Getest: Soehnle en Silvercrest digitale weegschalen

Meerjarentest digitale weegschalen

Soehnle Exacta en Silvercrest personal care

Soehnle Exacta

Mijn Soehnle Exacta digitale weegschaal had veel functies. Wegen, temperatuur meten en BMI berekening op basis van leeftijd, geslacht, lengte en gewicht. Geheugen voor opslag van eerdere metingen, voor verschillende personen, datum en tijd aanduiding.

Die rekenfuncties heb ik nooit serieus gebruikt. Datum, tijd en thermometer wel. Dat was zichtbaar in de afneembare display, die bleef communiceren met de weeg eenheid. Dat leek handig om de kat te wegen, die wel op een analoge weegschaal wilde gaan zitten, maar daarbij altijd de display met zijn staart bedekte. Doordat het mechanisme duidelijk hoorbaar en voelbaar werkte stapte elke kat er snel weer af. Wegen was alleen mogelijk door met kat op de weegschaal te stappen en dan nog eens zonder kat te wegen.

De weegfunctie van de digitale weegschaal werd gestart door het weegvlak aan te raken en weer los te laten. Daarna opnieuw opstappen en er werd gewogen. Geen enkele kat heeft dat ooit begrepen. Ze bedienden die weegschaal niet volgens de gebruiksaanwijzing.

Het was wel handig om mijn eigen gewicht te meten. In die tijd kon ik een display bij mijn voeten niet lezen. De afneembare display hield ik dicht bij mijn ogen. Bij het ouder worden ben ik gek genoeg steeds beter gaan zien. Ik heb dat nu niet meer zo nodig.

Die losse display was ook handig voor de andere functies. Ik gebruikte het los als klokje met thermometer.

Na 15 jaar

De knoppen van de display reageerden steeds slechter. Datum en tijd worden gereset bij vervangen van de batterijen en met de slecht werkende knoppen niet meer te corrigeren. Communicatie tussen beide delen viel uit. De Soehnle Exacta weegschaal heb ik na 15 jaar weg moeten doen. Die losse display gebruik ik nu nog om de temperatuur aan te geven.

Silvercrest SPWS 180 D1

Ik kocht een nieuwe digitale weegschaal van Lidl met een ander handigheidje. Deze kan spreken. Die functie kan aan en uit, de taal kan gekozen. Verder zijn er geen functies. Alleen wegen met display weergave en spraak.

Sprekende personenweegschaal

SPWS 180 D1 – IAN: 290234

Lidl aanbieding 03-09-2017

€12,99 + verzendkosten

Eigenschappen
  • Sprekende personenweegschaal
  • Breed weegvlak van 6 mm dik veiligheidsglas
  • Duidelijke gesproken weergave van het weegresultaat
  • Handige knop voor de taalkeuze en volumeregelaar
  • 4 sensoren-techniek voor het nauwkeurig vaststellen van het gewicht
  • Step-on-functie: vaststellen van het gewicht direct bij het opstappen op de weegschaal – incl. automatische uitschakeling
  • Overbeladings- en batterijwisselindicator

Na ontvangst heb ik geprobeerd of hij kon wegen. Het gewicht leek me aannemelijk. Controleren kon ik het niet, omdat de oude weegschaal geen gewicht meer weergaf in de display. De spraakfunctie werkte ook. Prima, dacht ik.

Na 3 jaar gebruik:

Dagelijks gebruik ik hem niet, maar zo af en toe. Daardoor is een behoorlijk fout functioneren me niet eerder opgevallen:

Dosering

Voor de dosering van een wormenkuurtje moet de kat gewogen. Voordat ik bestelde ging ik met de kat op de weegschaal staan. Daarna zonder kat. Het gewichtsverschil was 7 kilo. Ik dacht dus dat ik voor een grote kat moest bestellen. De tabletten werden al snel geleverd. Vanmorgen stond de weegschaal op de vloer en de kat ging er uit eigen beweging op zitten. Ik hoorde die pratende weegschaal zeggen: “4 kilo 200 gram”. Hoe kan dat?

Ik woog mij zelf nog eens en even later opnieuw. De weegschaal blijkt op mijn gewicht een onnauwkeurigheid van ongeveer 2 kilo te hebben.

Tja, dan heb je natuurlijk niet veel aan dat apparaat. Leuk dat het praat, maar het ding kletst dus maar wat.

Moet ik de kat nu een hele of een halve pil geven?

Garantie

De Lidl sprekende weegschaal type Silvercrest SPWS 180 D1 – IAN 290234 is 3 jaar oud. Garantie is dus verlopen. Het verschil tussen 2 metingen is me eerder nooit opgevallen. Aan te raden is die weegschaal niet.

Lidl sprekende weegschaal

Silvercrest SPWS 180 D1

silvercrest sprekende-personenweegschaal 29724

Handleiding:

Silvercrest-SPWS-180D1

IAN-290234

service