Kostuum

De saxofonist zag er altijd goed uit in de kleding die hij droeg als hij ging spelen. Het kostuum dat hij naar de kerk droeg stond hem niet. Het was me al eens opgevallen dat hij in de kast een beter kostuum had hangen in plastic folie.

“Naar welke stomerij ga jij?” vroeg ik. Hij kende er geen.
“Ik was en strijk mijn kleding zelf.” had hij gezegd.
Dat pak was dus om een andere reden ingepakt. Het bleef in die verpakking hangen, tot hij het op een ochtend aantrok.

We zouden naar de kerk gaan, ieder voor zich. Want als we ons als een koppel zouden gedragen, dan zouden ze ons willen houden aan hun ritueel voor toekomstig gehuwden.
Ik brak nog niet met deze groep mensen, omdat ik meer van hun gebruiken en rituelen wilde leren kennen. Hij ging er die dag heen vanwege een speciale gelegenheid.
We zouden aan de ‘voetwassing’ deelnemen.

“Een nieuw pak?” vroeg ik.
Dit heeft een Turk voor me gemaakt.”
Het was te zien dat het kleermakerswerk was. Dit paste en stond hem veel beter dan wat ik eerder van hem had gezien.
“Ik had het voor mijn trouwen laten maken, maar het huwelijk ging niet door. Ik wil graag trouwen, maar het lukt me niet. Vrouwen willen mij niet of ik wil hun niet.” Vriendelijk lachte ik hem toe, maar wilde zelf ook geen huwelijksbelofte doen.

Van een huwelijk dat al lang geleden niet was doorgegaan wist ik, maar zijn recente trouwplannen zag ik over het hoofd.
“Het past je nog steeds goed, terwijl je de laatste tijd dikker bent geworden.”
“Echt waar?”
Ik probeerde me te herinneren wanneer ik het in zijn kast met rommel en poetslappen had zien hangen, in de kamer waar ook zijn computer stond. Ik had daar iets te doen, anders zou ik die kamer niet zijn ingegaan.
Hij had een poetslap gepakt uit die kast, terwijl ik achter zijn computer zat, waarschijnlijk één of andere tekst te schrijven of bestanden door te sturen.
Maar wanneer dat was en hoe lang geleden, dat wilde me niet te binnen schieten.

Hij koos een shirt en een das bij het kostuum.
Van de voedsel uitdeling kreeg ik ook kleding. De klanten gaven onderling kleding die niet meer paste en de ondernemers die hun voedsel overschotten schonken brachten er ook spullen. Een tas vol splinternieuwe stropdassen had niemands interesse. Ik kon ze meenemen voor de speler, die er blij mee was.
Hij vroeg of ik wist hoe een das geknoopt moest worden, want dat kon hij zelf niet.
“Vrouwen zijn daar beter in.”
“Ik niet, maar op internet staat wel een video hoe je dat moet doen. Als alle dassen geknoopt in de kast hangen, dan kun je ze makkelijk uitkiezen en om doen. Ik wil het wel voor je doen, maar zonder zo’n filmpje te bekijken lukt het me niet snel.”
Daar hadden we geen tijd voor.
Ik wilde me nog thuis omkleden en op tijd zijn voor deelname aan het voetwassingsritueel.

https://youtu.be/VXTOZiXPCBs?si=mTjIwJC0AGARteb9

Ik vroeg of hij van plan was opnieuw een bruid te laten selecteren door de kerk.
“Ik wil daar eigenlijk niet meer over praten. Maar dat gaat niet meer gebeuren.”
Hij vertelde dat tijdens een bijeenkomst van de kerk, zonder introductie, de vrouw met wie hij jaren geleden een huwelijk had afgezegd in de stoel naast hem werd neergezet. Met die vrouw had een andere kerk hem lang geleden getrouwd willen zien. Ze was van kerk veranderd en opnieuw beschikbaar. Maar hij wilde ook deze keer niet.

“Ik ga in de kerk nooit direct naast een vrouw zitten. Ik laat een stoel open, want ik wil niet dat iemand denkt dat ik ets met die vrouw wil.”
Hij vertelde me dat die vrouw jaren eerder aan hem was voorgesteld als een door god gezonden nieuwe moeder voor zijn kinderen. Ze werd naar de stoel naast hem geleid en ze spraken met elkaar. Daarna was ze plotseling de uitverkoren bruid.

Eén van de eerste keren dat ik aanwezig was bij deze groep, was me die lege stoel opgevallen. Ik zat naast een pilaar en een paar lege stoelen. Ik vond het vreemd dat hij daar niet ging zitten. Hij koos een plek aan de andere kant van de pilaar, met nog een lege stoel er tussen. Ik vond het vreemd dat hij die plek koos. Terwijl Sjamaan zijn verhaal hield werd op de lege stoel naast hem een vrouw gezet, begeleid door twee mensen. Hij wisselde geen woord met haar. Geen beleefde groet, niks. Hij schoof een stoel verder en deed of ze niet bestond en zij zat gespannen voor zich uit te kijken. Vreemd.

Hij zei dat die vrouw hem werd voorgesteld als zijn bruid, maar hij wilde niet.
Later kwamen ze met Prinses, vertelde hij. Van beide vrouwen beweerden ze dat de vrouwen door god gezonden waren, terwijl volgens de leer van de kerk er maar één vrouw voor hem kon zijn. Hertrouwen na overlijden was toegestaan, maar daarna twee vrouwen toegewezen krijgen, maakte dat gebeuren nog vreemder. Mij was het een raadsel hoe hij had kunnen denken dat die beide vrouwen door god konden zijn uitgekozen voor hem.
“Maar dat gaat niet meer gebeuren hoor. Ik trap daar niet meer in.”

We dronken koffie. Ik ging naar huis, voerde de kat, kleedde me om. Zelf koos ik ook maar een kostuum. Dat droeg ik vroeger met een bloes en nette schoenen als werkkleding. Nu combineerde ik het met een T-shirt en een paar stoere wandelschoenen die in kleur bij het kostuum pasten. Ik ging lopend naar het zaaltje.

Op de uitnodiging was aan diakenen gevraagd zich in het wit te kleden. Andere functionarissen droegen zwart. Naast de 12 functionarissen was een zwart geklede predikant van de moederkerk aanwezig. Aan de kleuren van de kleding kon ik zien, dat de saxofonist, ikzelf en een vrouw die nog 10 jaar ouder was dan ik, de enige bezoekers waren zonder kerkelijke functie. Die dame had zich voor de gelegenheid in een wit-zwart combinatie gekleed. Dat gaf mij het gevoel, dat er een toneelstukje werd opgevoerd. Een heel theatergezelschap en twee toeschouwers.

Kokkie had er bij mij van te voren op aangedrongen naar de voetwassing te komen. Ze vertelde wat de betekenis van het ritueel was. Volgens haar was het zoiets als een doop.
“Een kleine doop. Je wast elkaars voeten en je bidt om vergeving van je zonden. Kleine zonden en onbewuste zonden. Soms kun je zondigen zonder het te weten. Als je iemand iets hebt misdaan vraag je die om vergeving en je vraagt god om vergeving. Wij doen het samen met zijn tweeën. Ik eerst, dan kun jij me nadoen.”

(tekst © Vlierbloesem)
(video Defragmenteur )

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

8 gedachten over “Kostuum”

  1. De eerste en laatste keer dat ik een voetwassing heb gedaan was in een watergoot rondom een moskee in Turkije. Was wel lekker fris zo bij veertig graden boven nul. Maar in welke plaats was het ook al weer? Istanbul of Ankara. We deden een rondreis per auto. Bij de Syrische grens in Haran was het nog tien graden heter. We zagen eruit als verzopen katten van het zweet en deden een jas aan tegen de hitte. Er was een oude man, vol trots op zijn nieuwe televisie. Elektriciteit had het dorp niet. Achteraf bleek entreegeld verplicht. Uitgangsgeld, dus.

    Geliked door 1 persoon

  2. Het word alsmaar vreemder in mijn beleving,, zoals je zelf ook al zegt doet het allemaal erg theatraal aan. Kan me uit de jaren dat ik nog naar de kerk ging of dat nu de katholieke of de gereformeerde kerk was niet herinneren dat er overal zo’n poespas was gemaakt, terwijl de katholieke kerk volgens de gereformeerden erg frivool was.

    Like

    1. Deze mensen zijn sober gekleed. Ze dragen geen speciale gewaden. Geen kruisen en sieraden. Alleen is er soms een kleurcode., wat overigens meer het idee was van degene die de regie had die dag, want ook die kleuren waren geen voorschrift van de geloofsgemeenschap.

      Poespas kun je dat bidden, zingen en wassen misschien noemen. Maar elke religie heeft rituelen. Voorbereiding op een huwelijk komt in geloofsgemeenschappen ook vaak voor. Maar de manier waarop deze groep dat organiseerde leek mij de garantie voor slechte huwelijken en de inmenging in partnerkeuze zal ook niet veel mensen gelukkig maken.

      Like

      1. Ik bedoelde ook meer dat de nadruk op de rituelen lijkt te worden gelegd en niet op de gevolgen van handelen inzake het bepalen van wie met wie moet trouwen en hoe men daarmee omgaat. Met rituelen is op zich niets mis als iedereen zich er in kan vinden. Johmar

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.