Nieuw gereedschap

Poetsen en smeren

Om stof uit de naaimachines te poetsen heb ik nieuwe penseeltjes en een verfkwastje  gekocht. Van de oude kwastjes was niet veel meer over. Naaimachine olie heb ik altijd in huis voor deurscharnieren, sloten, ramen. Het puntje van het olieflesje moet met een speld doorgeprikt en daarna moet de speld, met een kraalkopje, er weer in, om het flesje weer af te sluiten. Mijn flesje is ooit te grof geopend. Er komt meteen een sloot olie uit en goed afsluiten is niet meer mogelijk. Nu gebruik ik een insulinespuitje om op precies de goede plekken een druppel olie krijgen. Meer dan een druppel moet niet in de gaatjes die daarvoor in naaimachines zijn gemaakt. Op kunststof delen mag helemaal geen olie of smeervet komen. De Pfaff mag alleen een druppel olie in het spoelhuis en verder niets, want het mechanisme bestaat grotendeels uit kunststof, dat door olie wordt aangetast. Vaseline moet NOOIT in een naaimachine. Bij de snelle bewegingen van de machine ontstaat wrijving en vaseline kan dan gaan branden. Andere smeermiddelen laten plakkerige restanten achter. Gebruik dus alleen naaimachine olie.

Schroeven

De schroevendraaiers van de Bernette lockmachine zijn nog perfect in orde. Het gereedschap van de Vendomatic naaimachines is versleten en vervormd. Schroeven gaan kapot van versleten gereedschap, dus kocht ik voor 5 euro bij Wibra een nieuw setje magnetische schroevendraaiers van chroom-vanadium staal. De kunststof handvaten zijn gedeeltelijk met rubber bekleed, en geven daardoor een goede grip. Ze zijn stevig, maar ook groot, grof en zwaar. De kleur is oranje-zwart zoals mijn nieuwe rolsnijder, waardoor ze voor mijn gevoel bij elkaar horen. Maar mooi vind ik het niet.

Het past niet allemaal in de naaimachine koffer en al helemaal niet in mijn nieuwe opbergdoosjes. Een klein setje bits in de passende maten is makkelijker op te bergen. Ik heb graag het gereedschap voor de naaimachines opgeborgen bij de machines. Anders komt het terecht bij het autogereedschap en is het onvindbaar als ik de naaimachine wil schoonmaken.

Meten

De gratis Gamma centimeters zijn verleden tijd, dus lijmspray om die meetlinten op de machine en de tafel te plakken koop ik er ook niet meer. Het zelfklevende meetlint dat ik bestelde kwam verfrommeld aan en is niet bruikbaar. Action heeft 6 rollen isolatietape voor 99 cent waar ik zelf een paar strepen op zet. Kleermakers meetlinten heb ik nog genoeg, jaren geleden in de Hema gekocht. Wat gaan die dingen lang mee. Maar ze zijn niet geschikt om ergens op vast te plakken.

Mijn tekentafels hebben goede linealen. Mijn koperen kleermakersschuifmaatje is geleend door iemand die het maar een rot ding vond, zonder zich te realiseren dat het helemaal niet was bedoeld als timmer gereedschap. Eerst werd het ongevraagd wat “soepeler” gemaakt, waardoor het de gekozen maat niet kon blijven aangeven. “Zo heb ik er niets meer aan”, zei ik en daarna was het zoek. Het metalen kleermakers schuifmaatje dat ik pas nog bestelde bleek van flinterdun aluminium met gevaarlijk scherpe randen en kwam met de post beschadigd en verbogen aan. Ik zoek verder naar iets beters. Action heeft bij de schoolspullen een goede linealenset en een Geodriehoek voor een paar dubbeltjes in het assortiment, maar het ligt steeds maar niet in de winkel.

Tekenen

Ik heb goede tekentafels. Patronen teken ik gewoon met tekenpennen, viltstiften, potloden, die ik in huis heb. Patroonpapier heb ik nog genoeg.  Kleermakerskrijt heb ik in 4 kleuren besteld. Ik weet dat ik erg lang met zo’n krijtje doe. Nieuwe uitwasbare markeerstiften heb ik in 2 kleuren besteld.

Knippen

Stof knippen met een schaar heb ik altijd lastig gevonden. De stof gaat bij het knippen verschuiven en ik krijg er pijn van in mijn handen. Een elektrisch schaartje werkt een stuk handiger. De eerste kocht ik op de markt in de Westerstraat in Amsterdam voor 2 gulden en die Minicut 140 beviel me zo goed dat ik er meer kocht. Ik wilde nooit meer zonder. Met oplaadbare batterijen en een batterijlader, was ik lange tijd verzekerd van de handigste schaar ooit. Reserve mesjes heb er ook nog bij gekocht, maar dat bleek overbodig. De mesjes bleven langer goed dan de plastic schaartjes zelf , waarvan het plastic na vele jaren gaat desintegreren. Er breken spontaan stukken af, dus er moet iets nieuws komen. Nergens is het zelfde model nog te koop, behalve tweedehandse exemplaren die net zo oud zijn als de mijne die van ouderdom uit elkaar vallen. Het beste dat ik nu kan vinden is groot voor mijn handen, veel duurder dan het eerdere model en ook weer van plastic. Maar een betere keuze is er niet. Bestelling is toch maar gedaan.

Snijden

De rolsnijder kan vaak een schaar vervangen en was niet duur. Die heb ik inmiddels in huis, met reserve messen. Grote snijmatten zijn wel duur. Ik heb placemats die ook bedoeld zijn als keukensnijmat. Voor kleine dingen zijn die goed te gebruiken.  Toevallig zag ik dat Action weer echte snijmatten in A3 formaat verkoopt voor maar €1,79. Zolang de link werkt liggen ze in de winkel, dus doe er je voordeel mee.

Grotere snijmatten worden niet veel aangeboden en ze zijn duur. Anders zou ik een A0 formaat bestellen en die op mijn tekentafel gebruiken. Als ik een aantal kleine matten tegen elkaar aan leg hou ik open plekjes aan de ronde hoeken. Die geven waarschijnlijk een probleem bij het uitsnijden van patroondelen. Ik moet verder zoeken naar een oplossing.

Klemmen

Een doosje spelden heb ik nog. Tegenwoordig worden in plaats van spelden vaak klemmetjes gebruikt voor het bij elkaar houden van delen stof en versteviging. Lijkt me handig, dus daarvan is ook maar wat besteld.

Plakken

Vlieseline en instrijkbaar zoomband gebruik ik al jaren. Ik kocht het op grote rollen op de markten in Amsterdam, maar daar kom ik nooit meer. Hier in het dorp zie ik het niet te koop. Nieuw is voor mij dubbelzijdig plakband voor textiel, bij Action te koop voor 32 cent per 10 meter rol. Textiellijm is er ook niet duur.

Opbergen

De Pfaff machine heeft een goede stofkap met veel opbergruimte voor kleine spullen, zodat er nog ruimte is voor de extra spoeltjes die ik heb besteld. De Vendomatic koffer en stofkap beschermen de machines goed. Maar het Vendomatic accessoire doosje met losse deksel is onhandig. Al vaak viel het over de grond waarbij er heel wat verloren ging. Tussen vloer en spouw van mijn slecht afgewerkte nieuwbouw woning zitten nog steeds naalden en een steekplaatje van de naaimachine vastgeklemd. Een kleine goed sluitende plastic hobbybox om klein spul in op te bergen kwam voor €1,99 bij Action vandaan. Alles behalve de schroevendraaiers, rolsnijder en snijmat past tot nu toe nog in twee kleine opbergdoosjes.

Bij de dure Bernette lockmachine werd zelfs helemaal geen koffer geleverd en geen opbergdoosje, alleen een transparante plastic zak om over de machine te trekken. Het plastic van de machine is door die gierigheid erg verkleurd. Een passende koffer heb ik nooit kunnen vinden. Ik moet zelf maar een soort hoes gaan naaien voor de lockmachine, want zonlicht tast alle plastic aan. (Update: zie Naaimachine, lockmachine, opbergen.) Action heeft een goed sluitbaar plastic doosje met opbergvakken in de aanbieding voor €0,79 waar alles voor de lockmachine in past. Ik ga voor elke naaimachine zo’n doosje vullen met de voor die machine specifieke dingen.

De grote “Hercules Flexi organizer” van ongeveer 5 euro was uitverkocht bij de Action, totdat ik er gisteren weer een paar tegenkwam. Aan 1 heb ik genoeg om alle schroevendraaiers en grotere hulpstukken goed op te bergen.

Naaien

Voor het naaien gebruik ik natuurlijk naalden, voeten en geleiders.

Over gereedschap met een heel andere toepassing lees je HIER.

3 gedachten over “Nieuw gereedschap”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s