereiken. Daarvoor gebruikte hij een lange doek. Maar het zelfde doekje gebruikte hij om de doucheruimte schoon te maken. Dat moest hij maar niet meer doen. Plafond en muren van zijn badkamer waren bedekt met een grijze schimmel, zoals in alle woningen in deze wijk. Kozijnen en de voegen tussen tegels waren ook met die grijze vlekken bedekt.
“Het kan de zelfde schimmel zijn die je badkamer grijs maakt en nu ook je huid aantast.”

“Ik moet het gaan verven.”
Een goed idee. Al lange tijd had hij een grote emmer witte verf in huis, maar de moed om aan het schilderwerk te beginnen ontbrak. De zoon die alles in huis vernielde was inmiddels het huis uit, dus het werd tijd om de schade te herstellen en het onderhoud aan te pakken.
“Ik moet weer wakker worden. Ik heb veel liggen suffen, maar nu krijg ik weer energie. Ik sport ook weer. Ik ga je een sixpack laten zien.”
“Zo één uit de supermarkt?”
“Nee, kijk.” Hij liet een foto zien van één van zijn zoons. “Zo was ik vroeger ook. Dat ga ik je laten zien.”
Die zoon traint al jaren en wint prijzen met zijn sport. Op zijn leeftijd zo worden is een illusie en voor mij hoeft dat ook niet.
“Zo jong kun je niet meer worden, maar een beetje bewegen is gezond. Anders ga je meer op een beertender lijken dan op een sixpack.”

We moesten om het idee lachen. Hij gaf me een watje en de fles mondspoelwater aan. Ik nam er zijn huid mee af, zodat de jeuk verdween en een fris gevoel verscheen.
“Bedankt voor het consult, dokter.”

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Manu Dibango)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

4 gedachten over “Grijze vlekken”

  1. Als besmettingen met schimmels alleen overgedragen zouden worden via sex zouden er een hoop minder mensen last van hebben lijkt me. De meeste besmettingen vinden volgens mij plaats door een slechte hygiene of dat nu door slecht schoonmaken of verkeerd wassen van kleding,beddengoed en handdoeken komt. Johmar

    Like

    1. Weet ik, maar hij kwam zelf met dat idee en ik vond het leuk om hem er een beetje mee te plagen. Dat gedoe met Prinses was toch ook een vorm van ontrouw, hoewel hij haar waarschijnlijk niet eens heeft aangeraakt.

      Wassen op de goede temperaturen speelt ook mee. Soms moet je gewoon desinfecteren door op 60 graden of hoger te wassen. Een schepje soda er bij helpt ook.

      Bijna iedereen in de wijk heeft schimmel in de badkamer. De kozijnen zijn niet goed passend. Het maatverschil is afgedekt met zichtlatjes van geperst papier.
      Ik heb een zelfde huis, maar minder schimmel, omdat ik de badkamerdeur altijd open laat staan. Dan kunnen de vochtdampen weg.

      Like

      1. Tip:

        Schimmelplekken besproeien met een soda oplossing. Net zolang totdat de schimmels dood zijn. Soda is voor ons niet schadelijk. Bleek is voor ons erg ongezond.

        Als alle schimmelplekken verdwenen zijn nog eens besproeien met een groene zeepoplossing. De groene zeep voorkomt dat er nieuwe schimmel kan komen.

        Ventileren is de oplossing om de luchtvochtigheid om laag te brengen. En daarmee voorkom je vochtige plekken en dus ook schimmelgroei.

        Dit is de goedkoopste en meest duurzame gezonde manier van schimmelbestrijding.

        Vriendelijke groet,

        Geliked door 3 people

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.