Vleessoep

Verse soep met vlees en groenten
uit de elektronische snelkookpan

2 grote uien
1 kilo botten met vlees
3 preistengels
5 takjes verse rozemarijn
1 kleine savooye kool
2 bouillonblokjes
1 eetlepel zoute sojasaus (black label)
100 ml witte wijn
laurierblad
peperkorrels
water

Open de snelkookpan,
Plaats de afdichtingsring in het deksel.
Plaats het condensopvangbakje.

De botten met vlees zijn restanten van de slager. Het meeste vlees is er al afgesneden, maar vooral het bot geeft de soep veel smaak. Bevroren vleesbotten kunnen zo uit de diepvries uitgepakt en afgespoeld, bevroren de pan in.
Rozemarijn knippen, wassen en bij de botten leggen.
Ui pellen, in stukken snijden, er bij leggen.
Het groen van de prei snijden en goed wassen.
Gewassen prei in reepjes snijden en op de botten leggen.
Savooye kool fijn snijden en wassen.
Bij de groenten boven in de pan doen.
Sojasaus, peperkorrels, laurierblad en bouillonblokken toevoegen.   Witte wijn erbij gieten.
Snelkookpan afvullen met water tot het streepje MAX en sluiten.
Draai het ventiel in druk positie,
Programmeer:
vlees/kip = 25 minuten druk

De totale kooktijd bestaat uit: 25 minuten verwarmen, 25 minuten druk onderhouden, 10 minuten afkoelen. Daarna gaat het programma automatisch over op warm houden, totdat de pan wordt uitgezet.

Open de pan pas als de druk ervan af is.
Schep de groenten uit de pan over in een soepterrine.
Bouillon laten afkoelen, dan de binnenpan in de koelkast zetten.
Schep de volgende dag het vet van de koude bouillon en bewaar dat in de koelkast.

Het witte deel van de prei in dunne ringen snijden en wassen.
Haal vleesbotten, laurierblad en rozemarijntakjes uit de soep.
Scheid het vlees van het bot, doe het vlees terug in de soep.
Pureer grote stukken groenten in de blenderbeker.
Groentenpuree, vlees en bouillon bij de apart gehouden groenten in de soepterrine doen.
De soep in de terrine verwarmen in de magnetron,
of de soep over soepkommen verdelen en die in de magnetron plaatsen.
Kort aan de kook brengen.

Tip:
Voor het scheiden van vlees en botten kan een vergiet op een pan gebruikt worden. Ook is de rijstkoker met stoomopzet handig. Leg het vlees op de stoomopzet, de bouillon lekt door de opzet in het rijstpannetje, de botten overdoen in een ander bakje, uitgeplozen vlees en groenten overdoen in het pannetje. Giet de rest van de soep door een zeef in het pannetje, zodat kleine stukjes bot verwijderd kunnen worden.

Tip:
Gebruik de rijstkoker  om de soep op te warmen en warm te houden. De snelkookpan is weer vrij voor andere gerechten. De met soep gevulde binnenpan van de rijstkoker kan in de koelkast bewaard. Zo heb je altijd een kop soep klaar staan, die je makkelijk even opwarmt.

Tip:
Voor gebonden soep het vlees uit de pan nemen, bouillon met groenten pureren in de blender. Alles doorroeren en verwarmen.

Tip:
Voor heldere soep het vlees, bouillon en groenten samenvoegen, doorroeren en verwarmen.

Tip:
Het vlees is prima warm of koud broodbeleg en kan ook verwerkt in ragout, vulling voor pasteitjes, kroketten en bitterballen.

Tip:
Het vet dat van de soep is afgeschept kan gebruikt worden als braadvet en als ingrediënt in pasteideeg.

Tip:
Overgebleven soep kan in de koelkast bewaard, of geweckt om het langere tijd te kunnen bewaren. Volg dan de aanwijzing SOEP WECKEN.

Tip:
Wordt alle soep direct opgegeten, dan alles in de snelkookpan nog
15 minuten doorkoken = Programma Soep.
Vlees van het bot scheiden, soepkoppen vullen.

Tip:
Voorbereiding van de soep kan op elk moment gedaan worden, als de pan wordt geprogrammeerd om later te gaan koken.
De pan blijft de soep dan warm houden tot je het uit zet.

Tip:
Met een externe mechanische schakelklok kan de pan automatisch op gewenst tijdstip helemaal uitgezet. Gaat de stroom daarna weer aan, dan doet de pan niets, totdat die opnieuw wordt ingesteld.

Tijd:
Op druk komen van een tot max gevulde pan duurt 25 minuten.
Programma vlees houdt de inhoud 25 minuten op druk.
Programma soep houdt de inhoud 15 minuten op druk.
Na afloop van een ingesteld programma blijft de pan de inhoud warm houden, tot het wordt uitgezet.

Kosten:
vleesbotten (bij sommige slagers gratis, ik betaal ongeveer €0,50)
uien (Boer 10 kg €4,50, Worstmakerij 5 kg €3, Lidl aanbieding 5 kg €0,99)
prei (Lidl €0,39 per stuk)
savooye kool (€1-)
knoflook
kruiden uit de tuin
bouillonblok
sojasaus
witte wijn
water
elektra

Inventaris:
schaar, mes, snijplank,
kom, vergiet,
elektronische 5 liter snelkookpan,
eventueel rijstkoker met stoomopzet.