Weckpot

Ooit verhuisde ik naar een woning waarin nog van alles was achtergelaten. In de woonkamer een tuinameublement, in de keuken een wandkoffiemolen en petroleumstel.  Van de meeste marmeren terrastegels was alleen nog de afdruk zichtbaar, maar het tuinpad was nog in takt. Het voerde langs een oude perenboom naar een stenen schuur waarin ik een complete weck uitrusting vond. Weckglas, klemmen en ringen, ketels en een daarbij passende gasbrander. Een buurman bood mij direct een gasfles aan met drukventiel dat toevallig nog in zijn eigen schuurtje stond en naar zijn zeggen alleen geschikt was voor dat kooktoestel in mijn schuur. Zijn vraagprijs was hoog, dus ging ik er niet op in. Ik kocht liever een eigentijds gasfornuis, waar evengoed een weckketel op paste.

De potten heb ik schoon gewassen en nog vaak gebruikt om fruit te wecken. Tot het rubber verging en alle klemmen waren doorgeroest. Geen winkel verkocht nog weck klemmen en passende rubberringen. Het glas ging als voorraadpot de keuken in.

Ik  heb dat wecken jarenlang geen aandacht meer gegeven, tot mijn vrieskist kapot ging. Het giftige gas spoot uit een lek op mijn voedselvoorraad. De hele inhoud ging verloren, waarmee meteen het wecken als superieure bewaarmethode was aangetoond.

Zonder goede klemmen en ringen kon ik mijn oude potten niet gebruiken om te wecken. Potten met conserven uit de supermarkt, zijn industriële weckpotten die hergebruikt kunnen worden. De deksels zijn helaas bedoeld voor eenmalig gebruik. Een kleine beschadiging en het potje sluit niet luchtdicht. De inhoud gaat dan verloren. Vervangende schroefdeksels zijn te koop, maar niet vaak te hergebruiken. Voor mij is ook het openen van schroefdeksels lastig. Liever gebruik ik weckpotten met glazen deksel.

Oude weckpotten worden heel veel tweedehands aangeboden zonder klemmen en rubbers. Via internet ontdekte ik dat het merk Weck nu ook rechtstreeks aan gebruikers levert. Het oude type weckpot wordt niet meer gemaakt. Passende rubberringen leveren ze nog steeds. Nieuwe klemmen zijn nu roestvrij maar passen niet op oude potten. Na lang zoeken vond ik die tweedehands. Niet het handigste ontwerp en ook niet roestvrij, maar ze maken oude potten weer bruikbaar.

Nu heb ik oude en nieuwe weckpotten compleet met klemmen, rubberringen, deksels en gevuld met zelf geweckte appels, rabarber en kiwi, stoofpeertjes en appelmoes, flessen met bessensap, potten met jam. Mijn eigen conserven zijn echt veel lekkerder dan die uit de winkel.

Het nieuwe weckglas is handig in gebruik. Er is keuze uit verschillende modellen potten en flessen met de zelfde glazen deksels, ringen en klemmen. De vorm van de deksels maakt stapelen goed mogelijk. Het is wel dunner en kwetsbaarder dan het oude weckglas.

Tweedehands weckpotten zijn robuust en kosten zo tussen de 10 en 50 cent. Het glas kan makkelijk 100 jaar meegaan. Je ziet ze ook wel eens als antiek aangeboden voor extreme prijzen. Maar een heel oude weckpot ziet er niet veel anders uit dan de vele potten die nog in kelders en schuren staan, en morgen misschien naar de glasbak gaan.

*

Advertentie

5 gedachten over “Weckpot”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: