Rijstkoker

Bij het opladen van de telefoontjes zag ik dat er een gemist bericht was. Terug bellen stelde ik uit. Het zal een uur of 1 in de middag zijn geweest, dat iemand belde op mijn vaste lijn en ik opnam. De saxofonist vroeg hoe het met me ging en ik zei dat het goed ging.

“Weet jij waarom Kokkie die rijstpan niet terug geeft?”
Het was me opgevallen dat ze zijn rijstkoker en zijn bestek in huis had. Vreemd vond ik dat, want dat zijn dagelijks gebruikte dingen.
Hij had haar zijn pan uitgeleend, vertelde hij, maar ze gaf het niet terug.

Het kerkzaaltje was al maandenlang gesloten. Het werd verbouwd. Hij had mijn e-mail gezien, waarin ik had gemeld dat het gebouwtje dicht was. Daarna had ik niets van hem gehoord. Met Kokkie had ik nog wel contact, vooral omdat ze met van alles hulp nodig had en er weinig anderen waren die haar konden en wilden helpen.

Ik belde haar en vroeg naar die pan. Ze vertelde dat zijn rijstkoker in het kerkgebouw was blijven staan, waar ze niet in kon vanwege de langdurige verbouwing. Ze dacht dat de werklui die pan hadden meegenomen of weg gegooid. Ze kon hem die pan niet teruggeven. Ze zat er over in en had geen geld een nieuwe te kopen.

Ik bracht de boodschap over. Hij vroeg of ze er zo slecht voor stond, financieel.
“Ja. Ik heb hun financiën bekeken. Zij verdient weinig en haar man niks. Ik heb ze geholpen eten van de voedselbank op te halen, want zij werkt en hij kan geen zware tassen tillen. Ik heb haar nu voorgesteld een rijstpan te zoeken in de kringloop, daar heb ik die dingen vaker gezien.”
“O ja, dat kan ik ook doen. Een tweedehandse kopen. Misschien kunnen we samen gaan kijken. Ik wil daar wel weer eens samen zoeken, een beetje rondlopen en kijken. Dat vond ik leuk.”

Hij vroeg hoe het ging met die man die mij als huwelijkskandidaat was aangeboden.
“Die is naar Suriname.”
“Met vakantie?”
“Nee, daar woont hij. Hij was hier met vakantie. Zijn vrouw is dood en hij is op zoek naar een nieuwe. Nou, succes er mee.”
“En jij?”

“Ik doe gewoon mijn dingen, tegenwoordig ga ik soms naar een kerk. Het gebouwtje hier is gesloten. Je kunt daar niet meer naar toe. Daarom gaan Kokkie en haar man kerken bezoeken in andere dorpen en steden. Daarbij willen ze mij graag mee.”

“Heb jij wat met die man?”
“Nee, geen interesse.”
“En hoe sta je tegenover mij?”
“Jij bent niet beschikbaar.”
“Hoe dat zo?”
“Jij wil trouwen met een vrouw van de kerk. Ik ga niet trouwen, zoals je aldoor al hebt geweten. Of ik naar een kerk ga wil ik niet van jou laten afhangen. Dat staat los van jou.
En jij was een lieve man, maar je bent gemeen geworden. Die rare woede aanvallen van jou. Ik wil dat niet.”

“Maar dat ligt toch achter ons?”
“Is dat zo? Heb jij jezelf leren beheersen? Want dat is een probleem waar je wat aan zal moeten doen.”
Hij zei spijt te hebben van de onenigheid tussen ons.
“Ik zat fout, ik weet het. Het spijt me. Maar ik wist niet hoe ik je dat moest zeggen. Ik heb gebeden. Ik wist niet wat ik kon doen. Ik heb het aan god gelaten.”

https://youtu.be/2-7aQ5IhbRA?si=Xaqq-B6LFlfQu0jR

Hij had mijn e-mail gezien, waarin ik had gemeld dat het gebouwtje dicht was.
“Ik kom niet meer, want ik kan niet. Ik heb geen werk en verdien nu geld met spelen. Ik wordt gek van alle telefoontjes. Kokkie, Sjamaan, de gitaarvrouw en haar man sturen steeds berichten, ‘wanneer kom je weer’. Maar ik kan niet. Soms zou ik willen dat ik niet gedoopt was.”

“Waarom? Ik dacht dat je het graag wilde.”
“Ja. Maar het geeft ook, hoe noem je dat? Ik vind het juiste woord niet..”
“Verplichtingen?”
“Ja, ik moet naar de kerk komen en tienden betalen. Dat doe ik niet meer.”

Hij had 3x betaald maar deed dat niet meer omdat hij geen werk meer had.
“Dat is dan helemaal volgens de regels. 10% van nul is niks. Als je geen inkomen hebt, betaal je geen tienden. Daar moet jij je niet schuldig over voelen, dat is volgens de regels.
Naar de kerk komen hoeft ook niet. Die kerk is gesloten.

Dat gebouwtje is dicht. Het wordt verbouwd en geschilderd. Dat duurt langer dan verwacht. Je kunt er dus al een hele tijd niet naar toe. Daarom gaan de anderen ook niet. Het kan nu al een tijd niet, dus je bent al geëxcuseerd. De anderen gaan naar andere kerken en niet allemaal naar de zelfde. Je kunt zeggen dat je ergens naar de kerk gaat in de plaats waar je bent.”

“Ik weet niet meer wat ik ze moet zeggen. Ik heb al zo veel verzonnen.”
“We gaan nu allemaal ergens anders heen en een deel gaat nu gewoon niet. Zolang het gebouwtje dicht is komt niemand daar.”

“Wat doe jij nu?
“Ik ben nu aan het bellen met iemand.”
“Ga je naar een kerk bedoel ik.”
“Ik ga soms mee met Kokkie. We hebben familie van haar bezocht en ook kerken in andere plaatsen. Lilly bedenkt waar ze heen wil en regelt vervoer. Dan vraagt ze mij mee.”
“Hoe gaan jullie dan?”
“Verschillend. Sjamaan en Veganist hebben ons gereden, we zijn met de taxi gegaan en met de bus en de trein. Zij en haar man gebruiken speciaal vervoer voor minder valide mensen en ik kan gratis mee als begeleider.”
“O, dat is mooi. Ik werd gek van al die ritten. Ze wilde steeds maar dat ik voor haar reed en ik heb daar de tijd niet voor.”

“Dat kun je dan toch gewoon zeggen? Ik kan niet, ik heb geen tijd. Ze vraagt mij ook steeds te komen en dingen voor haar te doen. Soms zeg ik nee, ik moet ook nog wat in mijn eigen huis doen. Ze vindt dat vervelend, maar ik zeg gewoon nee.”
“Dus dat doet ze ook bij jou? Steeds maar bellen en vragen dingen te doen. En dan wil ze je ook nog vasthouden. Ze laat je niet gaan.”
“Ja, ik denk dat ze zich een beetje alleen voelt. Ze heeft niet veel aan die man.”

“Werkt die man? Heeft hij inkomen?”
“Ik denk het niet. Alleen zij heeft werk. Ze heeft geen opleiding en spreekt nauwelijks Nederlands. Dus ze kan niet veel verdienen en ook niet makkelijk ander werk vinden.”
“Waarom ze die oude man koos? Wat heeft ze er aan? Het is alleen maar een last. Ik denk, eigenlijk ben ik beter zo. Ongetrouwd.”

“Dat heb ik je wel eens gezegd. Je kunt beter zelfstandig blijven en niet afhankelijk van elkaar. We kunnen alles doen wat we zelf willen, zonder last van alle wetgeving die gekoppeld is aan een huwelijk. Als de relatie goed is, dan is die ook goed zonder registratie bij de overheid. Als de relatie niet werkt, dan stop je er mee zonder dat je meteen dakloos bent. Of je nou huurt of in een koophuis woont, je bent je zelfstandige woonruimte kwijt als je trouwt en staat op straat als je gaat scheiden.”

“Ik wilde trouwen maar dat lukt me niet. Eén vrouw voor het hele leven. Dat is wat ik wil. Maar ik denk wel eens dat wij het toch goed hadden samen. Ik vond het fijn als je er was. Je geeft rust. Gewoon in elkaars gezelschap zijn. We hebben goed met elkaar geleefd.” vertelde hij op een rustige toon, maar ineens hoorde ik hem roepen: “Oooooh! Wat is dat? Mijn hele broek wordt nat.”
Ik moest lachen. Hij ging zachtjes pratend verder: “Ik heb nu al zo lang geen seks gehad. Ik mis het. Kunnen we niet af en toe een beetje seks hebben samen?”
“Misschien wel, maar als je dan ineens weer heel religieus gaat doen en zegt dat het van god niet mag, dan werkt het niet.”
“Nee, dat ga ik niet doen.”

“Je wilde niet meer aangeraakt en dan werkt het voor mij niet.”
“Ik was zo bang iets verkeerd te doen.”

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Dan Vasc)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

3 gedachten over “Rijstkoker”

  1. je verhaal doet mij een beetje denken aan de relatie die ik met een man had, we leerden elkaar kennen via interneten ruim een half jaar was het allemaal heel gezellig. Hij woont wel een eind van mij vandaan, maar soms ging ik naar hem in Rotterdam en hij kwam wat vaker naar mij in Zwolle omdat hij het zo lekker rustig vond bij mij.Na een half jaar zou ik een weekend naar hem toe komen, maar toen ik in de bus naar het treinstation zat belde hij ineens, ik mocht niet komen , hij zag het niet meer zitten met mij, stomverbaasd ben ik uit de bus gestapt en heb weer de bus naar huis genomen. Er volgde geen verdere uitleg en ik hoorde driekwart jaar niets meer van hem tot ineens de telefoon ging , hallo zei hij, je zult wel boos zijn? Nou nee, wel behoorlijk teleurgesteld omdat je zomaar ineens zonder uitleg geen contact meer wilde en me wel eerst vrij liet nemen van mijn werk, gepakt en gezakt op weg liet gaan en pas op het laatste moment dat met een kort telefoontje laat weten. Of we af konden spreken dan zou hij het uitleggen, hij wilde in Rotterdam afspreken, maar ik zei nee, als je zo nodig wilt praten kom je maar hierheen. We hebben gepraat en gingen weer afspreken omdat ik zijn uitleg wel snapte, wel zei hij regelmatig af in verband met zijn werk, maar deed ik nooit moeilijk over. Na ruim een jaar ging het weer mis , notabene op mijn verjaardag, hij was bij mij en op zich was het gezellig , tot hij ineens moeilijk ging doen omdat mijn dochter die die dag haar 1e therapiesessie had niet zou komen. Zij had dat met mij overlegd en ik doe daar niet moeilijk over , het is maar een verjaardag. Maar hij bleef er maar over doorgaan. Op een gegeven moment gingen we boodschappen doen en hij bleef maar driftig doen en toen we thuis kwamen barstte hij los, ik moest anders met mijn dochter omgaan, ik gaf te veel toe en gaf ook te veel geld aan haar en ze was een waardeloze dochter en hij ging maar door. En toen was ik er klaar mee, hoe ik met mijn ook al is ze volwassen , kind omga is mijn keuze , het is mijn eigen verdiende geld en zolang ik niet met iemand samenwoon en hij ook niet bijdraagt aan mijn onkosten , sterker nog zelf geld van mij leent wat ik niet terugkrijg heb je er niets mee te maken hoe ik mijn geld uitgeef. Dus zei ik daar is de deur, pak je spullen en ga. Toen barstte de bom helemaal, wat ik wel niet dacht , scheldend en boos stampend ging hij zijn spullen pakken en toen hij wegging zei hij , je kunt nu nog terug , want als ik nu de deur uitloop zie je me nooit meer. Dat is dan maar zo zei ik, te boos om nog iets anders te zeggen zonder zelf te ontploffen. In de bus en trein terug naar Rotterdam bleef hij maar smsen met verwensingen en de vraag of ik echt zeker wist dat ik er klaar mee was. Heb zelf maar een paar keer kort gereageerd en op zijneen na laatste opmerking dat ik zijn laatste spullen op moest sturen heb ik alleen gezegd , prima als jij dan mijn geld teruggeeft, kreeg ik alleen nog een sneer. Ik heb zijn spullen netjes opgestuurd, van mijn geld heb ik een derde teruggegeven en van de rest heb ik nooit meer wat gezien. Aan de ene kant vind ik het verdrietig want ik gaf en geef oprecht nog om hem,maar ook al zou hij weer contact zoeken, ik ga daar niets meer mee doen. Mensen die zo in het leven staan hebben te veel problemen met zichzelf om empatisch met anderen om te kunnen gaan en irrationeel gedrag wil ik niet meer in mijn leven. Johmar

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.