Eerlijk ?

“Weet jij waarom Prinses niet werkt?” vroeg de speler.
“Ze is met vakantie.”

“Zo lang?”
“Surinamers blijven vaak lang als ze familie bezoeken. De reis is erg duur.”
“Nee, ze was niet in Suriname. Ze was in Amsterdam waar ze woont, maar ze ging nooit werken.”
“Ze heeft familie in Amsterdam, waar ze vaak logeert. Ze woont hier in het dorp en werkt ook hier. Ze moet zich vaak ziek melden. Ze werkt als ze kan.

Hij informeerde naar haar gezondheid.
Ik vertelde over haar slechte rug en benen. Hij wilde weten hoe dat kwam.
“Overbelasting, versleten wervels.”
“Hoe komt dat?”
“Weet ik niet.”
“Wordt ze behandeld?”
“Alleen pijnbestrijding en hulp bij opstaan, als dat nodig is. Dan komt een ziekenbroeder haar helpen. Die rugproblemen zijn blijvend. Spataderen kunnen makkelijk verholpen worden, maar dat doen ze tegenwoordig niet meer. Alleen als je het zelf kan betalen. Zij heeft daar het geld niet voor.
“Hoe kan dat?”

Ze was verzekerd en betaalde premie, maar Nederlandse politici hadden besloten dat een spatader operatie luxe was, die mensen zelf moesten betalen. Steeds minder medische handelingen werden vergoed. Dat was politiek. Bezuiniging op gezondheidszorg. Mensen stemden op de verkeerde partijen.
“Ik ben niet zo politiek als jij.” vond de speler.
Veel mensen houden zich niet bezig met politiek, maar met de resultaten krijgen we allemaal te maken.

“Weet jij waar ze nu is?”
“Prinses is in Suriname wordt gezegd.”
“Waarom kwam ze eigenlijk naar dit dorp?”
“Ze woont hier.”
“Nee, ze woont in Amsterdam.”
“Ze heeft familie in Amsterdam, maar ze woont hier op een kamer.”
“Hoe weet je dat?”
“Ik heb haar wel eens thuis gebracht.”
Ze huurde een kamer in een gewoon rijtjeshuis, niet ver van waar Kokkie woonde. De huur was zo hoog, dat er bijna niks overbleef om te eten. Zij had de voedselbank echt nodig.

https://youtu.be/BHsIHlyOMpc?si=2E62r9rv55XwN5Hz

“Dan is ze niet eerlijk.”
“Wat bedoel je?”
“Daar heeft ze me niks van verteld.”
“Ik denk dat ze daar niet graag over praat.”
“Nou, met jou praat ik ook over alles.”
“Ja, maar wij kennen elkaar langer dan we Prinses kennen. Of kende jij haar al eerder?”
“Nee, maar jou vertelt ze meer dan mij.”
“Ja, meisjes onder elkaar.”
Misschien had ik hem niks moeten vertellen, maar ze had me niet gezegd dat het geheim was.

“Heeft ze iets over mij gezegd?”
“Niet iets speciaals dat ik me kan herinneren. Waarom?”
“Ik heb niks met haar gedaan hoor. We hebben geen seks gehad.”
“Dat heb ik eerlijk gezegd ook niet gedacht, hoewel Kokkie elke week kwam met verhalen over jou en alle dames die een andere kerk bezochten.”
“Waarom vertelt ze die rotzooi?”
“Ze was boos op iedereen die de kerk had verlaten.”
“Heeft Prinses zelf niks over mij gezegd?”
“Nee. Ken jij Prinses al langer?”
“Hoe bedoel je?”
“Ik zag haar voor het eerst bij Kokkie. Niet zo lang geleden. Maar jij kent veel van die mensen al langer.”
“Haar ken ik ook niet zo lang.”
“Dan is het niet vreemd dat ze jou niet al haar problemen ging vertellen. Dat moet je geen oneerlijkheid noemen.”
“Eigenlijk ken ik haar helemaal niet. Wat jij nu vertelt wist ik niet eens. Wat weet je nog meer?”

“Terwijl we na de doop die natte kleding uit moesten doen, hoorden we jullie in de ruimte ernaast. Ze reageerde paniekerig. Bang dat iemand binnen zou lopen terwijl we daar zonder kleren stonden.”
“Dat zouden we nooit doen hoor.”
“Weet ik, maar zij was er bang voor. Kokkie ging een handdoek tussen ons in spannen. Daar moest ik om lachen. We weten wel hoe een vrouw er uit ziet. Ze moest zorgen dat niemand door die deur zou lopen, want daar was Prinses bang voor. Zij heeft vervelende ervaringen gehad. Misbruik, mishandeling. Een paar slechte relaties.Ze lijkt bang voor mannen.

“Dan begrijp ik haar nu beter. Ik dacht, haar verhalen kloppen niet. Waar ze woonde was onduidelijk, ze was vaag over eerdere relaties en deed alsof ze veel geld had, maar ze was gierig. Waarom zeggen mensen niet gewoon dat ze niks hebben?”
“Dat vinden ze misschien moeilijk.”

“Jij komt veel te weten, in korte tijd.”
“Ik ben nieuwsgierig.”
“Dat is niet te merken.”
“Ik ben nieuwsgierig maar niet opdringerig. Als mensen willen praten dan luister ik.”
“Je bent geduldig.”
“Ja, dat ben ik.”

Hij had veel interesse in Prinses. Wilde nog meer weten.

“Heb je haar benen gezien?”
“Ze heeft me foto’s laten zien van die spataderen en gezegd dat het pijnlijk is. Ze draagt altijd kousen, dan zie je het niet.”

Zijn reactie had ik niet verwacht.

“Je weet veel, omdat je rustig en geduldig bent. Ik ben een domme lul.”
“Dat soort dingen moet je niet over jezelf zeggen. Dan ga je het nog geloven.”
“Maar het is zo.”
“Welnee, iedereen doet wel eens wat stoms.”
“Jij bent slim en trapt niet overal in. Je weet veel, maar niet hoe stom ik ben.”
Ik moest daarom lachen. Hij lachte mee. “En je lacht me nog uit ook.”
“Vertel maar eerlijk”, nodigde ik hem uit, “wat voor stoms heb je gedaan?”
“Nee, ik ga je niet alles vertellen. Ik kan niet. Ik schaam me.”

Hij vond me slim, maar ik was niet slim genoeg om te bedenken welke stommiteit hij had begaan.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Onerepublic)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

10 gedachten over “Eerlijk ?”

    1. Zij kreeg te horen dat de spataderen eerst erger moesten worden, voordat ze een medische goedkeuring kon krijgen. Bovendien was het eigen risico bedrag van 380 euro voor haar niet op te brengen.

      Like

  1. Zijn reactie geeft maar weer eens aan dat mensen te snel een mening hebben over iemand zonder het complete verhaal te kennen. Ik geef toe dat ik me daar in het verleden ook schuldig aan gemaakt heb. Tegenwoordig probeer ik niet te snel te oordelen over mensen en hun gedrag. Ik zie te vaak wat dat te weeg brengt. Zo heeft mijn dochter een vorm van giles de la tourette in de vorm van hikken. Er worden vaak grappen over gemaakt of mensen kijken haar indringend aan , zo van doe normaal. Zo werkte ze een tijdje in een brasserie in de spoelkeuken , maar als het nodig was hielp ze ook in de bediening, op een dag was een vaste klant die tegen de manager zei, kun je dat meisje niet beter achter de schermen laten werken, het is nogal storend. Gelukkig was de manager niet onder de indruk en zei tegen de klant, mensen die iets komen eten of drinken hebben we genoeg, personeel niet , als u zich er aan stoort gaat u maar ergens anders koffie drinken . Misschien moeten we eerst iets meer meededogen hebben met mensen zonder gelijk klaar te staan met een oordeel omdat mensen niet voldoen aan wat wij normaal vinden. Johmar

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik wil onder jullie aandacht brengen, dat niet iedereen met een hoge opleiding ook automatisch een hoog inkomen heeft en ook niet vanzelfsprekend neerkijkt op mensen die deze voorrechten niet hebben genoten.

    Wel stoort me de ondeskundigheid van politici die met hun in verhouding hoge inkomen niet de moeite nemen zich in te denken wat hun beslissingen betekenen voor mensen met een veel lager en onzeker inkomen.

    Like

  3. Iets met dubbele moraal 🥴 ? ? Je houd ons wel in spanning. Of is het allemaal zo voorspel baar van af een afstandje .We wachten nog op een update over de oldtimer. Ik vind je wel grappig. Op een zekere leeftijd moet je bewust dementeren vind ik. Je hersencellen aan zien te scherpen om nog wat bij de tijd te blijven.
    Jij doet of deed dat door met dit soort mafklappers om te gaan. Veel beter toch dan in een eigen klein kringetje rond te draaien en te dwalen. Daar raken ze van geblokkeerd die hersen cellen. Ingedutte mensen zijn er al zo veel

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik lees je verhalen graag – vind ze spannend en onvoorspelbaar. LEUK! Maar zoals in de reactie hierboven – Mafklappers? Ik vind dat een behoorlijk denigrerende term!
      O.k., ik ken dit soort omgevingen wat beter door mijn werk – het zijn mensen aan de rand van de samenleving, die zich maar net, of net niet, staande houden – soms ook door de randen van de wet op te zoeken. Daar kun je wat van vinden…. Maar ik heb toch ook wel bewondering voor hoe mensen dat doen, zich staande houden in een onmogelijke omgeving, met een laag inkomen, geen bestaanszekerheid, en minder toegang tot het recht en tot basale informatie dan ik als witte, hoogopgeleide vrouw met een redelijke vaste baan heb….

      Geliked door 1 persoon

      1. Toen ik eindelijk de schuivende leeftijdsdrempel had gehaald, die wordt vereist om elke maand een minimum inkomen te mogen ontvangen, kreeg ik de tijd om te beschrijven wat ik al jarenlang zie:
        Het leven van gewone mensen is veel spannender dan dat van de ‘sterren’ in de media. Niet altijd leuk, vaak erg stressvol, maar soms toch ook komisch. Daar mag je best om lachen.
        Hun leven raakt steeds meer het randje van overleving. Ik hoop dat lezers zich ook realiseren, dat veel problemen worden veroorzaakt door slechte wetgeving, bedacht door mensen die minstens het tienvoudige inkomen hebben van degene waarvoor ze hun regeltjes bedenken. Die mensen richten gigantische schade aan in het leven van mensen in een kwetsbare positie en danken hun riante inkomen en aanzien, aan ons stemgedrag.
        De verhalen dienen zich vanzelf dagelijks aan, zodat ik nog niet erg ben toegekomen aan beschrijving van een verder verleden. Ik blijk nauwelijks in staat het dagelijks gebeuren bij te houden, zodat ik altijd met mijn schrijfsels achterloop. Maar hoe en of het eindigt, is ook voor mij vaak een verrassing.

        Like

      2. En dat vind ik nu een denigrerende opmerking. Naar mij toe. Mensen kunnen nog zo zielig zijn, zo erg aan de randen van de samenleving staan. En daar zou ik zelf ook toe gerekent kunnen worden. Dat allemaal vind ik geen reden om te veronderstellen dat ze geen moraal zouden hebben of niet te mogen verwachten dat ze die wel hebben. Dat vind ik nu juist ze bestempelen als onmondige of zielig. En ja als er van die mensen zijn ,van uit wat voor laag van de bevolking dan ook, die om wat voor reden dan ook , er prat op gaan dat dat wel aan de kant kan ,zoals in een paar post geleden dat de muzikant zijn hele huis leeg geroofd werd op en feestje. Dan noem ik die terecht mafklappers.
        Ach laten we nog een blik linkse socio,s ,met van die enorme inkomens, open trekken om ze naar een hoger plan te tillen. Over bevoogdend gesproken .

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.