Vleessoep

Verse soep met vlees en groenten
uit de elektronische snelkookpan

2 grote uien
1 kilo botten met vlees
3 preistengels
5 takjes verse rozemarijn
1 kleine savooye kool
2 bouillonblokjes
1 eetlepel zoute sojasaus (black label)
100 ml witte wijn
laurierblad
peperkorrels
water

Open de snelkookpan,
Plaats de afdichtingsring in het deksel.
Plaats het condensopvangbakje.

De botten met vlees zijn restanten van de slager. Het meeste vlees is er al afgesneden, maar vooral het bot geeft de soep veel smaak. Bevroren vleesbotten kunnen zo uit de diepvries uitgepakt en afgespoeld, bevroren de pan in.
Rozemarijn knippen, wassen en bij de botten leggen.
Ui pellen, in stukken snijden, er bij leggen.
Het groen van de prei snijden en goed wassen.
Gewassen prei in reepjes snijden en op de botten leggen.
Savooye kool fijn snijden en wassen.
Bij de groenten boven in de pan doen.
Sojasaus, peperkorrels, laurierblad en bouillonblokken toevoegen.   Witte wijn erbij gieten.
Snelkookpan afvullen met water tot het streepje MAX en sluiten.
Draai het ventiel in druk positie,
Programmeer:
vlees/kip = 25 minuten druk

De totale kooktijd bestaat uit: 25 minuten verwarmen, 25 minuten druk onderhouden, 10 minuten afkoelen. Daarna gaat het programma automatisch over op warm houden, totdat de pan wordt uitgezet.

Open de pan pas als de druk ervan af is.
Schep de groenten uit de pan over in een soepterrine.
Bouillon laten afkoelen, dan de binnenpan in de koelkast zetten.
Schep de volgende dag het vet van de koude bouillon en bewaar dat in de koelkast.

Het witte deel van de prei in dunne ringen snijden en wassen.
Haal vleesbotten, laurierblad en rozemarijntakjes uit de soep.
Scheid het vlees van het bot, doe het vlees terug in de soep.
Pureer grote stukken groenten in de blenderbeker.
Groentenpuree, vlees en bouillon bij de apart gehouden groenten in de soepterrine doen.
De soep in de terrine verwarmen in de magnetron,
of de soep over soepkommen verdelen en die in de magnetron plaatsen.
Kort aan de kook brengen.

Tip:
Voor het scheiden van vlees en botten kan een vergiet op een pan gebruikt worden. Ook is de rijstkoker met stoomopzet handig. Leg het vlees op de stoomopzet, de bouillon lekt door de opzet in het rijstpannetje, de botten overdoen in een ander bakje, uitgeplozen vlees en groenten overdoen in het pannetje. Giet de rest van de soep door een zeef in het pannetje, zodat kleine stukjes bot verwijderd kunnen worden.

Tip:
Gebruik de rijstkoker  om de soep op te warmen en warm te houden. De snelkookpan is weer vrij voor andere gerechten. De met soep gevulde binnenpan van de rijstkoker kan in de koelkast bewaard. Zo heb je altijd een kop soep klaar staan, die je makkelijk even opwarmt.

Tip:
Voor gebonden soep het vlees uit de pan nemen, bouillon met groenten pureren in de blender. Alles doorroeren en verwarmen.

Tip:
Voor heldere soep het vlees, bouillon en groenten samenvoegen, doorroeren en verwarmen.

Tip:
Het vlees is prima warm of koud broodbeleg en kan ook verwerkt in ragout, vulling voor pasteitjes, kroketten en bitterballen.

Tip:
Het vet dat van de soep is afgeschept kan gebruikt worden als braadvet en als ingrediënt in pasteideeg.

Tip:
Overgebleven soep kan in de koelkast bewaard, of geweckt om het langere tijd te kunnen bewaren. Volg dan de aanwijzing SOEP WECKEN.

Tip:
Wordt alle soep direct opgegeten, dan alles in de snelkookpan nog
15 minuten doorkoken = Programma Soep.
Vlees van het bot scheiden, soepkoppen vullen.

Tip:
Voorbereiding van de soep kan op elk moment gedaan worden, als de pan wordt geprogrammeerd om later te gaan koken.
De pan blijft de soep dan warm houden tot je het uit zet.

Tip:
Met een externe mechanische schakelklok kan de pan automatisch op gewenst tijdstip helemaal uitgezet. Gaat de stroom daarna weer aan, dan doet de pan niets, totdat die opnieuw wordt ingesteld.

Tijd:
Op druk komen van een tot max gevulde pan duurt 25 minuten.
Programma vlees houdt de inhoud 25 minuten op druk.
Programma soep houdt de inhoud 15 minuten op druk.
Na afloop van een ingesteld programma blijft de pan de inhoud warm houden, tot het wordt uitgezet.

Kosten:
vleesbotten (bij sommige slagers gratis, ik betaal ongeveer €0,50)
uien (Boer 10 kg €4,50, Worstmakerij 5 kg €3, Lidl aanbieding 5 kg €0,99)
prei (Lidl €0,39 per stuk)
savooye kool (€1-)
knoflook
kruiden uit de tuin
bouillonblok
sojasaus
witte wijn
water
elektra

Inventaris:
schaar, mes, snijplank,
kom, vergiet,
elektronische 5 liter snelkookpan,
eventueel rijstkoker met stoomopzet.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.