Getest: Halogeen oven

  • Om weer te kunnen grillen schafte ik voor 5 euro een tweedehands halogeen oven aan. Deze heeft het merk American Originals, maar onder andere namen wordt het zelfde apparaat verkocht.

Dit apparaat kent geen ingeprogrammeerde recepten,zoals de combimagnetron. Het kan geen gewichten omrekenen en heeft geen weet van de beste temperatuur en bereidingstijd voor elke vleessoort.  Dat moet je zelf weten en instellen. Met 1300 Watt bereikt het maximaal 220 . Een draaispit is er niet bij, dus je moet zelf het proces onderbreken om een kip of stuk vlees te draaien. Je legt alles in de grote glazen schaal op een rekje of bakplaat, stelt tijd en temperatuur in en start. Een thermostaat houdt de temperatuur constant,  zodat je niet steeds een vlammetje hoger en lager hoeft af te regelen, zoals met mijn bejaarde gasfornuis, de Etna 9555.

Verschillende rekjes en schalen horen er bij. Een hoog en laag rooster voor het grillen en bakken. Een schaal voor het opvangen van vet en vleessappen die bij het grillen vrijkomen. Een geperforeerde schaal voor ovenfriet en pizza. Een rekje waarin je boterhammen rechtop kunt zetten om toast te maken. Een hulpstukje om hete rekjes uit het apparaat te tillen en een rekje voor wegzetten van de hete deksel met ventilator en halogeenlamp. Niet alles wat ik in de magnetron gebruikte past ook hier in. Het apparaat is groot. Het neemt ongeveer de ruimte in van een magnetron, maar is niet te zwaar om te verplaatsen. Met een metalen ring kan de oveninhoud vergroot.

Het uitnemen van groot vlees en volle schalen is lastig. Met twee ovenwanten en twee grote vleesvorken kan een hete kip of rollade veilig uit de hete oven getild.  De inhoud van hete schalen kan het best met een grote lepel uitgeschept worden en pas na afkoelen kunnen schalen er veilig maar met een beetje moeite uitgepakt.

Welk merk je ook kiest, de bijgeleverde informatie is spaarzaam. Als halogeengrill werkt het goed. Kip en rollade komen er goed gebraden, sappig en smakelijk uit, als je door hebt welke tijd en temperatuur je het best kunt instellen. Door een ovenschaal onder het grillrekje te zetten, vang je vet en vleessappen op. Een beetje water in die schaal voorkomt aangebrande troep  en de sappen vormen met het water een prima jus. Een lepeltje mosterd door het water roeren, een teentje knoflook en een takje rozemarijn erin leggen, dat maakt tijdens het vlees grillen een mooie saus. Boterhammen roosteren lukt ook.

De combi-magnetron maakte lekkere gebakken aardappeltjes als ik die in een schaal onder het draaispit deed tijdens het grillen. Dit apparaat maakt er opgewarmde gekookte aardappelen van. Volgens de reclame kun je met de halogeen oven frituren, stomen, en brood bakken. Vergeet dat maar. Vul de schaal niet met frituur olie, daar is het apparaat niet voor ontworpen en het levert zo alleen maar brandgevaar. Dit is een goede grill-oven als je bereid bent even te leren ermee om te gaan. Voor stomen, koken en bakken van aardappelen, rijst en groenten vond ik betere oplossingen.

Schoonmaken van de ronde halogeen oven is makkelijker dan van een oven model met deurtje, omdat het in delen in de afwasmachine kan.  Alleen het bovendeel met de halogeenlamp moet dan nog met een sponsje en  afwasmiddel schoongemaakt.

Nieuw kost dit model halogeen oven tussen de 25 en honderd euro. De bijgeleverde spulletjes zijn per leverancier verschillend. Tweedehands wordt de oven goedkoop en zelfs gratis aangeboden.

  • Een soortgelijke ronde heteluchtoven is de Gourmet Maxx Vital met draaispit.

Ook dit apparaat wordt ten onrechte verkocht als friteuse. Volgieten met olie is niet de bedoeling en levert zelfs brandgevaar. Het is een losstaande grilloven met draaispit, verwarmd door een hete lamp met ventilator.

Met 1200 Watt verbruik voor verwarming en draaispitmotor bereikt dit apparaat maximaal 205. Met een wipschakelaartje gaat het draaispit aan en uit. Voor temperatuur en tijd heeft dit model draaiknoppen. Er zijn ook digitale versies met tiptoetsen.

Volgens de gebruiksaanwijzing grill je een kip van 1,5 kilo aan het spit in een uur gaar en goudbruin, maar voor zo’n dikke kip is geen ruimte. Bij het ronddraaien raakt de kip vastgeklemd tegen de verwarmingslamp met ventilator. Ik reeg een kleinere kip van 1,1 kilo aan het spit en fixeerde poten en vleugels met saté prikkers. Zo paste het nog maar net. In 40 minuten was het kippetje goudbruin, maar bij de poten en vleugels nog niet helemaal gaar. De prikkers moesten verwijderd, poten en vleugels een beetje los gesneden, met hete jus overgoten en nog 6 minuten met stilstaand draaispit op 200 graden nagaren. Het kippetje was uiteindelijk goudbruin, gaar, sappig en lekker.

Jammer dat het draaispit zo geplaatst is, dat voor een kip eigenlijk onvoldoende ruimte is. Een dunne, goed rond gevormde, rollade zal beter lukken. Jammer is ook, dat het draaispit geen punt heeft om makkelijk door vlees heen te steken voor het aanrijgen. Behalve het draaispit hoort er nog een korfje bij, waarin je klein voedsel kunt grillen. Ik deed er een gepaneerde kipschnitzel in en zag dat het ronddraaiende korfje alle paneer van de schnitzel schraapte. De oplossing was: De schnitzel 10 minuten  in het stilstaande korfje op 200 graden roosteren, dan met een druk op de knop, de draaispitmotor het vlees 1x laten omdraaien en stilzetten. In het stilstaande korfje de andere kant 10 minuten op 200 graden roosteren. Zo lukt het wel. Open het hete korfje met ovenwanten aan.

Verder is de werking gelijk aan de ronde halogeenovens  die onder vele merknamen voor weinig geld verkocht worden. Het is een grote schaal en verwarmingslamp met ventilator en bedieningsknoppen in het deksel. Maar bij dit model zit het deksel vast aan een houder waarin de andere onderdelen geplaatst worden. Schoonmaken is daardoor lastiger dan bij de eerder beschreven ronde halogeen ovens. De transparante kap is van kunststof en kan afgeschroefd. Net als onderbak, draaispit en korfje kan dat in de afwasmachine. De voet en houder met verwarmingseenheid moeten met een sponsje afgenomen.

De Gourmet Maxx Vital kost nieuw rond de 100 euro. Ik kocht het tweedehands voor 15 euro. Lidl verkoopt een digitale versie van dit apparaat onder de naam Silvercrest halogeenoven. Nu in de aanbieding voor 60 euro. Met 6 automatische programma’s voor kip, patat, pizza, vis, steak en groente lijkt die al wat meer op een robot. Met 1000 Watt 220-240 V, 50/60Hz is het temperatuurbereik 50 tot 230 ℃.

  • De Trebs Comfort Cook 99212 is een halogeen oven van alweer wat jaren geleden, die door de toevoeging van een roerarm lijkt op een Actifry met halogeen verwarming. De meest veelzijdige halogeen oven met roerarm is de Exclusive Halogeen Heteluchtoven van Kalorik die een paar jaar geleden werd verkocht door Aldi en ook als TKG OT1003CF Cook & Fry te koop was. In infrarood uitvoering werd deze als SECURA TURBOFRY OVEN 997MC verkocht. Deze modellen met roerarm heb ik niet getest.
Advertentie
Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: