Kippensoep

Verse kippensoep uit de elektronische snelkookpan

3 grote uien
3 grote wortels
1 verse kip
1 halve prei
200 gram selderijknol
eventueel knoflook
1 takje verse rozemarijn
vers blad van tijm, oregano, lavas, salie
of 1 eetlepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
3 bouillonblokjes
1 eetlepel zoute sojasaus (black label)
100 ml witte wijn
laurierblad
peperkorrels
water

Open de snelkookpan,
plaats de afdichtingsring in het deksel.
Plaats het condensopvangbakje.

Geplukte kip schoonmaken, wassen, in de pan doen.
Rozemarijn er bij leggen.
Ui en knoflook pellen, in stukken snijden, er bij leggen.
Kop en kont van de wortels snijden, raspen met een groffe raspschijf.
Een stuk van de verse knolselderij snijden en raspen.
Het groen van de prei snijden, wassen, in stukken snijden.
Verse kruiden knippen, wassen, met de groenten in de pan doen.
Gedroogde kruiden, peperkorrels, laurierblad en bouillonblok toevoegen.   Sojasaus en witte wijn erbij.
Snelkookpan afvullen met water tot het streepje MAX en sluiten.
Draai het ventiel in druk positie,
Programmeer:
vlees/kip = 25 minuten druk

De totale kooktijd bestaat uit: 25 minuten verwarmen, 25 minuten druk onderhouden, 10 minuten afkoelen. Daarna gaat het programma automatisch over op warm houden, totdat de pan wordt uitgezet.

Open de pan pas als de druk ervan af is.
Neem harde kruidentakjes weg.
Soep laten afkoelen, dan de binnenpan in de koelkast zetten.
Schep de volgende dag het vet van de koude soep en bewaar dat in de koelkast.

Het witte deel van de prei in dunne ringen snijden en wassen.
Haal kip, wortels en knolselderij uit de soep.
Scheid kipvlees van het bot, doe het vlees terug in de soep.
Gekookte wortel knolselderij klein snijden.
Groenten en vlees over soepkommen verdelen, bouillon toevoegen.
In de magnetron plaatsen en kort aan de kook brengen.

Tip:
Voor het scheiden van kipvlees en botten is de rijstkoker met stoomopzet handig. Leg de kip op de stoomopzet, de bouillon lekt door de opzet in het rijstpannetje, de botten overdoen in een ander bakje, uitgeplozen vlees en groenten overdoen in het pannetje. In de rest van de soep kunnen nog kleine botjes zitten, die er via de stoomopzet uit gezeefd worden.

Tip:
Gebruik de rijstkoker  om de soep op te warmen en warm te houden. De snelkookpan is weer vrij voor andere gerechten. De met soep gevulde binnenpan van de rijstkoker kan in de koelkast bewaard. Zo heb je altijd een kop soep klaar staan, die je makkelijk even opwarmt.

Tip:
Voor gebonden soep het kipvlees uit de pan nemen. De bouillon met groenten  pureren in de blender. Alles doorroeren en verwarmen.

Tip:
Het kipvlees is prima warm of koud broodbeleg en kan ook verwerkt in ragout, vulling voor pasteitjes, kroketten en bitterballen.

Tip:
Het vet dat van de soep is afgeschept kan gebruikt worden als braadvet en als ingrediënt in pasteideeg.

Tip:
Overgebleven soep kan in de koelkast bewaard, of geweckt om het langere tijd te kunnen bewaren. Volg dan de aanwijzing SOEP WECKEN.

Tip:
Wordt alle soep direct opgegeten, dan alles in de snelkookpan nog
15 minuten doorkoken = Programma Soep.
Vlees van het bot scheiden, soepkoppen vullen.

Tip:
Voorbereiding van de soep kan op elk moment gedaan worden, als de pan wordt geprogrammeerd om later te gaan koken.
De pan blijft de soep dan warm houden tot je het uit zet.

Tip:
Met een externe mechanische schakelklok kan de pan automatisch op gewenst tijdstip helemaal uitgezet. Gaat de stroom daarna weer aan, dan doet de pan niets, totdat die opnieuw wordt ingesteld.

Tijd:
Op druk komen van een tot max gevulde pan duurt 25 minuten.
Programma vlees houdt de inhoud 25 minuten op druk.
Programma soep houdt de inhoud 15 minuten op druk.
Na afloop van een ingesteld programma blijft de pan de inhoud warm houden, tot het wordt uitgezet.

Kosten:
kip (Worstmakerij 4 kippen voor €5-)
uien (Boer 10 kg €4,50, Worstmakerij 5 kg €3, Lidl aanbieding 5 kg €0,99)l
wortelen (€0,49 tot €0,79 per kilo)
prei (Lidl €0,39 per stuk)
selderijknol (tussen €0,70 en €1-)
knoflook
kruiden uit de tuin
bouillonblok
sojasaus
witte wijn
water
elektra

Inventaris:
schaar, mes, snijplank,
kom, vergiet,
elektronische 5 liter snelkookpan,
eventueel rijstkoker met stoomopzet.