Kippenbouillon

Bouillon, basis voor soep en ander lekkers

1 of meer overgebleven kipkarkassen
overgebleven jus of saus
3 grote uien
3 grote wortels
het groen van 2 prei stengels
200 gram selderijknol
5 tenen ontvelde knoflook
3 takjes verse rozemarijn
vers blad van tijm, oregano, lavas, salie
of 1 eetlepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
2 bouillonblokjes
1 eetlepel sojasaus
100 ml witte wijn
laurierblad
peperkorrels
water

Open de snelkookpan,
plaats de afdichtingsring in het deksel.
Plaats het condensopvangbakje.

Alle groenten pellen, snijden en wassen.
Verse kruiden knippen, wassen.
Goede stukjes vlees van de kip karkassen halen en apart houden.
Karkassen in de pan leggen.
Peperkorrels, droge kruiden, laurierblad erbij doen.
Het geperforeerde inzetbakje er bovenop, in de pan plaatsen.
Doe verse gewassen en gesneden groenten daarin.
Dan jus of saus, bouillonblok, sojasaus en wijn erbij.
Snelkookpan afvullen met water tot het streepje MAX.
Plaats de rubberring en sluit het deksel.
Draai het ventiel in druk positie.
Programmeer:
vlees/kip = 25 minuten druk

De totale kooktijd bestaat uit: 25 minuten verwarmen, 25 minuten druk onderhouden, 10 minuten afkoelen. Daarna gaat het programma automatisch over op warm houden, totdat de pan wordt uitgezet.

Open de pan pas als de druk er vanzelf vanaf is.
Bouillon laten afkoelen.
De binnenpan met bouillon kan in de koelkast bewaard.
De geperforeerde inzetpan scheidt nu de botten en harde kruiden van de eetbare soepgroenten.
Schep de volgende dag het vet van de koude bouillon en bewaar dat apart in de koelkast.

Voor soep en saus basis gebruik je de bouillon en het eetbare gekookte groen dat nu makkelijk uit de geperforeerde inzet te scheppen is.  De karkassen en harde kruidentakjes blijven onder in de pan. Daaraan voeg je volgende karkassen toe, om steeds meer bouillon te koken van de overblijfsels van eerdere maaltijden.

Tip:
Het vet dat van de soep is afgeschept kan gebruikt worden als braadvet en als ingrediënt in pasteideeg.

Tip:
Overgebleven soep kan in de koelkast bewaard, of geweckt om het langere tijd te kunnen bewaren. Volg dan de aanwijzing SOEP WECKEN.

Tip:
Heb je het goedkopere nachtstroomtarief? Dan kan de snelkookpan tijdens goedkope uren bouillon  trekken.

Tip:
Met een externe mechanische schakelklok kan de pan automatisch op gewenst tijdstip helemaal uitgezet. Gaat de stroom daarna weer aan, dan doet de pan niets, totdat die opnieuw wordt ingesteld.

Tijd:
Op druk komen van een tot max gevulde pan duurt 25 minuten.
Programma vlees houdt de inhoud 25 minuten op druk.
Programma soep houdt de inhoud 15 minuten op druk.
Na afloop van een ingesteld programma blijft de pan de inhoud warm houden, tot het wordt uitgezet.

Kosten:
kipkarkas (blijft over van een gebraden kip)
uien (Boer 10 kg €4,50, Worstmakerij 5 kg €3, Lidl aanbieding 5 kg €0,99)l
wortelen (€0,79 tot €0,99 per kilo)
prei (Lidl €0,39 per stuk)
selderijknol (tussen €0,70 en €1-)
knoflook
kruiden uit de tuin
bouillonblok
sojasaus
witte wijn
water
elektra

Inventaris:
schaar, mes, snijplank,
kom, vergiet,
geperforeerde inzet van een ouderwetse snelkookpan,
elektronische 5 liter snelkookpan.