Drinken

Accijns op alcohol en en tabak bestaat al jarenlang. Als reden wordt vaak gegeven, dat alcohol consumptie ongezond en amoreel is. Het gebruik moet daarom beperkt worden door het flink duurder te maken.

Medicinale alcohol wordt gebruikt als desinfectant en als basis voor in alcohol oplosbare medicinale stoffen. Dat wordt dus ten behoeve van de gezondheid toegepast, maar toch even zwaar belast als de alcohol in dranken die je voor je plezier drinkt. Het gebruik hiervan wordt beperkt door het flink duurder te maken.

Pure alcohol dient ook als basis voor parfums waar geen positieve of negatieve gezondheidseffecten van bekend zijn. Parfum drink je echt niet voor je plezier. De belasting op deze alcoholtoepassing is gelijk aan de accijns op alcoholische drank. Het gebruik hiervan wordt beperkt door het flink duurder te maken.

Spiritus is niet lekker, wel gevaarlijk, zeer giftig, schadelijk voor de gezondheid en vrij van accijns. Het gebruik hiervan wordt niet beperkt door het flink duurder te maken.

Belasting op alcohol dient kennelijk toch niet voor bevordering van de moraal of de volksgezondheid.

Op alcoholvrije dranken en vruchtensappen wordt ook accijns geheven. Omdat de Europese Unie die heffing verbood werd de naam van deze accijns gewijzigd in “verbruiksbelasting” en kon de heffing gewoon doorgaan. Als reden wordt vaak gegeven, dat deze dranken veel suiker bevatten wat ongezond en dikmakend is. Het gebruik moet daarom beperkt worden door het flink duurder te maken.

Per 1 januari 2016 is die heffing weer verhoogd. Ook op flesjes mineraalwater en puur vruchtensap zonder suiker wordt accijns geheven. Kennelijk heeft ook die belasting niets te maken met moraal of volksgezondheid. Belastingverhoging dient dit keer puur om meer belastingen binnen te krijgen. Dat is nodig, om de vrijstelling van andere belasting te compenseren. Kinderen mogen sinds dit jaar weer een hoger bedrag aan schenkingen belastingvrij ontvangen van hun ouders, als dit dient  om een woning te kopen of een woninghypotheek af te lossen. Een klein deel van de bevolking heeft zo veel geld dat ze het bedrag voor aankoop van een huis zomaar kunnen weggeven aan hun kinderen. De rest van de bevolking moet daar via de drankenbelasting dus ook maar aan bijdragen.

Als je geen heffing op dranken wilt betalen, helpt het niet om zelf uit droge smaakstoffen en water je eigen frisdrank te maken. Want ook op die stoffen wordt dezelfde belasting geheven. Maar je kunt wel zelf sap persen uit fruit en je kunt drinkwater uit de kraan drinken. Is dat dan wel belastingvrij?

In Nederland wordt goed schoon kraanwater geleverd. Wie een woonruimte met drinkwater aansluiting heeft en de rekeningen kan betalen, heeft de beschikking over goedkoop drinkwater vrij van frisdrank accijns. Toch bestaat sinds 1 januari 2016 de rekening voor drinkwater voor 30% uit belastingen en heffingen.

De reden voor deze hoge belasting op een eerste levensbehoefte is alweer een begrotingstekort van de overheid. Zo’n tekort ontstaat niet zomaar. Het is geen natuurverschijnsel, maar het resultaat van de keuzen die de overheid maakt. Het verlagen en verhogen van diverse belastingen, dat zijn politieke keuzen.

De landelijke overheid bestaat op dit moment uit PvdA en VVD politici, die zijn gekozen door de bevolking. Daarna besloten ze om samen een regering te vormen. We zijn er dus, als bevolking in zijn geheel, voor verantwoordelijk dat die beslissingen worden genomen. Ook al zijn we het er niet mee eens wanneer we horen wat er is besloten. Eigenlijk hadden we moeten voorspellen, dat PvdA en VVD samen tot dit soort beslissingen zouden komen. Ook hadden we moeten weten, dat ze bij die plannen steun zouden krijgen van D’66, Groen Links, CDA en andere kleine Christelijke partijen. Wij hadden moeten leren van het verleden en moeten voorspellen hoe de toekomst eruit zou gaan zien als we op die partijen gingen stemmen.

Een deel van alle belastingen op drinkwater is een heffing die steeds meer gemeenten op het drinkwaterleidingnet leggen. De gemeenteraden worden ook door ons gekozen en we zijn daarom ook collectief verantwoordelijk voor de aanstelling van gemeentebesturen die onze eerste levensbehoeften zo duur maken.

Door onze eigen schuld betalen we dus te veel voor drinkwater. Wie de waterrekening niet kan betalen, wordt van waterlevering afgesloten. Zonder drinken loop je al snel onherstelbare schade aan organen op en na 2 weken ben je dood. En daar heb je dan zelf voor gekozen, ook al wist je dat niet toen je koos. Regeren is een kwestie van keuzen maken. Je stemrecht gebruiken ook.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: