Gods wil

“Ik moet niet doen wat ik wil, maar wat god wil.” had ik één van deze mensen horen zeggen. Ik hoorde het ook uit de mond van de speler. Het kwam een keer in een preek voorbij. Mensen zouden tot kwaad geneigd zijn. Doen wat ze zelf wilden zou daarom altijd leiden tot zonde.

Gelovigen zouden hun eigen wil moeten verliezen om zich te kunnen afkeren van slechte dingen en het goede te kunnen doen.
Ik was het daar niet mee eens.
“Wij zijn allemaal zondaars. Ieder kan voor zichzelf vaststellen dat een vrije keuze leidt tot het kwaad. Daarom moeten we veranderen. Alleen Jezus kan ons naar het goede leiden. Is dat niet zo, Vlierbloesem?” vroeg de sjamaan mij. “Bent u niet geneigd tot het kwaad?”
Ik dacht even na.
“Eerlijk gezegd, nee. Als ik vrije keuze heb, dan kies ik het goede. En de meeste andere mensen ook. Er bestaan slechte mensen, maar dat is een minderheid. De meeste mensen willen het goede.” was mijn antwoord.
Sjamaan keek me aan, knikte en ging niet met me in discussie.
“De mens is slecht.” zei de altijd mopperende oudere vrouw.

Zouden die mensen van deze kerk zelf het goede kiezen? Ze dachten te weten wat god wil. Ze lazen de bijbel, konden stukken citeren en terugzoeken. Maar in de praktijk bleek niet dat zij er zelf naar leefden. Ze handelden niet als navolger van Jezus.

https://youtu.be/JmSNcvCEuHA?si=KrppPh401-XN2e_q

Ik dacht dat ik beter voor mijzelf kon beslissen dan het aan hun over te laten, maar de speler had veel verwacht van gehoorzamen aan de kerkelijke functionarissen. Hij probeerde dat, maar had ook twijfels en werd soms opstandig.
“Iets klopt hier niet.” zei hij, als hem duidelijk werd dat zeggen en doen van die mensen niet overeen kwamen.
Maar hij accepteerde dat idee van gehoorzaamheid wel.
“Er was mij gezegd dat god plannen met ons had.” verklaarde hij later waarom hij mij ineens niet meer had willen zien. Hij volgde hun instructies. Dat zou gods wil zijn.
Maar soms week hij er van af.

Bij voorbeeld op de avond vóór de doop.
Wij mochten elkaar niet zien, maar hij had me toch bij hem thuis uitgenodigd. Ik voelde me niet verplicht wie dan ook van die kerk te gehoorzamen en ging op zijn uitnodiging in. We hebben samen gegeten en gepraat. Hij had gewild dat ik bleef slapen, maar dat wilde ik die avond niet.
Hij twijfelde over de doop, zei dat de kerkmensen ons uit elkaar wilden halen, wat ik toen niet zo serieus nam. Zij konden toch niet bepalen met wie wij wilden omgaan. Daarom vond ik hun mening niet zo van belang voor ons. Ik was vooral nieuwsgierig naar deze cultuur, nam deel aan hun rituelen, maar was niet van plan mijn leven naar hun ideeën in te richten.

“Waarom mogen wij elkaar niet gewoon groeten en omhelzen, zoals ieder ander?” vroeg hij mij. Hij had het zich laten verbieden.
Op de dag van de doop mocht hij mij niet van huis ophalen.
Mij was gezegd, dat we beter geen contact konden hebben, zodat we geen ruzie zouden krijgen. Hem was gezegd dat god een plan had, waar zij hem naar toe zouden geleiden. Hij mocht geen contact met mij.

Die dag van de doop trof hij mij en een andere vrouw allebei aan in het huis van Kokkie. Dat was niet volgens afspraak. Mijn aanwezigheid was verwarrend voor hem. Ze zouden mij rechtstreeks van huis naar de doopgelegenheid brengen, zodat hij mij niet zou zien voordat we gedoopt werden. Wij spraken niet met elkaar. Hij groette met “Prinses”, zoals we in werkelijkheid geen van beiden heten. Zo groette hij vaker vrouwen waarvan hij zich de naam niet herinnerde. Als hij op het kinderfeestje van zijn kleinkinderen kwam, kende hij niet alle namen en noemde hij alle meisjes prinsesjes.

“Ik moest haar met mijn auto naar de doop brengen. Jij had makkelijk ook mee gekund, maar dat mocht niet. Jij woont vlakbij. Het zou logisch zijn geweest om eerst jou op te halen en dan Prinses bij Kokkie op te pikken. Maar dat wilden ze niet. Ik wist niet wat ze van plan waren en deed wat er werd gevraagd.”
Hij vertrok die dag met Prinses in de auto.
“Prinses zat achterin mijn auto en de hele tijd was ze aan de telefoon. Ze vergat dat ik haar taal versta. Ik hoorde hoe ze met mannen sprak. Dat was niet mooi.

Tijdens het eten na de doop kwamen bestuursleden naast mij aan een lange tafel zitten. De speler zat aan een andere tafel naast Prinses. Ze was vrolijk en uitbundig in de weer met haar telefoon. De saxofonist liep van de tafels weg en sprak met andere bestuursleden. Wij spraken elkaar maar heel even bij het buffet waar ieder eten op een bordje schepte. Over het eten sprak hij niet.

Hij was bang dat de duivel zich nu met ons ging bemoeien. Waarschuwde mij daarvoor en vertelde dat hij niet in zijn eigen bed had durven slapen.
“Daar heb ik ook met mijn vrouw geslapen toch?”
Soms was hij bang dat haar geest kwam spoken. Zijn overleden vrouw had aan Winti gedaan. Slapend in de logeerkamer had hij seksueel getinte dromen over alle vrouwen die hij in zijn leven gekend had. Hij maakte zich daar zorgen over, maar volgens mij zijn seksuele dromen normaal voor een volwassen man en hoefde hij zich er niet druk om te maken. Eerder spraken wij daar ook heel open over, maar bij die gelegenheid vond ik het opvallend dat hij mij heel expliciete details vertelde.

Dat gesprek kon niet lang duren.
“In dat drinken zit misschien veel suiker. Weet jij dat?” vroeg ik en draaide me om naar de veganist, die stilletjes achter ons was gaan staan. Ik noemde zijn naam, zodat de speler zich van de meeluisteraar bewust werd en ook van onderwerp veranderde. Tijdens de rit naar huis vroeg de veganist mij waarover de speler met me had gesproken.
“Hij waarschuwde me voor de duivel.” heb ik hem gezegd.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © PRESSPLAY)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

9 gedachten over “Gods wil”

  1. Ik volg mijn eigen weg , maar veroordeel niemand die een weg volgt die niet de mijne is. Vind het wel boeiend om er over te lezen en haal er uit waar ik wat aan heb en neem de rest voor kennisgeving aan. Wie zijn wij om te roepen dat onze weg al dan niet door god ingegeven de juiste is? Zolang ik anderen geen kwaad berokken ben ik vrij om te zijn wie en wat ik wil.Johmar

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat jammer dat hier ook weer wordt gespeculeerd over het geloof. Ga je verdiepen a.u.b. voordat je een ander zijn mening aanneemt of je zomaar ergens over uitspreekt. God is geen speelbal van de mens. Niet alle geloof is van God. God is LIEFDE.

    Geliked door 1 persoon

  3. Voor zomaar te oordelen, is het heel erg belangrijk om je te verdiepen in de Bijbel. Afgeven op God of de Bijbel is zo goedkoop. Jammer dat ook hier alleen maar weer wordt gespeculeerd. Ga je verdiepen voordat je je erover uitspreekt.

    Geliked door 1 persoon

  4. Zijn sommige mensen dan geneigd zich achter hun god te verschuilen en van verkeerde dingen bij alle anderen de schuld neer te leggen? Dat ze verleid zijn tot . . . .

    Geliked door 1 persoon

  5. Wat is de speler makkelijk te beinvloeden. Ik heb, ongelovig opgevoed, nooit begrepen waarom mensen tot het kwade geneigd zouden zijn.
    Nog iets, alsmaar die dromen verklaren kan ook een smoesje zijn.
    Jaren geleden zei iemand , met dezelfde achtergrond als de speler, tegen mij dat hij had gedroomd dat zijn vader,pas overleden, hem zei dat hij zijn huis goed moest schoonvegen. Onze relatie verbreken dus.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.