Drinken

Accijns op alcohol en en tabak bestaat al jarenlang. Als reden wordt vaak gegeven, dat alcohol consumptie ongezond en amoreel is. Het gebruik moet daarom beperkt worden door het flink duurder te maken.

Medicinale alcohol wordt gebruikt als desinfectant en als basis voor in alcohol oplosbare medicinale stoffen. Dat wordt dus ten behoeve van de gezondheid toegepast, maar toch even zwaar belast als de alcohol in dranken die je voor je plezier drinkt. Het gebruik hiervan wordt beperkt door het flink duurder te maken.

Pure alcohol dient ook als basis voor parfums waar geen positieve of negatieve gezondheidseffecten van bekend zijn. Parfum drink je echt niet voor je plezier. De belasting op deze alcoholtoepassing is gelijk aan de accijns op alcoholische drank. Het gebruik hiervan wordt beperkt door het flink duurder te maken.

Spiritus is niet lekker, wel gevaarlijk, zeer giftig, schadelijk voor de gezondheid en vrij van accijns. Het gebruik hiervan wordt niet beperkt door het flink duurder te maken.

Belasting op alcohol dient kennelijk toch niet voor bevordering van de moraal of de volksgezondheid.

Op alcoholvrije dranken en vruchtensappen wordt ook accijns geheven. Omdat de Europese Unie die heffing verbood werd de naam van deze accijns gewijzigd in “verbruiksbelasting” en kon de heffing gewoon doorgaan. Als reden wordt vaak gegeven, dat deze dranken veel suiker bevatten wat ongezond en dikmakend is. Het gebruik moet daarom beperkt worden door het flink duurder te maken.

Per 1 januari 2016 is die heffing weer verhoogd. Ook op flesjes mineraalwater en puur vruchtensap zonder suiker wordt accijns geheven. Kennelijk heeft ook die belasting niets te maken met moraal of volksgezondheid. Belastingverhoging dient dit keer puur om meer belastingen binnen te krijgen. Dat is nodig, om de vrijstelling van andere belasting te compenseren. Kinderen mogen sinds dit jaar weer een hoger bedrag aan schenkingen belastingvrij ontvangen van hun ouders, als dit dient  om een woning te kopen of een woninghypotheek af te lossen. Een klein deel van de bevolking heeft zo veel geld dat ze het bedrag voor aankoop van een huis zomaar kunnen weggeven aan hun kinderen. De rest van de bevolking moet daar via de drankenbelasting dus ook maar aan bijdragen.

Als je geen heffing op dranken wilt betalen, helpt het niet om zelf uit droge smaakstoffen en water je eigen frisdrank te maken. Want ook op die stoffen wordt dezelfde belasting geheven. Maar je kunt wel zelf sap persen uit fruit en je kunt drinkwater uit de kraan drinken. Is dat dan wel belastingvrij?

In Nederland wordt goed schoon kraanwater geleverd. Wie een woonruimte met drinkwater aansluiting heeft en de rekeningen kan betalen, heeft de beschikking over goedkoop drinkwater vrij van frisdrank accijns. Toch bestaat sinds 1 januari 2016 de rekening voor drinkwater voor 30% uit belastingen en heffingen.

De reden voor deze hoge belasting op een eerste levensbehoefte is alweer een begrotingstekort van de overheid. Zo’n tekort ontstaat niet zomaar. Het is geen natuurverschijnsel, maar het resultaat van de keuzen die de overheid maakt. Het verlagen en verhogen van diverse belastingen, dat zijn politieke keuzen.

De landelijke overheid bestaat op dit moment uit PvdA en VVD politici, die zijn gekozen door de bevolking. Daarna besloten ze om samen een regering te vormen. We zijn er dus, als bevolking in zijn geheel, voor verantwoordelijk dat die beslissingen worden genomen. Ook al zijn we het er niet mee eens wanneer we horen wat er is besloten. Eigenlijk hadden we moeten voorspellen, dat PvdA en VVD samen tot dit soort beslissingen zouden komen. Ook hadden we moeten weten, dat ze bij die plannen steun zouden krijgen van D’66, Groen Links, CDA en andere kleine Christelijke partijen. Wij hadden moeten leren van het verleden en moeten voorspellen hoe de toekomst eruit zou gaan zien als we op die partijen gingen stemmen.

Een deel van alle belastingen op drinkwater is een heffing die steeds meer gemeenten op het drinkwaterleidingnet leggen. De gemeenteraden worden ook door ons gekozen en we zijn daarom ook collectief verantwoordelijk voor de aanstelling van gemeentebesturen die onze eerste levensbehoeften zo duur maken.

Door onze eigen schuld betalen we dus te veel voor drinkwater. Wie de waterrekening niet kan betalen, wordt van waterlevering afgesloten. Zonder drinken loop je al snel onherstelbare schade aan organen op en na 2 weken ben je dood. En daar heb je dan zelf voor gekozen, ook al wist je dat niet toen je koos. Regeren is een kwestie van keuzen maken. Je stemrecht gebruiken ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s