Rozerode bessensorbet

Dit ijs bestaat puur uit rode aalbessen en suiker. De aalbessen heb ik tot puree verwerkt, de pitjes er uit gezeefd, in potten geweckt, zodat ik er het hele jaar over kan beschikken. Het ijs heeft een felle rozerode kleur.

Voor 500 gram pure rode aalbessen ijs is nodig:

  • 400 gram rode bessenpuree
  • 100 gram suiker

Uit de geweckte rode bessen puree zakt altijd nog wat sap naar onder in de pot. Giet dat in een kom of kan, los daar de suiker in op.
Voeg dan de puree toe, roer alles goed door.
Sluit de ijsmachine aan, steek de roerspaan in het deksel met aandrijving, let er op dat alles schoon is en goed kan sluiten.

Vul de ijsmachine met het ijsmengsel, sluit het apparaat, en start met de schepijs toets. Laat het apparaat draaien tot het stopt met roeren. Dat duurt met dit apparaat 3 uur ! De koeling blijft aan, tot met de stoptoets wordt uitgeschakeld.

Schep het ijs met een siliconen lepel en spatel uit de machine, om de binnenwand niet te beschadigen. Schep het ijs in een diepvriesdoos, sluit die goed af en zet het in de vriezer. Of schep het voor directe consumptie in ijscoupes.

TIP:

Volgens de gebruiksaanwijzing zou bij een kamertemperatuur van 25 graden 700ml ijs in 70 minuten bereid zijn. Bij de machine die ik ontving van Lidl duurt het 3 uur! Mijn kookwekker kan tot maximaal 99 minuten tellen. Maar de machine stopt vanzelf met roeren als het ijs te veel weerstand gaat bieden. De koeling blijft dan doorwerken. Het lijkt mij veilig om het ijsmaken te starten voordat het eten wordt gemaakt. Het apparaat heeft dan zonder verder ingrijpen het ijs klaar voor het dessert.

Inventaris
grote maatbeker
weegschaal
eetlepel
maatschepje voor de suker
siliconenspatel
ijsmachine Silvercrest
diepvriesdoosje
ijsbolletjes lepel
sorbetglazen
dessertlepels