Rauwe andijvie smaakt niet zo bitter als gekookt. Het is als sla te gebruiken, maar voor de herfst is een warme andijviestamppot lekker en makkelijk te maken.
Voor 3 maaltijden:
1000 gram kruimige aardappelen
200 gram water
500 gram andijvie
200 gram melk
20 gram boter
gemalen nootmuskaat en zeezout naar smaak
Aardappelen wassen of schillen,
lelijke plekken wegsnijden,
met 200 gram water koken in de snelkookpan
programma: Rijst = 12 minuten druk.
Ondertussen de andijvie wassen, uitlekken en klein snijden.
En maak er bijvoorbeeld braadworst, jus en spekjes bij.
Zet de Kenwood Chef keukenmachine klaar,
met mengkom en spatdeksel,
plaats de K-garde.
Strooi nootmuskaatpoeder en zeezout naar smaak in de kom.
Maak de melk heet.
Open de snelkookpan pas als die niet meer onder druk staat.
Schep de hete aardappelen over in de mengkom.
Meng de aardappels met de Kenwood Chef kort op snelheid 3.
Veeg het aardappelkruim van de komwand naar beneden,
voeg dan de hete melk toe,
Meng nogmaals op snelheid 3 tot een kruimige massa.
Dan het klontje boter erbij,
Je hebt nu een kom vol met aardappelpuree die vrij droog is.
Schep de gesneden andijvie met telkens een handje tegelijk in de kom,
meng alles goed door en voeg het volgende handje andijvie toe.
Is alles gemengd, schep het dan direct op de borden.
Geef er jus, spekjes en vlees of worst bij.
Inventaris:
snijplank, mes
vergiet
dunschiller
snelkookpan
schuimspaan
Kenwood Chef met kom en K-garde
silicone spatel
Hittebestendig melkkannetje
Magnetron
opscheplepel
deksel voor de Kenwood mengkom
Kenwood verkoopt geen passende deksels voor de mengkommen. Je kunt dat gratis krijgen, als je erom vraagt bij een snackbar of slager. De emmertjes waarin ze kruiden en sauzen geleverd krijgen, zijn van voedselveilig plastic. De kleine maat heeft een precies passend deksel voor de kenwood kom. Zo blijft de stamppot langer warm.