Tagliatelle verse pasta van harde tarwe
een paar druppels olijfolie
2 eieren
witte bloem om te strooien
eventueel zout in het deeg mengen
of zout in het kookwater
water
Neem de bakvorm uit de broodmachine en weeg in de bakvorm af:
200 gram meel van harde tarwe
met een paar druppels olie en
2 eieren
eventueel wat zout
programmeer:
Teig of Deeg of Pasta (afhankelijk van de broodmachine)
Stop na 5 tot 10 minuten.
Het deeg is dan een bal zonder plakkerigheid. Te droog deeg kan met weinig water gemengd en doorgekneed, te nat deeg kan met weinig extra meel tot de goede consistentie gekneed worden.
Leg de deegbal in een koelkastdoos met bloem en laat rusten. (20 minuten)
Deegbal in vieren delen.
Elk stuk is genoeg voor een 1 persoonsmaaltijd.
Deegstukjes met de vingers pletten, tot het in de pastamolen past.
Pastawals op dikste maat instellen,
deegstuk platwalsen,
deegplak dubbelvouwen en opnieuw walsen.
Herhaal dit minstens 4 maal.
Deegflap laten rusten terwijl de andere flappen gevormd worden.
Pastawals op dunnere maat instellen,
deegflap platter walsen,
dubbelvouwen en opnieuw walsen.
Herhaal ook dit minstens 4 maal.
Deegflap laten rusten terwijl de andere flappen gevormd worden.
Pastawals nu op steeds dunnere maat instellen,
deegflappen steeds platter walsen, tot de gewenste maat is bereikt.
Met deze deeglappen kun je lasagna of ravioli maken.
Deeglappen ophangen over een stokje, houten kleerhanger, of zoiets en laten rusten, totdat ze verwerkt worden.
Voor spaghetti en tagliatelle moet het nog door de snijwals gehaald.
Strooi bloem op een marmeren deegplaat of ruime platte schaal.
Snij de deeglappen met de pasta snijwals
en leg de tagliatelle of spaghetti op de schaal,
strooi er nog wat bloem over,
laat het even rusten tot het gekookt wordt.
Koken duurt 3 tot 4 minuten, in ruim water.
Als het gaat drijven is het gaar.
Inventaris:
Deeg mengen en kneden gaat goed in de broodmachine, bijvoorbeeld LeCaf.
Keukenweegschaal
Koelkast en doosje om het deeg te laten rusten
Deegplank of marmeren deegkneedplaat
Mes of deegschraper
Pastawals (met of zonder motor)
Pasta snijwals voor tagliatelle
PastAmore pastakoker
of kooktoestel met pasta kookpan en pasta inzet
of gewone grote kookpan en pastalepel
Kosten:
meel van harde tarwe, €1,- per kilo.
kleine eieren €0,99 €1,39 €1,63 per 10, Boni.
zout (mijnzout €0,20 €0,40 per kilo, Boni)
(Zeezout kan ik niet meer betalen.)
water, waterbelasting
electra, energiebelasting, heffingen.
Tip:
Deeg voor andere pastavormen maak je op de zelfde manier.
Cool
LikeLike