Gebraden zalm

Zalm braden in de programmeerbare snelkookpan SILVERCREST SSM 1000 A1

Programma: SAUTEREN (aanbraden)

  • Gemarineerde zalmfilet met huid, ontschubt, ontgraat, 250 gram aan één stuk
  • scheutje olijfolie
  • glas water of bouillon of wijn

Giet zoveel olie in de pan, dat de bodem is bedekt.
Zet de pan aan.
Verhit de olie met Programma SAUTEREN

Toets SAUTEREN 1 maal voor 30 minuten aanbraden. Dat is te lang.
Tijdsduur  is NIET aanpasbaar met + en – toetsen, dat moet zelf geregeld.
Toets START.
Zelf uitzetten voor korter aanbraden.
Standaard druk GEEN
Het schermpje laat de vast ingestelde braadtijd van 30 minuten zien.

  • Als de braadtemperatuur bereikt is komt de melding HOT.
    Dat is handig. Nooit meer zwart geworden olie door te hoge temperatuur. Nooit meer slecht gebakken voedsel door te lage temperatuur.
  • De melding HOT is het moment om de zalm in het hete vet te leggen.
Leg de zalm met de huid naar beneden in de pan. Zet een externe kookwekker op 4 minuten. Beweeg het stuk vis door de pan, om vastbakken aan de bodem te voorkomen. Giet na 4 minuten een scheutje water of bouillon of wijn naast de vis in de hete pan:
Toets OFF, om de pan uit te zetten. Roer braadvet en vocht door. Pak het stuk vis voorzichtig op en leg met de rauwe kant naar beneden.
Laat nog 2 minuten garen in het hete vocht.
Neem de vis uit de pan. Giet eventueel meer vocht in de pan en voeg daar de resterende marinade aan toe. Breng het vocht kort aan de kook op programma RIJST en zet de pan dan uit. Giet een lepeltje van dit doorgekookte vocht over de zalm.
  • De vaste braadtijd van 30 minuten is te lang, zodat het nodig is een kookwekker te gebruiken en zelf op te letten dat de vis niet te gaar wordt.  Na de braadtijd uitzetten.
  • Resultaat: Goed, als je zelf op de kooktijd let.

TIP: Zelf gebruik ik bij het aanbraden niet meer het originele snelkookpan deksel. Het opspattend vet gaat in het ventiel zitten, waarna maakt grondige reiniging van het deksel noodzakelijk is, en dat is lastig.

Toevallig had ik een goed passend glazen deksel in huis, van een oude defecte rijstkoker. Dat werkt voor het braden veel prettiger dan het ondoorzichtige snelkookpan deksel, vangt alle spatten op en is makkelijker schoonmaken.

2 gedachten over “Gebraden zalm”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s