Getest: Actifry

Test en recepten
  • De Tefal Actifry roert en verwarmt, zoals de Saucier Minuteur, maar heeft een hapjespan in plaats van de sauspan. Er zijn verschillende uitvoeringen. Ik koos de Actifry Family.

Deze bakt zonder oliestank en spatten in een hapjespan onder een transparant deksel.  De automatische roerarm en heteluchtverwarming zorgt voor gelijkmatig verwarmd en omgeroerd voedsel. Er hoort een receptenboekje bij en een maatlepeltje dat je niet nodig hebt.

De Actifry is een uitstekende vervanger van de frituurpan. Oliebollen bak je er niet mee, maar friet en aardappeltjes worden perfect en zonder oliestank gebakken. Voorgebakken patat uit de supermarkt is van zichzelf al vet genoeg om hierin zonder toegevoegde olie of frituurvet te bakken. Verse zelfgesneden patatten bak je met minder dan 1 eetlepel olie. In 10 gram roomboter bak je met de actifry een kilo rauwe aardappelschijfjes tot perfecte gebakken aardappeltjes. Je hoeft de aardappel niet vóór te koken. Alles in het apparaat, tijd instellen, na een half uur is het klaar. Gebakken ui met champignons, gebakken kippenlever of stukjes gourmet vlees, het gaat allemaal makkelijk en goed in de Actifry. https://vlierbloesem.wordpress.com/actifry-recepten/

Voor antipasta en roerbakgroenten vond ik het minder geschikt. Ik kocht het apparaat tweedehands zonder boekjes voor 15 euro. Nieuw is het €279,- maar dan wel compleet en schoon. Er is een gratis recepten app, maar die wil in mijn computer niet draaien en mijn TV kan er ook niks mee.

De Actifry is groot, maar niet te zwaar om te verplaatsen. Tussen de verwarmingseenheid en de bakruimte is een wasbaar metalen rooster geplaatst. Zoiets als ook wel in een afzuigkap wordt toegepast. Alle onderdelen  kunnen in de afwasmachine. De rest kan schoongeveegd met een sponsje met afwas sop en met keukenpapier. Schoonmaken is makkelijk. Gebruik is makkelijk. Het apparaat wordt aangesloten met een afneembaar standaard apparatensnoer. Dat is handig.

Het transparante kunststof deksel is kwetsbaar. Er zit een klein handvat aan, dat heel makkelijk losbreekt. De roerschoep is van robuust kunststof, maar het mechanisme om de schoep vast te zetten kan niet veel hebben. Als 1 grote hardbevroren diepvriesfriet klem komt te zitten, is het kapot. Dan moet je een nieuwe roerschoep bestellen. Met verse friet en aardappelstukjes is er geen probleem.

De Actifry family is prima voor 1 of 2 personen. Wie meer capaciteit nodig heeft, kan kiezen voor de al wat oudere Trebs Comfort Cook 99212 met 9 liter inhoud en halogeenverwarming. Deze heb ik niet getest.

Na 1 week gebruik wil ik niet meer zonder. Het apparaat is zoveel handiger dan de frituurpan. De friet is zoveel lekkerder. Er is zoveel minder vet nodig.

Na 1 maand gebruik bak ik in de Actifry niet meer met olie. Ik gebruik een heel klein klontje roomboter en dat is voldoende. Aardappeltjes en stukjes vlees of kip bak ik nu tegelijkertijd. Dan is het vet van een kippenvelletje of een beetje vet van het vlees voldoende om ook de aardappeltjes in te bakken. Mijn kookstijl is door de Actifry veranderd.

Na 5 maanden gebruikte ik weer eens diepvriespatat. Tijdens het bakken raakte 1 grote hardbevroren diepvriesfriet klem tussen de schoep en de rand van de pan. De schoep ging kapot. Ik heb een nieuwe schoep gekocht.  Eerder gebruikte ik versgesneden aardappels, waarmee je dit probleem niet hebt. Nu koop ik nooit meer diepvries friet.

Na 1 jaar gebruik verder geen problemen, geen mankementen. De Actifry gebruik ik vaker dan een pan op het vuur of de inductie kookplaat.

2 gedachten over “Getest: Actifry”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s