Basisrecept dikke wafels met broodmachine LeCaf en wafelgrill Tefal Reverso.
Ingrediënten voor 6 a 7 wafels:
250 gram bloem
0,15 liter melk
2 eieren
100 gram roomboter + een klein klontje
5 gram verse gist
mespunt zout
1 eetlepel rietsuiker
poedersuiker
Bereidingswijze:
Neem de bakvorm uit de broodmachine, plaats de kneedhaak en vul de bakvorm achtereenvolgens met: melk, gist, suiker, bloem, zout, roomboter, eieren.
Zet de bakvorm in de broodmachine en programmeer:
Teig,
START
Kneden en rijzen duurt een paar uur. Om in de ochtend wafels te bakken laat je de broodmachine ’s nachts het gistbeslag maken. Is het deeg tot bijna aan de rand gerezen, dan kunnen de wafels gebakken:
Plaats de wafelplaten in het Tefal Reverso grill apparaat.
Leg een klein klontje boter op de onderste plaat en zet het aan op stand 1.
De boter smelt nu.
Smeer met een kwastje het wafelijzer in met de boter om te voorkomen dat de wafels vast plakken.
Gebruik een grote keukenlepel om deeg op de wafelvormen te scheppen.
Bak de wafels aan beide kanten goudbruin.
Tip: Leg de nog warme gebakken wafels even in een bakje met poedersuiker. Teveel suiker in het deeg gaat bij het bakken aanbranden. Daarom worden de wafels na het bakkengezoet door ze in poedersuiker te leggen.
Tip: Eten met roomijs, of jam, of dessertsaus, of fruit.
Tip: Gebruik een broodmachine met een hoge deegbak en een wafelgrill voor dikke wafels.
Inventaris:
broodmachine LeCaf
grillapparaat Tefal Reverso met wafelplaten
maatbeker
weegschaal
botermes
silicone bakkwast
2 pollepels
1 hittebestendige kunststof vork
schaal om de wafels op te leggen
kosten:
Witte tarwebloem (Boni, Aldi, €0,39 p kilo)
melk (Was €0,52 p liter, nu 75 cent per liter)
eieren (Aldi €1,29 p 10st)
roomboter (was €1,09 p 250 gram nu €1,99)
verse gist (C1000 €0,37 p 42 gram Jumbo €0,19)
zout (Boni €0,20 p kilo)
rietsuiker (Boni €0,82 p 750 gram)
poedersuiker (gewone suiker malen)
elektra