Kabeljauwfilet, uien, boter saus

Simpel en lekker

Kabeljauw is duur. Grote dikke filets zie ik niet vaak meer aangeboden. Die gaan naar restaurants. Pas als er de één of andere crisis gaande is, waardoor restaurants minder omzet hebben, kunnen gewone mensen een redelijk stuk kabeljauw kopen. Nu lagen ze weer in de supermarkt. Staartstukken. Niet het dikke stuk van de vis. Maar toch kun je ook van die mindere stukken een lekker gerecht maken. En het is nog makkelijk ook.

5 tenen knoflook
1 kilo uien
200 gram zoute roomboter
300 gram verse kabeljauwfilet
zout en dille of viskruiden uit de kruidenmolen
2 eetlepels water
1 glas witte wijn

Ik at er in de schil gekookte nieuwe aardappeltjes bij. Omdat aardappelen een veel langere gaartijd hebben gaan die als eerste in een pan.

Kruid de vis met zout en dille, of een viskruiden mengsel.

Pel de tenen knoflook. Snij het harde stukje weg. Snipper de teentjes.
Pel de uien en snij ze in dunne ringen.
Leg een flinke klont boter in de wok. Sluit het deksel.
Toets de temperatuur tot de kookplaat 80°C aangeeft.
Leg de knoflook en ui in de gesmolten boter.
Schep de uien en boter om, sluit het deksel.
De uien moeten niet bakken. Als de pan inhoud te droog wordt mag een klein beetje water toegevoegd, maar het moet niet gaan koken. Blijf verwarmen tot de uien zacht en glazig zijn.
Open het deksel. Roer de uien door. Voeg nog wat zout en kruiden bij.
Voeg een extra klont boter toe. Leg de visstukken in de pan.
Schik de uien rondom en over de vis. Voeg de wijn toe. Sluit het deksel.

Keer de visstukken na 2 minuten. Laat nog 2 minuten nagaren.
Leg een paar warme gekookte aardappelen bij het gare visgerecht.

Ui is een gezonde groente. Als extra groente is spinazie lekker, of asperges, of gekookte verse sperzieboontjes.

Inventaris:
Snijplank en mes, eventueel keukenmachine met fijne snijschijf
Wok of grote hapjespan met deksel en spatel
Inductiekookplaat (of andere temperatuur gecontroleerde onderwarmte)
Wijnglas

Met de mogelijkheid om de temperatuur op 80°C vast te zetten maakt de inductiekookplaat het makkelijk vis en uien precies goed te garen. Met een pan op het vuur lukt het ook, maar dan moet je steeds op de temperatuur letten en bijstellen.



Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s