Zwarte vrijdag

Ik ben een beetje somber vandaag.

Op vreedzame demonstraties voor democratische rechten, volgde bruut geweld en een bloedige burgeroorlog. Mensen wilden zich ontdoen van dictatoriale overheersing en kregen er een nieuwe dictatuur voor terug. Moordlustige psychopaten vermaakten zich op hun eigen wijze. Burgers gingen op de vlucht. De moordenaars breidden hun werkterrein uit naar de gebieden waar vluchtelingen veiligheid zochten. Isis claimde aanslagen in  Noordelijk Afrika en landen rond de Middellandse zee.

Verschillende landen hebben in het conflict partij gekozen. Syrië en Irak verloren gebied aan Isis en vroegen buitenlandse hulp. Engeland stuurde al drones en Nederland bombardeerde Isis gebied. Iran steunde de Syrische dictator. Isis haalde een Russisch vliegtuig met vakantiegangers neer. Rusland bombardeerde opstandelingen in Syrië en vloog daarbij zonder toestemming over Turks gebied. Turkije viel Koerden aan en schoot een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht. Amerika bombardeerde erop los. Ook waar ze volgens zeggen niet bedoeld hadden te bombarderen. Frankrijk bombardeerde Isis en heeft in eigen land de noodtoestand afgekondigd. België heeft het leger opgeroepen voor het bewaken van de openbare veiligheid. We zijn niet ver af van een nieuwe wereldoorlog. Diverse andere landen zijn in conflict met elkaar en met de eigen bevolking. Openlijk of achter de schermen worden partijen van geld en wapens voorzien.

In heel Europa proberen vluchtelingen veiligheid te zoeken. Europeanen die hen willen helpen, worden bedreigd onder luid geroep en vertoon van de Hitlergroet. In Nederland protesteert een groep vluchtelingen tegen de hun geboden noodopvang omdat er geen TV is en de boter niet smaakt.

Dat maakt me een beetje somber vandaag.

Misschien pakte ik daarom vanmorgen een troostend zachte legging van zwarte microvezel velours met zwart suède enkellaarsjes. Daaronder zijn de gaten en ladders in mijn zwarte panty niet zichtbaar. Zonder nadenken trok ik daarbij een zwart T-shirt aan, kamde mijn haar en ging de deur uit.

Black Friday betekent in Amerikaanse steden een rush op de winkels. Klanten die vechten om de spullen, vanwege de lage uitverkoop prijzen. Maar hier zijn de winkelstraten uitgestorven. Steeds meer kantoren en winkels zijn gesloten. Steeds meer mensen worden ontslagen.

Pas in de spiegeling van de zwartgeschilderde etalageruiten van lege winkels viel mij op hoe somber ik er zelf uitzag. Helemaal in het zwart en zonder ook maar een klein sieraad.  Uit oma’s naaidoos heb ik als kleuter nog een snoer met gitjes bij elkaar gezocht en zelf aangeregen. Dat heb ik vaak gedragen, tot het garen brak en de steentjes verloren zijn gegaan. Opoe had een veel mooier halssieraad van zwart obsidiaan gedragen, tot ook daarvan het garen brak. Het was in een breed halsbedekkend patroon geregen. Nog helemaal compleet, maar een paar steentjes waren los. Mijn moeder erfde het, maar reparatie was haar te moeilijk. Weggeven ook. Het bleef jaren in een lade liggen en ging uiteindelijk met de vuilniswagen mee, omdat mijn broertje niemand iets van de nalatenschap gunde en er zelf de waarde niet van zag.

Om mijzelf wat op te vrolijken liep ik een nieuwe kringloop winkel binnen, die al een paar maanden een open gevallen gat in de winkelstraat vult. Uit een wand vol gedragen glimmertjes koos ik een dunne zilverkleurige slangenschakel met hanger. Het leek nog schoon en nieuw. Mijn troostaankoop van 10 cent.

Weer thuis keek ik in de spiegel en zag dat ik heb gekozen voor een hangertje in grijs en zwart emaille. Nog meer zwart.

Ik ben echt somber vandaag.

 

Advertentie

Eén gedachte over “Zwarte vrijdag”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: