Wat is wijs ?

Kokkie dacht wijsheid te bezitten. De bijbel gaf haar immers alle wijsheid die een mens kon bevatten?

Het is alweer een hele tijd geleden dat de saxofonist die onbegrijpelijke folder las, die in mijn brievenbus was gedaan. Zelf belde hij het telefoonnummer dat op een inlegvel stond. Dat was het nummer van Kokkie.

Zo kwam hij met haar in gesprek. Ze belde hem terug waar ik bij was. We waren samen aan het winkelen, maar zijn aandacht werd daarvan afgeleid. Minstens een uur sprak ze over hel en verdoemenis. Ziekten, plagen en oorlogen in de wereld, zouden het einde der tijden aankondigen. Zij wilde zo veel mogelijk mensen bekeren, voordat het te laat was. Dat sprak hem aan.

“Heb je gehoord?” had hij me daar in de Action gevraagd. Ik had er inderdaad iets van meegekregen. Gods toorn was niet wat hij op dat moment nodig had, dacht ik. Hij kwam uit een depressie, begon juist weer wat plezier in zijn leven te krijgen. Ik kon hem een beetje opvrolijken, maar zij had hem met haar wijsheden per telefoon terug in mineur.

Ze bood hem ook hulp. Hij zat zonder werk en zou een sollicitatiegesprek gaan hebben, dat belangrijk was, omdat hij dringend betaald werk nodig had. Ze nodigde hem uit samen te gaan bidden voordat hij ging solliciteren. Hij ging erop in. Ik was er bij toen zij hem weer belde en ze bleken elkaar al jaren eerder gekend te hebben. Met een oude bekende gaan bidden om hem zekerheid te geven voor de sollicitatie leek niet veel kwaad te kunnen doen.

Ze vroegen samen aan god om een goede afloop van het sollicitatiegesprek, maar ze had ook benadrukt dat hij nederig moest zijn, dan zou god hem helpen. Vol geloof en nederigheid vertrok hij naar het sollicitatiegesprek zodat hij niet nerveus was. Maar aan goed onderhandelen over loon en werk gaf hij geen aandacht. Hij werd met al zijn nederigheid direct aangenomen voor slecht betaald ongezond zwaar werk. 

Hij was dankbaar en bezocht haar opnieuw, om samen te gaan bidden en god te danken. Zo hernieuwden ze hun contact. Hij bezocht ook de kerk waar Kokkie nu zelf heen ging. Eerder had ze andere kerken geprobeerd, maar dit zou volgens haar de ware zijn. Hij vertelde me dat allemaal al. Maar hij vertelde me niet alles. Nog niet.

Wat hij me nog niet toevertrouwde, hoorde ik van Kokkie.
Als oude vrienden hadden ze ook besproken hoe hun leven verlopen was, na hun vorige contact jaren geleden. Beiden hadden ze ondertussen hun partner verloren. Daar moest hij niet om treuren, vond Kokkie. Leven en dood waren beslissingen van god. Dat gebeurde altijd met een goede reden.
Kokkie had inmiddels een nieuwe partner, op haar verzoek gezocht door de kerk. Ze was hertrouwd.
De speler vertelde dat hij nu contact had met een lieve vrouw, maar die was ongelovig en wilde niet trouwen.
Kokkie raadde hem aan ook een partner te laten zoeken via de kerk.
“Je moet niet zelf zoeken. Laat het over aan god. Die weet wat je nodig hebt.”
Dat vertelde Kokkie. Ze dacht dat het wijsheid was.

Hij had me dat niet verteld. Kokkie vertelde het me wel. Dat was veel later. Ze ging me huwbare mannen in de kerk wijzen en waarschuwde mij, dat de saxofonist al iets met een vrouw had. Een ongelovige vrouw, die niet wilde trouwen. Maar inmiddels was hij gedoopt en god zou hem een vrouw geven die volgens de regels van de kerk leefde. Dan zou hij rustiger worden en god dienen.
Ze raadde mij aan het zelfde te doen.
Ik heb het afgewezen, maar hij niet, zou me later blijken.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Karin Bloemen)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

20 gedachten over “Wat is wijs ?”

  1. Er is op zich niets mis met religie , het gevaar ligt hem erin hoe de mens het interpreteert. Ook de bijbel kun je op meerdere manieren beleven en uitleggen. Uit wat je tot nu toe verteld heeft het de saxofonist niet bepaald veel goeds gebracht ook als was de intentie misschien gioed bedoelt. Johmar.

    Geliked door 1 persoon

  2. En toen ” moest het wat worden ” met Prinses. En daarom stootte hij jou af. En wist diep in zijn hart wel dat hij niet loyaal was aan jou. En miste je . En deed daarom zo gefrustreerd tegen jou. En werd heel onzeker omdat hij de steun die hij van jou wel kreeg zo miste. Ik heb vaak gedacht ” waarom pikt ze zo veel van die gast ? Jij bent toch heel wat christelijker dan al die gelovigen bij elkaar. Jij snap het verschil tussen de persoon of zijn of haar gedrag afwijzen. Mocht je dan ook nog gaan snappen waarom Christenen zo vaak dat verschil niet zien, ik hoor het graag van je van je . Ik snap het nog steeds niet. En ik heb zelfs colleges godsdienst sociologie en religie studies en zo gevolgd. 😌. En ik heb zo.n vermoeden dat jij ook sociologie of zo iets gestudeert hebt ?

    Geliked door 2 people

      1. Het levert een top-verhaal op! En je beschrijft deze mensen goed, en respectvol (ook al zijn ze / vind ik ze / soms een beetje raar…..) mrs H te B (zie ook reactie van 17-2, 2.05 uur(je klok staat raar, bij mij was het 9.05 uur….).

        Geliked door 1 persoon

        1. Die klok komt door mijn instellingen.
          WP heb ik ingesteld op USA tijd, omdat in Nederland bijna niemand om 0 uur in de ochtend gaat lezen en 8 uur in de ochtend me vroeg genoeg lijkt.
          Ik schrijf meestal een paar afleveringen vooruit en laat ze automatisch plaatsen.

          Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.