Broodjes

Hij had vervoer, want hij mocht voorlopig een auto van mij gebruiken. We besloten de old-timer op zijn naam te zetten, waardoor hij minder vragen te beantwoorden zou hebben bij een verkeerscontrole en voor mij was het beter om geen 2 auto’s op mijn naam te hebben.

Wegenbelasting had ik in het begin van het jaar vooruit moeten betalen. Hij kreeg van de belastingdienst een brief, dat ik de belasting al had betaald en niet terug kreeg. Volgens de old-timer regeling was mijn betaling voldoende en was de auto voortaan belastingvrij. Verzekerd was ik ook volgens een old-timer regeling, voor 5 euro per maand. Hij moest voor de zelfde verzekering 30 cent per maand meer betalen. Merkwaardig, maar alles bij elkaar was het toch een heel goedkope vervangende auto.

We hadden al eens eerder tweedehands auto’s bekeken bij bedrijven in de buurt. Tijdens het zoeken naar een accu en bij het overzetten van het kenteken hadden we leuk uitziende modellen gezien. Kopen was nog niet de bedoeling geweest, maar we keken alvast naar aanbod en prijzen voor als zijn auto het zou begeven. Behalve de uitlaat had hij ook een probleem met de airco. Twee reparaties die duur konden zijn en binnenkort de keuring. Zijn auto vervangen was nu makkelijker en niet veel duurder. We gingen dit keer serieus op zoek.

Wat we eerder hadden gezien was al verkocht of naar de sloop. Het was snelle handel. De baas van het bedrijf dat mij een tweedehands accu had geleverd liet zien wat hij had staan. Hij kocht auto’s met mankementen, die hij repareerde voor de verkoop. Zijn prijzen leken redelijk. Maar zelfs een auto waaraan nog veel gedaan moest worden was al op voorhand verkocht.
“Ze gaan als warme broodjes de deur uit.”

https://youtu.be/7-jm52TAxYA?si=1I5Epg7nzAAsFMnW

We keken nog bij andere bedrijven en die hadden allemaal een zelfde verhaal. De verkoop ging vlot. Bij een Alpha Romeo bleef de speler staan twijfelen. Die was voor hem te duur, maar zou financiering mogelijk zijn? De verkoopster en ik raadden het hem allebei af. Je zou er onnodig veel voor gaan betalen. Er stond nog iets anders, dat beter bij zijn budget paste. Dat zou zonder financiering kunnen. Volgens de verkoopster technisch in orde, met een paar krassen en deukjes, een doffe koplamp.
“Die kun je polijsten. Maar je zou het ook zo kunnen laten. Voor de APK wordt hij hierop niet afgekeurd.”
“Jij bent de baas” zei de speler tegen mij. “Jij beslist.”
“Nee, jij moet erin rijden. Jij beslist en jij betaalt. Ik kan je wat voorschieten, maar dat betaal je terug, dus het is jouw geld en je eigen beslissing. Bij zo’n bedrijf lenen moet je niet doen, want dan betaal je het dubbele.”
“Zij heeft er verstand van.” liet hij de verkoopster weten. “Ze repareert haar eigen auto zelf.”

We twijfelden en bleven twijfelen. We hadden duidelijk nog niet de auto gevonden waar we blij van werden. De verkoopster moest een klant van het station afhalen en het ging regenen. We konden de volgende dag terugkomen. Bij hem thuis probeerde ik gegevens bij die auto te vinden op het internet. Hij had ter plekke wel het bouwjaar opgezocht, maar vergeten het nummerbord vast te leggen. We aten vroeg, waarna hij direct moest gaan slapen, om fit te zijn voor de nachtdienst. De volgende dag zouden we verder kijken. In mijn mobieltje zocht ik op autotype en bedrijfsnaam tot ik de advertentie vond waarin die auto aangeboden stond.

Ik bleef in zijn huis slapen, hij ging werken. Tijdens zijn nachtdienst kon hij bellen en berichten sturen. Met foto’s en beschrijving had ik meer gegevens. Het kenteken googelend kon ik de historie van die auto nagaan. Van het zelfde autotype werd veel meer aangeboden, tegen hogere en lagere prijzen. De goedkoopste waren meestal zonder keuring of met mankementen. Maar er stond een mooie geadverteerd voor een veel lagere prijs en met geldige keuring. Ik stuurde gevonden advertenties aan hem door. Hij reageerde met commentaren en advertenties die hij zelf had gevonden. Voor de mooie goedkope auto zouden we veel kilometers moeten rijden. Er stond ook één te koop voor een lagere prijs, niet spectaculair mooi, met een paar deuken en krassen, maar wel uitgevoerd met alle opties en automatische schakeling. Die was dichtbij te bekijken.

In de ochtend kwam hij thuis en met een beker koffie erbij bekeken we de foto’s. Het beste vonden we de mooie auto die ver weg stond en de beschadigde automaat dichtbij. Hij wilde die automaat wel zien. Vroeg mij een afspraak te maken met de verkoper.
“Eerst dichtbij kijken en als die automaat niks is, gaan we nog naar die mooie auto kijken waarvoor we een eind moeten rijden.”
We gingen nog even slapen. Een paar uurtjes. Bellen kon toch niet om deze tijd.

Ik werd wakker om te plassen en zocht in mijn mobieltje de advertentie met contactgegevens. Er was een link naar een formulier. Ingevuld en opgestuurd, hoefde ik alleen nog te wachten op antwoord.
Ik kroop weer naast de speler tussen de lakens. Nog even verder slapen.

Hij maakte me wakker met koffie en belegde broodjes.
Ik vertelde over het contactformulier en keek of er een reactie was.
Niks.
Inmiddels was het een gangbare werktijd geworden en belde ik het telefoonnummer van de website.
Die auto stond geadverteerd met ‘nieuwe APK’ maar de keuring zou volgens RDW over een half jaar aflopen.
Dat kwam door drukte bij de keuringen, volgens de verkoper.
“De dure auto’s hebben wel een nieuwe keuring, maar de laag geprijsde moeten wachten tot het wat stiller wordt. Die lelijke auto kan ik niet duur verkopen, dus daar investeer ik niet in. Hij is nagekeken maar we maken hem niet mooier.”
Ik vroeg of de auto in orde was.
“Die lelijke auto? Nee, heeft u de foto’s niet gezien? Die heeft krassen en een deuk.”
“En technisch?”
“Technisch is hij in orde. Hij rijdt goed, alles werkt, maar dat plaatwerk repareren is niet lonend.”

De speler hoorde het aan. Was teleurgesteld en had al geen zin meer om te gaan kijken.
“Als de verkoper al zegt dat het een lelijke auto is, dan heb ik geen zin meer.”
“Dat is wat hij zegt, maar je hebt de foto’s gezien. Zo erg is het niet. Die verkoper wil liever een mooie dure auto verkopen. Maar wij zoeken een goedkope auto die in orde is. Dit is een automaat met cruise control en een werkende airco. Dat is minder vermoeiend op lange afstanden. Het is een luxe uitvoering met alle opties en aan de buitenkant is te zien dat hij een keer is klem gereden. Als je in de auto zit heb je daar geen last van. Laten we gaan kijken.”
“Vind jij echt dat we daar moeten kijken?”
“Ja. dat vind ik. Als dit niks is, dan kijken we verder.””
“Dus je wil eerst die lelijke auto kijken.”
“Ja. Eerst hier dichtbij de lelijke in luxe uitvoering zien, dan kunnen we nog naar die mooie eenvoudig uitgevoerde kijken die ver weg staat.”
“Zo ver rijden en misschien is dat ook niks.”
“Dat moet je er voor over hebben, als je een auto zoekt. We kijken eerst dichtbij en als het nodig is ook ver weg. Haast hoef je niet te hebben, want er worden van dit type auto heel veel aangeboden en je hebt vervangend vervoer.”
Hij was het met me eens.

Ik belde weer met de verkoper die ook weinig zin leek te hebben.
“Wilt u echt die lelijke auto zien?”
“Misschien hebben we een andere opvatting over wat mooi en lelijk is. Op een auto van die leeftijd verwacht ik wat beschadigingen. Krassen en rimpels krijgen we allemaal. Als alles werkt en de prijs goed is, wil ik deze auto wel overwegen.”

We maakten een afspraak voor de namiddag, zodat we alle tijd hadden om op ons gemak te gaan douchen en eten. We vertrokken in mijn nieuwe auto naar wat zijn nieuwe auto zou kunnen worden.

(tekst © Vlierbloesem)
(Video © Sirmean)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

2 gedachten over “Broodjes”

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

BLOG 57

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels