Getest: Kenwood Chef keukenmachine en hulpstukken

Een Kenwood Chef keukenmachine heb ik al vele jaren in gebruik. De machine is zo goed, dat ik nooit meer zonder zou willen en iedereen de aanschaf kan aanraden. Maar dan heb ik het wel over de oude modellen, gemaakt in de vorige eeuw, die nu alleen nog  tweedehands te koop zijn.

De eerste Kenwood Chef keukenmachine kwam kort na de 2e wereldoorlog op de markt en werd opgevolgd door nieuwe modellen, met telkens kleine wijzigingen in het ontwerp, van de keukenmachine die een leven lang zou meegaan. Een robuuste gietaluminium body, gepatenteerd mechanisme voor beweging van de garden, 4 aansluitpunten voor hulpstukken, aangedreven door een sterke motor.

Hulpstukken voor nieuwe modellen konden met een verloopstuk gebruikt op de oude machines, maar nieuwe machines konden niet overweg met de oude hulpstukken. Een grote versie van de Chef kreeg de naam Major. Veel Chef hulpstukken kunnen ook voor de Major gebruikt, soms is een aangepaste versie nodig voor de grotere kom van de Major.

Machines en hulpstukken kostten veel geld, maar gingen langer dan een mensenleven mee. Het werden erfstukken. In tweedehands machines, onderdelen en hulpstukken ontstond een levendige handel. De dure machines konden in Nederland niet makkelijk nieuw in de winkel gekocht worden, want lang niet elke winkel wilde de dure Kenwood in voorraad nemen. De hoge prijs en de lange levensduur hielden de omzet klein.

De Kenwood merknaam en patenten werden overgenomen door Bestron, wat tot dan toe een handelsmaatschappij met goedkope machines van mindere kwaliteit was. Er kwamen nieuwe en goedkopere Kenwood keukenmachines op de markt, die er moderner uitzagen. Nog steeds verkoopt Bestron een keukenmachine onder eigen merknaam met Kenwood kenmerken. Kenwood hoort nu bij de De L’onghi Group. Er is nu een serie mooie nieuwe en innovatieve modellen, waarvan de ontwerpen misschien al lang op de plank lagen van de Engelse fabriek, maar nu in China worden geproduceerd.

De nieuwste Kenwood machines zijn hoog geprijsd maar hebben maximaal 3 jaar garantie. Bij veel gebruikers zijn ze daarna ook kapot. Gebleven zijn de gietaluminium body, gepatenteerde beweging van de garden, 4 aansluitpunten voor hulpstukken, aangedreven door een krachtige motor. Maar een zwakke overbrenging en de verwarming laat het bij veel gebruikers op den duur afweten.

Hulpstukken voor de nieuwe modellen kunnen met een verloopstuk gebruikt op een deel van de oudere machines, maar nieuwe machines kunnen niet werken met alle oude hulpstukken. Van de Kenwood Cooking Chef zijn inmiddels al een aantal modellen gepasseerd. Misschien is de nieuwste uitvoering verbeterd. De mogelijkheden van de Cooking Chef vind ik erg aantrekkelijk. Ik heb immers zelf ooit, op een vraag naar wensen voor nieuwe Kenwood modellen, beschreven dat ik het bodemplaatje onder de kom vervangen wilde door een inductiekookplaatje. Het idee is met vertraging opgepikt, maar de klachten van gebruikers doen me twijfelen en de hoge prijs is nu een belemmering voor aanschaf.


Ik werk nog steeds met de oude Kenwood Chef A901 van 1976 en de nog oudere Kenwood Chef A701A. Het waren indertijd prijzige machines van zo rond de 700 gulden. Nu koop je ze tweedehands voor een paar tientjes. Kenwood geeft zelf geen downloads meer voor deze modellen, maar van de Kenwood Chef Excel (Kenwood km 210 chef excel) is nog een gratis handleiding te halen. De machine is bijna gelijk, maar de motor is stiller en de kom heeft een iets andere vorm.

De nieuwprijs van mijn hulpstukken lag hoog. Zou ik een nieuwe Kenwood Chef aanschaffen, dan zou ik alle hulpstukken moeten vernieuwen, want de oude passen niet op nieuwe machines. Het is duur is om alles te vernieuwen, vaak zelfs onmogelijk. Niet van alle oude hulpstukken wordt een nieuwe versie gemaakt. Kenwood zorgt er regelmatig voor dat oude hulpstukken en nieuwe machines niet samen gaan. De meeste uitbreidingen zijn niet toepasbaar op alle Kenwood machines. Daarom gebruik ik nog steeds beide oude machines.

Kenwood Chef hulpstukken en recepten

Aardappelschiller
791A Veel gebruikt, handig en tijdbesparend. Wil ik niet missen.

Kom, garde, spatdeksel
18749 en 19659 Onmisbaar en standaard bij de machine geleverd.

Blender
788 en 988 Veel gebruikt, heel handig en tijdbesparend. Onmisbaar.

Gehaktmolen
720 en 920 Niet intensief, maar wel regelmatig gebruikt. Werkt goed, is krachtig. Wil ik niet missen.

Rasp en snij molen
720, 729 en 928, 929 Kenwood Rasp en snij molens. 3 verschillende modellen.

Passerzeef
792 Veel gebruikt. Handig, tijdbesparend, onmisbaar.

Erwtendopper en bonensnijder
760 Weinig gebruikt. Leuk voor erwtjes uit eigen tuin. Curiositeit.

Koffiemolen
779 en 979 Handig als je zelf graan of  boekweit of koffie wil malen.

Roompomp
727 en 927 Een heel bijzonder hulpstuk.

Multimolen  (multimill)
Klein pureer en hakmolentje op de blender aandrijving

Blikopener 778

Sapcentrifuge 723

Citruspers 795

Vergelijking oude en nieuwe Kenwood keukenmachine.
Ook de Kenwood Chef Titanium is inmiddels alweer een oud model.
De allernieuwste Kenwood Cookingchef is mooi, maar bij veel gebruikers al na 3 jaar kapot.
De nieuwe modellen hebben geen goede oververhittings beveiliging en geen reset button. Soms is een doorgebrande Kenwood cooking chef repareerbaar.

Wie handig is en aan onderdelen kan komen, kan oude en nieuwe Kenwood keukenmachines repareren: https://www.youtube.com/results?search_query=kenwood+cooking+chef+repair

Advertentie

5 gedachten over “Getest: Kenwood Chef keukenmachine en hulpstukken”

 1. Heij, wat leuk om te lezen en de filmpjes zijn ook mooi om te zien.
  Ik heb een zelfde oranje geel model gekocht via mp.
  Ik heb een vraag hierover, boven op zit namelijk een grote schroef voor een olie reservoir, daar is tijdens transport olie uit gelekt en ik vroeg mij af wat voor olie ik kan gebruiken voor deze machine?

  Groetjes
  Jarno

  Geliked door 1 persoon

  1. Die olie hoort er niet uit te kunnen. Als het een gereviseerd exemplaar is, dan heeft iemand misschien delen los gehad die normaal altijd dicht blijven. Mogelijk te veel olie gebruikt. Dan kun je het overschot gewoon wegvegen met keukenpapier.

   Als er olie uit blijft komen, dan is dat deel lek. Dat is niet goed. Ik weet niet of dat is te verhelpen.
   De olie moet veel wrijvingswarmte kunnen hebben. Motorolie is niet geschikt. Naaimachine olie verdraagt de hitte door snelle beweging, maar die is erg dun. Misschien kun je contact zoeken met Kenwood U.K., maar de service was nooit erg goed en na de vele overnames zou ik niet meer weten waar je terecht kunt.
   Anders kun je proberen een – eventueel niet meer werkend – exemplaar te vinden waarvan dat onderdeel nog goed is. Dan kun je het overzetten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: