Kippenbouillon

Bouillon, basis voor soep en ander lekkers

1 of meer overgebleven kipkarkassen
overgebleven jus of saus
3 grote uien
3 grote wortels
het groen van 2 prei stengels
200 gram selderijknol
5 tenen ontvelde knoflook
3 takjes verse rozemarijn
vers blad van tijm, oregano, lavas, salie
of 1 eetlepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
2 bouillonblokjes
1 eetlepel sojasaus
100 ml witte wijn
laurierblad
peperkorrels
water

Open de snelkookpan,
plaats de afdichtingsring in het deksel.
Plaats het condensopvangbakje.

Alle groenten pellen, snijden en wassen.
Verse kruiden knippen, wassen.
Goede stukjes vlees van de kip karkassen halen en apart houden.
Karkassen in de pan leggen.
Peperkorrels, droge kruiden, laurierblad erbij doen.
Het geperforeerde inzetbakje er bovenop, in de pan plaatsen.
Doe verse gewassen en gesneden groenten daarin.
Dan jus of saus, bouillonblok, sojasaus en wijn erbij.
Snelkookpan afvullen met water tot het streepje MAX.
Plaats de rubberring en sluit het deksel.
Draai het ventiel in druk positie.
Programmeer:
vlees/kip = 25 minuten druk

De totale kooktijd bestaat uit: 25 minuten verwarmen, 25 minuten druk onderhouden, 10 minuten afkoelen. Daarna gaat het programma automatisch over op warm houden, totdat de pan wordt uitgezet.

Open de pan pas als de druk er vanzelf vanaf is.
Bouillon laten afkoelen.
De binnenpan met bouillon kan in de koelkast bewaard.
De geperforeerde inzetpan scheidt nu de botten en harde kruiden van de eetbare soepgroenten.
Schep de volgende dag het vet van de koude bouillon en bewaar dat apart in de koelkast.

Voor soep en saus basis gebruik je de bouillon en het eetbare gekookte groen dat nu makkelijk uit de geperforeerde inzet te scheppen is.  De karkassen en harde kruidentakjes blijven onder in de pan. Daaraan voeg je volgende karkassen toe, om steeds meer bouillon te koken van de overblijfsels van eerdere maaltijden.

Tip:
Het vet dat van de soep is afgeschept kan gebruikt worden als braadvet en als ingrediënt in pasteideeg.

Tip:
Overgebleven soep kan in de koelkast bewaard, of geweckt om het langere tijd te kunnen bewaren. Volg dan de aanwijzing SOEP WECKEN.

Tip:
Heb je het goedkopere nachtstroomtarief? Dan kan de snelkookpan tijdens goedkope uren bouillon  trekken.

Tip:
Met een externe mechanische schakelklok kan de pan automatisch op gewenst tijdstip helemaal uitgezet. Gaat de stroom daarna weer aan, dan doet de pan niets, totdat die opnieuw wordt ingesteld.

Tijd:
Op druk komen van een tot max gevulde pan duurt 25 minuten.
Programma vlees houdt de inhoud 25 minuten op druk.
Programma soep houdt de inhoud 15 minuten op druk.
Na afloop van een ingesteld programma blijft de pan de inhoud warm houden, tot het wordt uitgezet.

Kosten:
kipkarkas (blijft over van een gebraden kip)
uien (Boer 10 kg €4,50, Worstmakerij 5 kg €3, Lidl aanbieding 5 kg €0,99)l
wortelen (€0,79 tot €0,99 per kilo)
prei (Lidl €0,39 per stuk)
selderijknol (tussen €0,70 en €1-)
knoflook
kruiden uit de tuin
bouillonblok
sojasaus
witte wijn
water
elektra

Inventaris:
schaar, mes, snijplank,
kom, vergiet,
geperforeerde inzet van een ouderwetse snelkookpan,
elektronische 5 liter snelkookpan.

Advertentie
Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: