Weckpot

Ooit verhuisde ik naar een woning waarin nog van alles was achtergelaten. In de woonkamer een tuinameublement, in de keuken een wandkoffiemolen en petroleumstel.  Van de meeste marmeren terrastegels was alleen nog de afdruk zichtbaar, maar het tuinpad was nog in takt. Het voerde langs een oude perenboom naar een stenen schuur waarin ik een complete weck uitrusting vond. Weckglas, klemmen en ringen, ketels en een daarbij passende gasbrander. Een buurman bood mij direct een gasfles aan met drukventiel dat toevallig nog in zijn eigen schuurtje stond en naar zijn zeggen alleen geschikt was voor dat kooktoestel in mijn schuur. Zijn vraagprijs was hoog, dus ging ik er niet op in. Ik kocht liever een eigentijds gasfornuis, waar evengoed een weckketel op paste.

De potten heb ik schoon gewassen en nog vaak gebruikt om fruit te wecken. Tot het rubber verging en alle klemmen waren doorgeroest. Geen winkel verkocht nog weck klemmen en passende rubberringen. Het glas ging als voorraadpot de keuken in.

Ik  heb dat wecken jarenlang geen aandacht meer gegeven, tot mijn vrieskist kapot ging. Het giftige gas spoot uit een lek op mijn voedselvoorraad. De hele inhoud ging verloren, waarmee meteen het wecken als superieure bewaarmethode was aangetoond.

Zonder goede klemmen en ringen kon ik mijn oude potten niet gebruiken om te wecken. Potten met conserven uit de supermarkt, zijn industriële weckpotten die hergebruikt kunnen worden. De deksels zijn helaas bedoeld voor eenmalig gebruik. Een kleine beschadiging en het potje sluit niet luchtdicht. De inhoud gaat dan verloren. Vervangende schroefdeksels zijn te koop, maar niet vaak te hergebruiken. Voor mij is ook het openen van schroefdeksels lastig. Liever gebruik ik weckpotten met glazen deksel.

Oude weckpotten worden heel veel tweedehands aangeboden zonder klemmen en rubbers. Via internet ontdekte ik dat het merk Weck nu ook rechtstreeks aan gebruikers levert. Het oude type weckpot wordt niet meer gemaakt. Passende rubberringen leveren ze nog steeds. Nieuwe klemmen zijn nu roestvrij maar passen niet op oude potten. Na lang zoeken vond ik die tweedehands. Niet het handigste ontwerp en ook niet roestvrij, maar ze maken oude potten weer bruikbaar.

Nu heb ik oude en nieuwe weckpotten compleet met klemmen, rubberringen, deksels en gevuld met zelf geweckte appels, rabarber en kiwi, stoofpeertjes en appelmoes, flessen met bessensap, potten met jam. Mijn eigen conserven zijn echt veel lekkerder dan die uit de winkel.

Het nieuwe weckglas is handig in gebruik. Er is keuze uit verschillende modellen potten en flessen met de zelfde glazen deksels, ringen en klemmen. De vorm van de deksels maakt stapelen goed mogelijk. Het is wel dunner en kwetsbaarder dan het oude weckglas.

Tweedehands weckpotten zijn robuust en kosten zo tussen de 10 en 50 cent. Het glas kan makkelijk 100 jaar meegaan. Je ziet ze ook wel eens als antiek aangeboden voor extreme prijzen. Maar een heel oude weckpot ziet er niet veel anders uit dan de vele potten die nog in kelders en schuren staan, en morgen misschien naar de glasbak gaan.

*

5 gedachten over “Weckpot”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s